Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Burgerperspectieven

Burgerperspectieven

Uit het COB blijkt dat het Nederlandse...
Continu onderzoek burgerperspectieven

Continu onderzoek burgerperspectieven

Nederlandse burgers zijn somber, sinds een paar...
Stemming in Nederland

Stemming in Nederland

Uit het derde kwartaalbericht burgerperspectieven...
Burgerperspectieven

Burgerperspectieven

Het vertrouwen van Nederlandse burgers in...

Meningen en beelden van burgers

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 118
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1389 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Het afgelopen jaar zijn de zorgen over integratie en immigratie snel gestegen. In het laatste kwartaal noemt 32% van de mensen die bevraagd zijn voor Burgerperspectieven het onderwerp spontaan bij een vraag naar maatschappelijke problemen. Veel mensen maken zich zorgen over het – in hun ogen – te soepele asielbeleid en de gebrekkige integratie van allochtonen of buitenlanders. Maar er zijn ook mensen die zich juist zorgen maken over de manier waarop asielzoekers worden opgevangen, of over racisme en xenofobie. Het thema integratie staat nu op de derde plaats in het nationale probleembesef.

  Een meerderheid (met name PVV-stemmers) vindt dat de vrijheid van meningsuiting krachtiger moet worden beschermd. Vrijheid van meningsuiting wordt conceptueel nadrukkelijk verbonden met discriminatie: hetzij door mensen die ontkennen dat er sprake is van discriminatie als men zich beklaagt over anderen, hetzij door mensen die vinden dat vrijheid van meningsuiting wordt gebruikt om te discrimineren.

  55% vindt dat het met Nederland de slechte kant op gaat. Desondanks hebben mensen voldoende vertrouwen in instituties: televisie, rechtspraak, kranten, grote ondernemingen en vakbonden (62% - 68%), Tweede Kamer (55%), regering (54%).

  Meer Nederlanders (47%) zijn voorstander van EU-lidmaatschap dan tegenstander (20%). Wel vindt 53% dat Den Haag te veel macht heeft overgedragen aan Brussel.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers