Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Gaan met die baan 2015

Gaan met die baan 2015

Op 16 april 2015 vond de 3e editie plaats van...
De kleine lettertjes

De kleine lettertjes

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Toekomstmuziek

Toekomstmuziek

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...

Het zinkende schip

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 104
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1573 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Zo positief als ik over mijn keuze ben als ik kijk naar mijn eigen toekomst, zoveel moeite heb ik ermee als ik denk aan mijn collega's (en breder, aan alle collega's bij het Rijk in een VWNW-traject) die deze keuze niet kunnen maken. Omdat ze nog te jong zijn en dus de stimuleringspremie niet kunnen gebruiken als overbrugging naar het pensioen. Omdat ze door een carrièrestap buiten de overheid maar heel weinig aanspraak op zo'n premie hebben opgebouwd. Omdat ze zich geen lager (pensioen)inkomen kunnen veroorloven.

  Hen laat ik achter. Mensen met wie ik jaren met veel plezier en regelmatig ook gemopper heb samengewerkt en zo nu en dan ook lief en leed heb gedeeld. Goede en enthousiaste mensen, met hart voor de publieke zaak en de bijdrage van VenJ daaraan. Mensen met de pech dat de organisatie wat zij te bieden hebben, niet meer nodig heeft. Of denkt te hebben. Waardoor zij nu van werk dat er binnenkort niet meer is, naar werk moeten waarvan volstrekt onduidelijk is of het er is, en waar dan. Via een proces dat er op papier goed uitziet, met professionele begeleiding en aantrekkelijke faciliteiten, maar dat in de praktijk -zo hoor ik het althans- aanvoelt als bureaucratisch en gericht op een koel afscheid. Binnen een organisatie waarin op allerlei niveaus veel gedaan wordt om mensen goed terecht te laten komen, maar waarin ook op allerlei niveaus de richtingwijzers voor leidinggevenden een andere kant uitwijzen.

  Het maakt dat mijn keuze behalve goed, ook voelt als het verlaten van een zinkend schip. Terwijl ik misschien had moeten helpen om er in elk geval iets van te redden. Of om ervoor te zorgen dat de andere opvarenden goed weg zouden komen.
  Je hoeft geen kapitein te zijn, om te weten dat dat een connotatie heeft waar je niet blij van wordt.

  O, en voor alle duidelijkheid: ik schrijf dit met geen andere bedoeling dan te laten zien wat er zoal komt kijken bij weggaan. Het is gewoon wat het is. De andere kant van de medaille.

  MK, 24 juli

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers