Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • REDACTIERICHTLIJNEN VOOR UNIEKE MENSEN
Tijdschrift Ambtenaar 2.0

Tijdschrift Ambtenaar 2.0


 0/5 Sterren (0)

Redactierichtlijnen voor unieke mensen

  Emile
  Door Emile 2618 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Je bent uniek! Dat geldt niet alleen voor jou als persoon, maar ook voor jou als schrijver voor het tijdschrift. Geen auteur schrijft hetzelfde. En dat is mooi, want diversiteit geeft kleur. Van de andere kant is het belangrijk dat de artikelen in een tijdschrift op bepaalde punten uniform zijn.

  Daarvoor zijn er gezamenlijke redactierichtlijnen voor alle unieke auteurs. Hieronder staan de belangrijkste aandachtpunten. Bedankt alvast voor het tot je nemen ervan!

  Redactierichtlijnen tijdschrift (A-Z)

  Aanspreekvorm
  Standaard informeel, dus jij/je. Noem je personen in je artikel? Gebruik dan voor en achternaam. Geen titulatuur.

  Doelgroep
  Ambtenaren (2.0 maar de ambtenaar 1.0 die enthousiast gemaakt mag worden richting 2.0 te gaan) en managers (die 1.0 ook meebeweegt richting 2.0).

  Intro
  Na je titel (zie aldaar) en eventuele ondertitel volgt een korte intro voorafgaand aan je hoofdtekst. Doel is de lezer leesgierig te maken en een idee te geven van de inhoud van het artikel. Lengte circa 3 zinnen of 50 woorden.

  Kopie
  Houd zelf een kopie van de bestanden achter.

  Leesbaarheid
  Houd je tekst simpel. Vermijd jargon en begrippen die bij de ambtenaar 1.0 wellicht nog niet ingeburgerd zijn. Moet je ze toch gebruiken, licht ze dan toe. Test: begrijpt je zoon/buurmeisje/neef van 15 jaar de tekst ook goed? Verwijs voor uitgebreidere informatie/ nadere uitwerking van het artikel naar de site.

  Omvang
  Reken 250 woorden per pagina, dus een driepagina artikel krijgt 750 woorden.

  Opmaak
  Gebruik in het document zo min mogelijk, liefst geen, opmaakfuncties in Word. Lever de tekst derhalve zo ‘plat’ mogelijk aan.

  Spelling en grammatica
  Elk tekst dient te voldoen aan de spellingsregels van de nieuwe spelling, zoals deze zijn vastgelegd in de Woordenlijst Nederlandse taal (Het Groene boekje). Haal voordat je de tekst aanlevert altijd de spellingscontrole er over.

  Tekstopmaak
  - Gebruik bij voorkeur Arial 10, regelafstand enkel.
  - Maak bij voorkeur geen gebruik van bepaalde automatische faciliteiten in Word.
  - Type onderdelen van de tekst niet in KAPITALEN.
  - Voorzie de tekst van duidelijke kopjes en tussenkopjes. Geef geen witregel onder een tussenkopje.
  - Beëindig een regel alleen met een ‘enter’ indien het einde van de regel gemarkeerd moet worden.
  - Gebruik bij voorkeur geen onderstrepingen (alleen voor links) of vet om tekstgedeeltes te accentueren, maar gebruik dan cursief.
  - Gebruik bij voorkeur geen afkortingen of schrijf ze de eerste keer voluit.
  - Schrijf getallen tot tien voluit.
  - Gebruik enkele aanhalingstekens: ‘voorbeeld’, behalve bij citaten binnen citaten (‘Dit is een “voorbeeld” daarvan.’).

  Titel
  Geef je artikel een kort pakkende titel. In de ondertitel kun je deze verder uitwerken of nuanceren.

  Uitstraling
  Empoweren, grenzen, initiatief, open werken, persoonlijk, principe, werkprincipes zijn belangrijk begrippen binnen ambtenaar 2.0. Probeer deze uitgangspunten in je artikel naar voren te laten komen. Schrijf je artikel vanuit een positieve invalshoek en vanuit kansen. Laat zien hoe goed 2.0 werkt!

  Word
  Gebruik als tekstverwerker bij voorkeur Word.

  Uitsmijter
  Heb je een dijk van een artikel geschreven, maar bij de laatste regel dooft ‘ie uit als een nachtkaars. Kijk of je je artikel kan besluiten met een leuke uitsmijter.

  Zinslengte en –vorm
  Maak zinnen niet onnodig lang en gebruik niet te veel bijzinnen. Wissel zinslengtes af. Bedenk dat zinnen in de ‘actieve vorm’ veelal de leesbaarheid van de uitgave bevorderen. Vergelijk de zin: Het netwerk organiseert volgende maand een bijeenkomst (actieve zin) met de zin: volgende maand zal door het netwerk een bijeenkomst worden georganiseerd (passieve/lijdende vorm).

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Brigitte Beeks
    Brigitte Beeks 2618 dagen geleden

    Ik mis hierin nog wel de hantering voor de aanhalingstekens bij citaten. Ik maak uit het laatste punt bij 'Tekstopmaak' op dat we enkele aanhalingstekens aanhouden voor een citaat?

    En komt de punt aan het einde van een citaat dan binnen of buiten de aanhalingstekens? Ik ken media die daarin verschillen.
    Als er een citaat als kop wordt gebruikt: dubbele of enkele aanhalingstekens?

    Fotobijschriften met of zonder punt aan het eind?

    Het is wel handig als de schrijvers hun teksten al met die vereiste zaken aanleveren, anders wordt het weer zo'n ingewikkelde 'Zoek en vervang' actie.

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers