Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Drones

Drones

Het toenemende gebruik van drones is relevant...
The preventive gaze

The preventive gaze

Rik Peeters, The preventive gaze; How prevention...
Jaarrapport mensenrechten in de EU 2014

Jaarrapport mensenrechten in de EU 2014

In het 2014-jaarrapport van de FRA wordt de...
Parlementaire werkgroep ICT-projecten

Parlementaire werkgroep ICT-projecten

Schriftelijke input voor expertbijeenkomst...

Samenwerking en informatie-uitwisseling van publieke en private organisaties

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 205
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1398 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Aan de hand van vijf casus van PPS in veiligheidsvraagstukken onderzochten een bedrijfskundige en een officier van justitie wat de succesfactoren voor zulke samenwerkingsverbanden zijn, en hoe de informatie-uitwisseling moet worden vormgegeven. De casus zijn het Landelijk Skimmingpoint (LSP), het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), de Electronic Crimes Task Force (ECTF) en het Financieel Expertisecentrum (FEC).

  Het succes van samenwerkingsverbanden wordt bepaald door de toegevoegde waarde voor alle deelnemende partijen; herkenbaar georganiseerd ; en door onderling vertrouwen.

  Bij het ontwerpen van een geschikt convenant is het lastig om binnen de grenzen van het recht te blijven, omdat partners in een samenwerkingsverband verchillend van aard zijn en verschillende taken en bevoegdheden hebben. Het begint met het formuleren van het doel van de samenwerking.

  Een belangrijk onderdeel van samenwerking is het delen van gegevens, terwijl er strenge privacyregelgeving is die daar grenzen en voorwaarden aan stelt. In de praktijk is het bijzonder complex om alle relevante wet- en regelgeving na te leven. Convenantpartners vrezen vooral dat in een strafrechtelijke procedure zou blijken dat gegevensuitwisseling onrechtmatig blijkt te zijn geweest. Rechters oordelen hier zeer verschillend over.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1354 dagen geleden

    Privacy is een mensenrecht. De regelgeving die bedoeld is om dat fundamentele recht te beschermen is altijd van toepassing. Zowel overheden als private partijen dienen zich aan privacyregelgeving te houden.

    • Yvonne Welings
     Yvonne Welings 1355 dagen geleden

     Overheidsorganisaties plaatsen steeds meer gegevens in de cloud. Ook laten die steeds vaker de traditionele overheidstaken uitvoeren door private partijen, denk aan gemeentelijke belastingen.

     In hoeverre is dan de privacyregeling van toepassing ?

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers