Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...
Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Alle collega’s die nu 63 jaar zijn of ouder:...
Toekomstmuziek

Toekomstmuziek

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...

Een aanbod dat ik niet kon afslaan

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 159
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1551 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het is nu twee weken geleden. Tijdens ons jaarlijkse directie-uitje werd ik, samen met een collega, toegesproken door onze directeur. Ter gelegenheid van ons komende afscheid. Niet van de directie, maar van de rijksdienst. En zelfs van het werken in loondienst.

  Het was een mooie speech. Met uiteraard de bekende opsomming van wanneer ik in dienst was gekomen, wat er in mijn (getypte) sollicitatiebrief had gestaan, hoe mijn carrière was verlopen, wat ik verder zoal gedaan had, hoezeer ik gewaardeerd werd en dat er natuurlijk ook wel wat minder prettige kantjes aan mij zaten. En vervolgens ging een collega daar nog eens uitgebreid verder op in, en kreeg ik mooie en grappige cadeaus.

  Dat raakte me toch even wat meer dan ik gedacht had. Toen me gevraagd werd of ik het leuk zou vinden als dit een onderdeel van het uitje zou zijn, een maand voordat ik echt weg zou gaan, leek het me een prima idee. Maar in de praktijk was het toch wel gek om nu deze mooie woorden te horen, en dan de volgende dag weer op kantoor te komen. Het voelde toch een beetje alsof ik mijn eigen begrafenis bijwoonde, met een eerste ervaring van de pijn van het afgesneden zijn. Dat weggaan een beetje sterven is, werd zo wel heel tastbaar. Nou ja, thuiswerken is tegenwoordig gelukkig ook een optie.

  Een dubbel gevoel dus, tijdens een overigens erg leuk en verrassend uitje.

  En nu zijn we 14 dagen verder, en 14 dagen verwijderd van de datum dat ik echt stop. Dat wil zeggen: eerst een jaar bezoldigd verlof, en daarna keuzepensioen. Iets wat ik me een half jaar geleden niet eens kon voorstellen.

  Het zal nog maar een maand of drie geleden zijn, dat ik heb besloten om dit te doen. Vrij plotseling eigenlijk, maar ik heb er wel goed over nagedacht. Ik wist al dat ik niet tot aan mijn 65e of langer (fulltime) zou willen doorwerken. Dat ik meer vrije tijd zou willen – om te reizen en andere dingen te doen die ik leuk of belangrijk vind. En dat werd actueler toen mijn vrouw stopte met het grootste deel van haar werk. Maar pas toen ik, gestimuleerd door wat ik tijdens Gaan met die baan 2.0 hoorde over het keuzepensioen, echt aan het rekenen sloeg, realiseerde ik me dat ik heel wat eerder zou kunnen stoppen dan ik tot dan toe had gedacht. Natuurlijk, elke maand die ik eerder –geheel of gedeeltelijk– zou stoppen, zou me schelen in de hoogte van mijn pensioen. Maar ja, mijn vaste lasten zouden de komende jaren ook dalen. En er was nog wel wat meer ruimte in onze uitgaven.

  Wat uiteindelijk de doorslag gaf, was dat ik inmiddels was aangewezen als “Van Werk naar Werk”-kandidaat. Met mijn diensttijd betekende dat dat ik kon opteren voor een stimuleringspremie ter hoogte van een jaarinkomen. Als ik die zou omzetten in een jaar buitengewoon verlof met behoud van bezoldiging, zou er nog wel een gat van een paar maanden zijn tot aan de pensioendatum die ik inmiddels in gedachten had – maar ook dat bleek overkomelijk.

  Tja, sla zo'n aanbod maar eens af. Dat betekende dus dat ik daadwerkelijk kon leven naar mijn overtuiging dat je in de eerste plaats (voor loon) moet werken om te leven, en niet moet leven om te werken. En het opende een nieuw perspectief op dat andere uitgangspunt, dat je je talenten moet inzetten of je daar nu voor betaald wordt of niet. Dat zou ik dus in volle vrijheid kunnen doen, op een manier en een hoeveelheid die ik zelf zou kunnen kiezen. Een wel heel aanlokkelijk vooruitzicht.   

  MK, 15 juli     

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers