Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Discriminatie van transgenders

Discriminatie van transgenders

Juridische kaders en beleidsmaatregelen kunnen...
Zigeuners

Zigeuners

Het thema van Justitiële verkenningen...
Acceptatie van homoseksualiteit

Acceptatie van homoseksualiteit

Het SCP rapporteert om het jaar over de trends in...
Homodiscriminatie en welvaart

Homodiscriminatie en welvaart

Voor het US AID rapport The Relationship between...

Monitor racistische incidenten

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 126
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1421 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  In Racisme, antisemitisme, en extreemrechts geweld 2013 constateren Tierolf, Hermens en Drost dat het aantal racistische incidenten door de jaren heen gestaag stijgt. Het aantal geregistreerde verdachten is sterk afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Tegelijkertijd is echter het aantal incidenten waarbij verdachten geregistreerd staan hetzelfde gebleven. Dit betekent dat in 2013 gemiddeld minder verdachten per incident werden geregistreerd dan in de jaren ervoor. Verreweg de meeste antisemitische en racistische incidenten vinden plaats in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

  Het klassiek rechtsextremisme is in Nederland gering in omvang en marginaal van betekenis, maar heeft zich in 2013 wel enigszins ontwikkeld.

  Bij slechts een fractie van de racistische en antisemitische incidenten wordt tot vervolging onder de discriminatieartikelen overgegaan. Waar dat gebeurt, leiden antisemitische incidenten het vaakst tot straf. Ook al spelen er racistische of antisemitische aspecten in een strafbaar incident, het Openbaar Ministerie kiest veelal voor een alternatieve oplossing, zoals vervolging op grond van eenvoudige belediging, bedreiging of strafverzwaringen op andere gronden (het terroristisch oogmerk, geweld tegen hulpverleners). In maar 36 van de 2308 zaken met een racistisch of antisemitisch aspect (1,6%) wordt een discriminatieartikel ten laste gelegd.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers