Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Waar een wil is, maar geen weg

Waar een wil is, maar geen weg

Advies over de toepassing van het beleid voor...
Cijfers asielzoekers

Cijfers asielzoekers

In 2014 werden er in Nederland 24.535...
Overvallen vanuit daderperspectief

Overvallen vanuit daderperspectief

Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en...
Registratie aan de grens

Registratie aan de grens

EU-lidstaten moeten asielzoekers registreren....

Slachtofferschap aantonen met littekens

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 102
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1549 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Met medische aanwijzingen (littekens, trauma) kunnen vluchtelingen aannemelijker maken dat zij bescherming van de Nederlandse overheid nodig hebben. De ACVZ adviseert over implementatie van art. 18 van de herziene Asielprocedurerichtlijn van 26 juni 2013, om een onafhankelijke medische onderzoeksorganisatie in te stellen en om besluiten over het al dan niet uitvoeren van medisch onderzoek te motiveren.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1453 dagen geleden

    Het WODC heeft onderzocht hoe de bewijskracht van getuigenverklaringen van slachtoffers van mensenhandel met psychotrauma kan worden verbeterd. Lessen hieruit zijn mogelijk eveneens relevant voor het horen van slachtoffers van marteling.

    • Hadewych
     Hadewych 1455 dagen geleden

     In Sporen uit het verleden doet de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken verschillende aanbevelingen die erop zijn gericht om aanwijzingen van mogelijke marteling en andere ernstige vormen van geweld te herkennen en te verzamelen, zodat de relevantie van medisch onderzoek door de IND kan worden beoordeeld. Ook beveelt de adviescommissie de staatssecretaris aan om een onafhankelijke organisatie aan te wijzen waar asielzoekers in zijn opdracht kunnen worden onderzocht. Deze organisatie dient te beschikken over voldoende kennis en capaciteit om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Het onderzoek moet worden uitgevoerd op basis van standaarden die door de IND in samenspraak met deskundigen op het gebied van letselduiding worden ontwikkeld. Ten slotte moet worden voorzien in opleiding van medewerkers van de IND zodat zij in staat zijn de uitkomst van medisch onderzoek op een zorgvuldige manier te betrekken in de besluitvorming.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers