Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Preventie van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen

Preventie van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen

Op basis van literatuurstudie en een expertsessie...
Veiligheidsbeleid op basis van gedragswetenschappelijke kennis

Veiligheidsbeleid op basis van gedragswetenschappelijke kennis

In aflevering 4/14 Met zachte dwang van...
Monitor jeugdcriminaliteit

Monitor jeugdcriminaliteit

De afgelopen vijf jaar is het aantal jonge...

Van collectief ongenoegen tot ordeverstoringen

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1455 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Wereldwijd is sinds 2010 een sterke stijging van het aantal massale protesten en grootschalige rellen zichtbaar. In veel gevallen heeft dit gevolgen voor de nationale veiligheid, met name voor de sociale en politieke stabiliteit. In Nederland is deze toename minder accuut merkbaar. Toch is ook in ons land sprake van ongenoegen en heerst een zekere mate van angst voor "onrust".

  Voor collectief ongenoegen geldt dat men niet meer alleen namens zichzelf voelt, denkt en handelt maar namens een groep mensen, vanuit een gedeelde sociale identiteit. Dit proces treedt met name op als mensen zich sterk identificeren met de groep, als er sprake is van een wij/zij-tegenstelling en als men de mogelijkheid ervaart om eendrachtig te handelen.

  WRR en SCP onderzoeken in hoeverre er groepsidentificaties bestaan die de complete bevolking in een wij/zij-tegenstelling plaatsen.

  Collectief ongenoegen kan de basis zijn voor massagedrag, maar het is slechts een van de vele factoren die een rol spelen. In een integratie van inzichten en empirisch onderzoek op het gebied van ongenoegen, massaal geweld en ander massagedrag, escalatie en de-escalatie van grootschalig conflictgedrag, worden vier vormen van massagedrag onderscheiden: protest, gewelddadig conflictgedrag, terugtrekking of inactie.

  Sociale media maken een snelle mobilisatie van mensen mogelijk via persoonlijke netwerken, in afwezigheid van een protestorganisatie. Sociale media spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van ongenoegens en de vorming van een gedeelde sociale identiteit, bijvoorbeeld door het verspreiden van pakkende beelden die het conflict framen.

  In praktijksituaties zijn enkele kernprincipes van preventie en de-escalatie beproefd: kennisopbouw over de betrokken groepen, onderhouden van sociale relaties en dialoog, signale ren van morele commotie, goede communicatie, faciliteren van de legitieme doelen van de meerderheid, gericht en proportioneel ingrijpen.

  Het laatste deel van het rapport buigt zich over de vraag in hoeverre grootschalige ordeverstoringen een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers