Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Effectieve recidivevermindering

Effectieve recidivevermindering

In de periode 2002 – 2010 nam de strafrechtelijke...
Facilitering van mobiel banditisme

Facilitering van mobiel banditisme

Uit een research synthese van het WODC komt naar...
Preventie van vechtscheidingen door mediation

Preventie van vechtscheidingen door mediation

Het WODC onderzocht of mediation effectief is...
Effectiviteit van ISD

Effectiviteit van ISD

In Nederland is sinds 1 oktober 2004 de...

Bestrijding van afpersing van ondernemers

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1480 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Beschrijving van het fenomeen afpersing van het bedrijfsleven. Op basis van het onderzoek zijn vier thema’s benoemd die als kansen voor de aanpak van afpersing van het bedrijfsleven kunnen worden gezien. Dit zijn het vergroten van de kennis en awareness, het verbeteren van signalering en de vertrouwensrelatie, professionalisering van de politie en een proactieve aanpak.

  Afpersing neemt toe, met name protectie-afpersing (door motorbendes) en cyberafpersing. De detailhandel, de dienstverlening en de horeca, en mogelijk ook de bouwbranche, lijken de meest kwetsbare branches. De verdachten van afpersingen waarvan melding of aangifte wordt gedaan, zijn relatief vaak oude zakenrelaties, ex-klanten en ex-werknemers. Door het bedrijfsleven zelf worden vooral criminele groeperingen aangewezen als verdachten. In de politieregistraties komt deze dadergroep echter nauwelijks naar voren.

  Tijdige signalering van afpersing is van belang, omdat een afpersingsproces langere tijd kan voortduren en forse materiële en psychische gevolgen heeft.

  Factoren die een rol spelen bij de meldings- en aangiftebereidheid van ondernemers zijn vertrouwen in de politie en emoties als schaamte en angst. De kans van slagen van de opsporing is groter als het slachtoffer volledige medewerking en openheid van zaken geeft.

  Gemiddeld vinden er jaarlijks minstens elf rechtszaken plaats inzake afpersingen van het bedrijfsleven. Een factor die bijdraagt aan een succesvol vervolgingsproces is dat de politie zo snel mogelijk wordt ingeschakeld. Op die manier heeft de politie de mogelijkheid om in het proces in te grijpen en bewijslast te vergaren tijdens het afpersingsproces.

  Binnen de politieorganisatie zijn diverse diensten beschikbaar om expertise in het geval van afpersingszaken in te winnen. Dit zijn onder andere het centrale expertisepunt ontvoering, gijzeling en afpersing van de Landelijke Eenheid, het team politieonderhandelaars en specifiek ten aanzien van cyberafpersing de digitaal rechercheurs en het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid. De gemiddelde politiefunctionaris krijgt weinig te maken met afpersingszaken, dus het is belangrijk dat zij snel een beroep weten te doen op de juiste expertise. Over het algemeen zijn deze mogelijkheden nog niet voldoende bekend binnen de politieorganisatie, waardoor er niet altijd gebruik van wordt gemaakt.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers