Pleio

Engels | Nederlands
Menskracht

Menskracht

Inspiratie en ontwikkeling van professionele passie en talent

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

De bestaande wijk van morgen ligt in Kerkrade!

  Henk Thielens
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 81
  Door Henk Thielens in de groep Menskracht 1448 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Bron:http://www.westwint.nl/deelprojecten/bestaande_wijk_van_morgen

   

  Passiefhuisniveau
  In Kerkrade-West is HEEMwonen (voorheen Hestia groep) in 2012 gestart met de duurzame renovatie van 153 woningen. De woningen worden gerenoveerd naar passiefhuisniveau. In gemiddeld tien werkdagen krijgt de woning een volledig nieuwe buitenschil die voldoet aan de passiefhuisnorm. Naast verminderd energieverbruik door isolatie is de focus gelegd op eigen energieopwekking. De woningen zijn voorzien van een dak met geïntegreerde zonnepanelen. De bewoners kunnen hiermee grotendeels zelf aan hun elektriciteitsvraag voldoen. De woningen zijn “voor de komende vijftig jaar verzekerd van een zeer lage energierekening”, aldus projectleider Maurice Vincken van HEEMwonen.

   

  Uniek project

  Het betreft een uniek project in Europa omdat het het eerste seriematig gerenoveerde project naar bijna 0-energiewoningen is. Het renovatieproject komt voort uit de stadsdeelvisie en de overheidsdoelstelling om twintig procent energiereductie te hebben gerealiseerd in 2020.

   

  Supersnelle methode

  De renovatie neemt per woning gemiddeld tien werkdagen in beslag. De houtskeletbouw gevel- en dakelementen worden volledig geprefabriceerd. En enkele onderdelen zoals deuren en kozijnen worden al in de fabriek gemonteerd. De eis die HEEMwonen richting de aannemer stelde, was dat bewoners tijdens de verbouwing gewoon in hun huis konden blijven.  

  Succesfactor
  De grote succesfactor in het project is de intensieve samenwerking met en begeleiding van bewoners. In de ontwerpfase zijn bewonerswerkgroepen opgericht, individuele huisbezoeken geweest en gedurende het hele proces zijn bewoners op de hoogte gehouden middels nieuwsbrieven. Vier modelwoningen (van elk woningtype één) zijn gebruikt om de wensen van bewoners te leren kennen. Aan de hand van eigen bevindingen en die van bewoners, is de woning op het gebied van kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en beeld bijgeschaafd. Bewoners bepaalden de uiteindelijke uitvoering en kleur van de voordeuren. Gezamenlijk is gekozen voor de materiaalkeuze van de borstweringen. De intensieve bewonersbegeleiding en mond-tot-mond reclame zorgden voor 100 procent deelname en dat is uniek te noemen.

   

  Lokaal duurzaam energiebedrijf.

  Een van de andere deelprojecten van West Wint aan Ruimte onderzoekt of er een lokaal energiebedrijf kan worden gestart dat gebruik maakt van duurzame energiebronnen zoals zon, water, wind, aardwarmte en biomassa.  Heem Wonen en gemeente Kerkrade hebben de handen ineengeslagen en onderzoeken samen de mogelijkheden. Het project zorgt er ook nog voor dat lokale werkgelegenheid ontstaat en de bewoners in de wijk worden minder afhankelijk van grote energiebedrijven. 

   

  Vragen?
  Kijk ook eens op de website van HEEMwonen.
  Heeft u vragen of opmerkingen over dit project? Neem dan contact op met Maurice Vincken (projectleider) of Heika Bouwman (communicatieadviseur) van HEEMwonen, bereikbaar op telefoonnummer (045) 645 44 44.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers