Pleio

Engels | Nederlands

misplaatste schaamte van preutse Homo

  Jeroen Bevers
  Door Jeroen Bevers 1480 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  misplaatste schaamte van preutse Homo

  Misplaatste schaamte van preutse Homo sapiens, zo had de titel ook kunnen zijn: plofmens, kistkinderen, mensenflats, proefmensen voor nieuwe medicijnen... Ik zou er een boek over kunnen schrijven! En dat deed ik. De titel werd echter korter, pakkender: Bloot/Vlees.

  Een maand geleden kwam mijn boek uit. De belangstelling en interesse bleek groot. Na dit bericht op Pleio, ontving ik heel veel reacties. Voornamelijk felicitaties maar ook positieve reacties over de inhoud van het boek ("wat goed dat je daarover schrijft!"). Sommigen lieten zelfs een mooie review achter op de site van de uitgeverij.

  Er komen echter ook nog steeds reacties binnen als 'waar kon ik er ook alweer iets meer over lezen?' en 'is het niet een beetje aanstootgevend?'. Vooral door die laatste uitspraak kom ik terug op wat ik hier in het begin al zei: misplaatste schaamte. Maar dat moet ieder voor zich maar bekijken. Wat ik hen vaak terugmail, heb ik inmiddels ook in overleg mogen ophangen in onze plaatselijke bibliotheek en enkele winkels in Winsum en Groningen. Het geeft net even dat beetje extra uitleg dat sommigen nog wensen. Ik deel het daarom graag ook nog even hier op Pleio. Met onderaan tevens de link naar 'waar je meer erover kan lezen en waar het boek te bestellen is':

  Wat weerhoudt je van lekker wandelen met de hond aan de lijn? Wat weerhoudt je van een lekker stukje vlees of vis op je bord? Wat weerhoudt je van de jacht, de veeteelt, de consumptiemaatschappij, de acceptatie van wie wij zijn? Wat weerhoudt je van het boek Bloot/Vlees?


  Aanstootgevend?

  Schokkend, cynisch, weerzinwekkend, hilarisch, relativerend, kwalijk, realistisch, onheilspellend. Het zijn allemaal begrippen die zeer typerend zijn, niet alleen voor deze afbeelding maar ook voor de inhoud en achterliggende gedachte van het boek Bloot/Vlees. Maar aanstootgevend? Allicht een kwestie van interpretatie, maar niet meteen het eerste dat bij je opkomt bij onderwerpen als plofkip, kistkalveren of varkenflats.

   

  Jeroen Bevers, auteur van Bloot/Vlees, woonde jarenlang in Winsum en sinds kort in het dorp Den Andel. Hij is weliswaar Flora- en faunawetadviseur, hetgeen inhoudt dat hij zich als ecoloog inzet voor de bescherming van plant en dier. Hij is daarentegen geen veganist, eet graag echte jus over zijn aardappeltjes, heeft zelf meerdere huisdieren en gaat graag met zijn kinderen kijken naar de olifanten in het circus.

   

  Met het boek Bloot/Vlees beoogt Bevers geen pleidooi te houden om iedereen te bekeren tot het hu- of ecomanisme. Wel hoopt hij een mooie spiegel voor te kunnen houden. Het heeft hem immers altijd verwonderd: niet het geslachte vlees eten of het gevangen dierentuindier bekijken, maar de vanzelfsprekendheid waarmee de mens lijkt te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Die verwondering dat we de vanzelfsprekendheid zo voor lief nemen, daar wil hij wat mee doen. Met Bloot/Vlees is hem dat aardig gelukt. Hoe zou het ons vergaan als de rollen omgekeerd waren? Wat is dan onze mening over dierproeven in het algemeen?

   

  Kort gezegd gaat Bloot/Vlees over hoe wij, mensen, omgaan met ‘onze’ dieren en ‘onze’ omgeving om ons heen. Met intrigerende perspectiefwisselingen weet Bevers tot het einde toe Bloot/Vlees tot een interessant en spannend verhaal te maken met een trefzeker slot. Een aanwinst voor de Nederlandse kunst met mogelijk meer dan alleen literaire gevolgen.


  Dus, aanstootgevend of niet, een ‘echte must in de boekenkast’!


  Winsum, oktober 2014

   

  'Waar je meer over het boek kan lezen en waar het boek te bestellen is':

  Kijk in de webshop van www.boekscout.nl voor meer informatie.

  Er is tevens een facebookpagina van dit boek met achtergrondinfo, reacties, opmerkingen, etc.

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers