Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Gaan met die baan 2015

Gaan met die baan 2015

Op 16 april 2015 vond de 3e editie plaats van...
Toekomstmuziek

Toekomstmuziek

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Het zinkende schip

Het zinkende schip

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...

De kleine lettertjes

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 127
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1551 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Besluiten dat je gebruik gaat maken van een aantrekkelijk aanbod, is een ding. Het moet vervolgens ook nog in de praktijk gebracht worden.

  Daarbij toonde mijn werkgever (het bestuursdepartement van VenJ) zich van zijn beste kant. Ik moest eerst maar eens gaan praten met de helpdesk financiële rechtspositie, om precies te horen wat de consequenties zouden zijn. Heel nuttig, al was het vooral een bevestiging van wat ik zelf al had uitgerekend. Maar dat was wel zo geruststellend.

  Vervolgens kwam het formele gedeelte: het vastleggen van alle afspraken in een vaststellingsovereenkomst. Dat was een redelijk langdurig proces, ook al omdat ik al snel tot de conclusie kwam dat het belangrijk was om heel duidelijk te zijn over wat ik wel en niet wilde. Dat bleek namelijk niet vanzelf in die overeenkomst te komen, net zomin als het vanzelfsprekend bleek dat mijn interpretatie van de regelgeving gevolgd werd. Niet vanwege kwade wil van de werkgever (of je moet een neiging om zuinig met belastinggeld om te gaan slecht vinden) maar in de eerste plaats natuurlijk omdat mensen nu eenmaal niet helderziend zijn, maar wel feilbaar.

  Ik ben dus begonnen met op een rijtje te zetten wat ik wilde. Afspraken die het me mogelijk zouden maken om ook na mijn vertrek (feitelijk en formeel) nog zo nu en dan een -al dan niet betaalde- bijdrage te leveren aan de reëel bestaande rechtsstaat, in de vorm van klussen voor VenJ of een van de vele interessante organisaties op dat gebied die Den Haag telt. Om nog een jaar secretaris van Young@Heart te kunnen zijn, iets wat ik net aan mijn mede-kerngroepleden had toegezegd. Afspraken ook rond verlofdagen de ik nog had staan, en rond de proportionele arbeidsduurgratificatie waarop ik recht meende te hebben.

  Ik merkte dat het nuttig was om mezelf te verdiepen in de kleine lettertjes. Die van de concept-overeenkomst zelf, natuurlijk. Maar ook het hoofdstuk over het Van Werk Naar Werk-beleid in het ARAR en de toelichting daarop, in Kamerstukken en op Rijksportaal . De overige artikelen over rechten en plichten rond ontslag . De circulaire uit 1997 over het voorkomen van draaideurconstructies .

  Het bleek nuttig om te praten met mensen die eerder de Rijksdienst hadden verlaten, bijvoorbeeld om voor zichzelf te beginnen. En het was fijn om een beroep te kunnen doen op de arbeidsjuristen van mijn vakbond , om te kunnen toetsen of mijn interpretatie van de regels wel klopten. Juristerij is immers voor 90% een kwestie van je gezond verstand gebruiken en (alles) goed lezen, maar zelfs als je denkt dat je dat volledige gedaan hebt, kun je voor verrassingen komen te staan. En soms heb je gewoon een goed geformuleerd argument nodig.

  Goed. De formele basis van mijn vertrek ligt er nu. En we zullen het ermee moeten doen.

  MK, 18 juni

  Hoofdstuk VII-bis ARAR (Van werk naar werk)

  Besluit van werk naar werk beleid voor de sector Rijk 2013–2015 (incl. toelichting)

  Circulaire uitvoering Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid

  Toelichting VWNW op Rijksportaal (lees vooral de tabbladen "uitgebreid" en "mijn organisatie")

  Kennisplatform Van werk naar werk (Rijksportaal VenJ)

  Circulaire draaideurconstructies

  Eerste hulp bij VWNW-problemen (ABVA/KABO)

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers