Pleio

Engels | Nederlands

Global Brain-storm Cafe

  Sandra Barth
  Door Sandra Barth 2624 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Sinds januari ben ik trekker van het adviseursnetwerk Ambtenaar2.0, waar o.a. Davied van Berlo deel van uitmaakt. In het najaar willen we overheidsorganisaties bezoeken met een zgn. Global Brain-storm Cafe om hen te faciliteren bij eventuele vragen die leven rond Het Nieuwe Werken. Veel overheidsorganisaties zijn er mee bezig. Soms is het alelen het huisvestingsconcept of het overal en altijd kunnen werken, maar vaak spelen ook vragen over burgerparticipatie en de inbedding in de interne cultuur. Want hoe stuur je een lege werkvloer aan en hoe kun je je collega’s nog vinden als er veel thuis of elders werken?

   

  Op 7 oktober a.s.  is gemeente Groningen gastorganisatie. Daarna zijn we op zoek naar overheidsorganisaties die gastorganisatie willen zijn. Leven er in jouw organisatie ook veel vragen over Het Nieuwe Werken , dan komen we graag bij jouw organisatie een Global Brain-storm Cafe organiseren. Laat het dan even weten aan adviseursnetwerk.ambtenaar2.0@live.nl.


  Wat is het global brainstorm café?
  In het global brainstorm cafe komen de adviseurs naar een gastoverheidsorganisatie om daar de vragen te beantwoorden die in die organisatie leven. Bij deze sessies van een halve dag, zijn ambtenaren van alle organisaties uit de omgeving ook welkom om mee te luisteren, mee te denken, maar ook hun ervaringen te delen en toe te voegen. De adviseurs van het adviseursnetwerk ambtenaar2.0 faciliteren en begeleiden deze sessies. Via sociale media kunnen ambtenaren en inwoners/burgers /ondernemers ook online mee discussiëren en hun input wordt direct in de discussie betrokken. Vandaar global brain: we maken gebruik van de crowd. Aan het einde worden de conclusies gefilmd en op Youtube gezet.

   

  Hoe werkt het?
  We bereiden met de gastorganisatie een aantal discussieonderwerpen/vragen voor, die tijdens het Global Brainstorm Café centraal staan. Er is per vraag een tafel met een flipovervel, waarop genoteerd wordt wat er besproken wordt. In een aantal rondes schuiven de deelnemers een tafel op en in de laatste ronde komen ze terug om te zien wat de anderen hebben toegevoegd en de conclusies op te stellen. De conclusies worden door een deelnemer van elke tafel kort gepresenteerd. Aan dit evenement neemt de gastorganisatie deel, maar kunnen ook ambtenaren van andere overheidsinstellingen deelnemen om hun ervaring te delen, mee te denken of juist inspiratie op te doen.

   

  Wat doet de gastorganisatie?
  Aan de gastorganisatie vragen we een ruimte beschikbaar te stellen, bv. het restaurant om de sessie te houden. Verder is het handig als er de beschikking is over een scherm, beamer en geluidsapparatuur en koffie en/of thee voor de deelnemers. Tenslotte stellen we het op prijs als de directeur, wethouder of projectleider HNW een openingswoord wil doen.

   

  Wat doen de adviseurs?
  De adviseurs begeleiden de sessie, helpen met klaarzetten en nemen materialen als camera, laptops, flipovervellen, stiften e.d. mee. Afhankelijk van de vragen van de gastorganisatie worden er adviseurs aangehaakt die op dat gebied een expertise hebben. Ook organiseren zij ruchtbaarheid op sociale media en nodigen overheidsorganisaties uit de omgeving van de gastorganisatie uit om deel te nemen. Uiteraard mag de gastorganisatie dit ook doen.

   

  Wat is het adviseursnetwerk Ambtenaar2.0?
  Het adviseursnetwerk Ambtenaar2.0 is een netwerk van adviseurs, die zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven werken als adviseur op het gebied van Het Nieuwe Werken. Zij hebben in hun dagelijkse werk ook te maken met de implementatie van Het Nieuwe Werken en alles wat daarbij komt kijken. Het netwerk heeft tot doel overheidinstellingen hierbij te helpen. Aspecten waar onze adviseurs in gespecialiseerd zijn, zijn digitale dienstverlening, burgerparticipatie, maar ook strategie en vertaling naar de interne organisatie, zowel huisvesting en ICT als cultuur en gedrag (HRM en leiderschap). Het netwerk bestaat uit ongeveer 40 adviseurs.

   

  Adviseursnetwerk Ambtenaar2.0
  Kernleden: Davied van Berlo, Sandra Barth, Marianne Netelbeek, Bart van der Meij, Mars Aussendorff, Jan Iedema, Ruud Boxma, Joost van Kempen

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Minh
    Minh 2595 dagen geleden

    Ik heb wel es gehoord dat bij het nieuwe werken Ipads worden ingezet. Nou is de vraag van wat voegt zo'n Ipad toe aan het nieuwe werken? En heb je wel behoefte aan zoveel extra's? Je kunt ook kiezen voor een E-book. Ben je veel goedkoper uit en niet gebonden aan de Apple software. Werken met Microsoft en ook met Apple. Deze bijten elkaar.

    Verder vinden ze dat mensen een mobiele telefoons moeten hebben. Als je met zijn allen in de zelfde gebouw zit, waarom kun je niet gewoon kiezen voor een draadloze vaste telefoon? Ben je veel goedkoper uit. Denk aan grote overheidsgebouwen waar je met 1000 of meer collega's zitten. En als je kiest voor een mobiele telefoon, waarom niet gelijk een duo Sim toestel. dan ben je zowel privé als zakelijk bereikbaar. Dat scheelt één gsm minder en is veel milieuvriendelijker, omdat je maar één keer hoeft te laden. Zie bijvoorbeeld GX200 van LG.

    Denk ook aan de jonge generatie. Deze willen liefst goed begeleid te worden, maar dat gaat niet als iedereen thuis zit te werken. Persoonlijke contact is toch anders dan op afstand. Dus daar moet ook de nodige aandacht besteed worden.

    ...hier laat ik voorlopig bij.

     

     

     

     

    • Gert-Jan van de Bovenkamp
     Gert-Jan van de Bovenkamp 2610 dagen geleden

     Als het aan mij ligt doet Almere mee!

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers