Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Pleio: verzamelaar of verbinder?

Pleio: verzamelaar of verbinder?

Pleio blijft groeien. Rond de 60.000 mensen...
Presentatie Pleio, door Davied

Presentatie Pleio, door Davied

Presentatie Pleio door Davied from Davied on...
Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Komende donderdag om 9.15 uur komen we in Utrecht...
Wij van Pleio

Wij van Pleio

Pleio is van ons allemaal. Dat moet ook zo...

Vier jaar Pleio. En nu?

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo 1368 dagen geleden Reacties (39)

   0/5 Sterren (0)

  Davied van Berlo kijkt terug op vier jaar Pleio en stelt vast hoe het er nu voor staat met het samenwerkplatform voor de publieke zaak. En hij heeft een aankondiging ...

  Vier jaar geleden, in januari 2011, werd Pleio "officieel" geopend. Nu waren we al enkele maanden in de lucht dus de opening betrof vooral een bekendmaking, te weten een artikel in Binnenlands Bestuur. Toch hou ik januari 2011 aan als het moment dat we echt van start gingen. Met dat artikel en een nieuwsbrief aan de leden van het netwerk Ambtenaar 2.0 begon de groei van Pleio en werd direct zichtbaar hoezeer Pleio in een behoefte voorzag om samen te werken en kennis te delen tussen overheden.

  Gebruik Pleio
  Ondertussen naderen we de 100.000 gebruikersaccounts en zijn er duizenden groepen en honderden deelsites actief. Belangrijker dan die cijfers vind ik echter de constatering dat Pleio een blijvende factor is geworden in het anders laten werken van de overheid. Dat blijkt niet alleen uit de duizenden groepen die individuele ambtenaren hebben geopend, maar ook uit de vele overheden die Pleio structureel inzetten voor hun werkprocessen: de RVO en de Belastingdienst, de samenwerkende provincies, de intranetten van Haarlem, Heerhugowaard en diverse samenwerkende gemeenten. Pleio wordt ingezet bij de decentralisaties, wordt gebruikt om burgers te betrekken bij beleidsontwikkeling, laat ambtenaren beter samenwerken en zorgt ervoor dat we nog geld besparen ook.

  Besturing
  In mijn boek "Wij, de overheid. Cocreatie in de netwerksamenleving" heb ik geschetst hoe ik de samenleving zie veranderen en hoe de overheid daar in meeverandert. Met Pleio heb ik geprobeerd om daar in de praktijk invulling aan te geven en een platform te bieden waarmee die nieuwe manier van werken ook vorm kan krijgen. Betekent dat dan dat de afgelopen vier jaar alles naar wens is gegaan? Zeker niet. Mijn grootste teleurstelling - onlangs nog onderschreven door het Forum Standaardisatie - is dat het me niet is gelukt om bestuurlijk genoeg draagvlak te krijgen voor Pleio. Ondertussen zijn op initiatief van het ministerie van BZK gesprekken begonnen om tot een Raad van Advies te komen, maar daar zal ik niet meer bij betrokken zijn.

  Voorzitter
  Wat is namelijk het geval? Drie jaar geleden werd - op verzoek van Maarten Hillenaar, de toenmalig cio Rijk - de stichting Pleio opgericht. Komende maart loopt de eerste bestuursperiode van de stichting Pleio af. Ik heb besloten om niet aan een tweede periode als voorzitter van Pleio te beginnen. Daarvoor heb ik twee redenen. In de eerste plaats kwam mijn betrokkenheid bij Pleio voort uit de doelstellingen van het programma Ambtenaar 2.0. Aangezien dat programma is afgelopen, is het logisch dat ik me op andere activiteiten ga richten. De tweede reden is dat ik met Pleio heb bereikt wat ik wilde bereiken. Het platform staat en het werkt nog steeds in lijn met het manifest dat we indertijd hebben opgesteld. Nieuwe uitbreidingen (zoals Localbox) laat ik graag aan anderen!

  Vacature
  Mij rest dus niets anders dan gematigd tevreden terug te kijken, wat hoop en zorgen voor de toekomst uit te spreken, maar vooral om de vele mensen te bedanken die hebben meegeholpen met het tot leven wekken van een paar gekke ideeën om de overheid te verbeteren. Mijn grootste dank gaat natuurlijk uit naar Harrie, Wim en Marcel, mijn mede-initiatiefnemers met hun tomeloze energie en enthousiasme. De Pleio-community is echter veel groter en zonder al die bijdragen was het ook met z'n vieren niet gelukt. Pleio is nog lang niet klaar en de mooiste resultaten liggen nog in de toekomst. Wie wil daar nu niet bij zijn? In dat geval heb ik goed nieuws: er is zonet een vacature vrijgekomen ...
  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Arjan Bosker
    Arjan Bosker 1349 dagen geleden

    En iedereen blijft maar nieuwe platforms lanceren. Zo hoorde ik het volgende Van een collega uit het sociaal domein.

    "Lurn is een nieuw (gratis) initiatief van de VNG dat als kennisbank wordt aangeboden. In eerste instantie alleen aan gemeenten. Intussen hebben 30 gemeenten hun interesse getoond.

    Lurn wordt opgebouwd uit de vragen en antwoorden vanuit gemeenten over het sociaal domein. De waarde van de antwoorden wordt voorlopig ook door de gemeenten bepaald. Het is nog allemaal nieuw en in ontwikkeling."

    Gek word ik van al die platforms,....zucht

    • Wim van t Einde
     Wim van t Einde 1351 dagen geleden

     Het is en blijft een mooi, maar nog steeds te onbekend platform.

     Mooi dat het er is en nog meer bekend maken...

     bedankt voor deze eerste aanzet (natuurlijk ook Marcel, Wim en Harry).

     • Davied van Berlo
      Davied van Berlo 1351 dagen geleden

      Je bent natuurlijk van harte welkom om ook contact op te nemen met de mensen van SWF.

      • Wilbert Schermer Voest
       Wilbert Schermer Voest 1351 dagen geleden

       @Davied: Motto binnen de overheid is 'slim samenwerken en verbindingen leggen'. De praktijk wijst ook uit dat het veel beter is, dergelijke vraagstukken niet te groot en veelomvattend aan te pakken. Dus: Begin om SWF binnen rijksoverheid vorm te geven en rol het platform bij gebleken succes verder uit naar andere overheden.  En ik wil contact opnemen met de mensen 'achter' SWF !

       En een groot voordeel is dat je verlost bent van allerlei beheertaken. Want: is de financiele verantwoording van de Stichting Pleio over 2013/21014 al afgerond ? Ik heb nog (steeds) niets gezien....  

         

       • Davied van Berlo
        Davied van Berlo 1351 dagen geleden

        @Wilbert, je dacht toch niet werkelijk dat ik nog nooit van SWF had gehoord? De SWF is alleen voor samenwerking tussen rijksambtenaren, dus het heeft een ander doel en een andere doelgroep. We hebben de afgelopen jaren regelmatig contact gehad met de mensen achter SWF, maar aangezien zij zich alleen richten op rijksambtenaren zien ze geen rol voor zichzelf inzake Pleio.

        @Winfried Dank voor je compliment!

        @Hadewych Dat kan niet voldoende onderstreept worden! ;-) 

        • Wilbert Schermer Voest
         Wilbert Schermer Voest 1351 dagen geleden

         @Davied e.a: Jullie kennen vast wel de de applicatie van de overheid Samenwerkfunctionaliteit(SWF) ? Dit nieuwe overheidplatform (gelanceerd eind 2013) biedt de huidige gebruikers de mogelijkheid om op een Intuïtiever, flexibeler, efficiënter en interactieve manier samen te werken. De SWF is de plaats om ideeën content met elkaar te delen. Het is schaalbaar genoeg om al je informatie en documenten te organiseren en te beheren. Het laat je persoonlijke productiviteit zien, houd teams in sync, en projecten op spoor. Het is de plek waar je expertise kan vinden, kennis kan delen en verbinding van informatie en mensen ontdekken. Deze app is nu vrijwel leeg.... Mijn advies zou zijn: Zoek verbinding/aansluiting vanuit Pleio met dit platform en je hebt tegelijk het gewenste bestuurlijk draagvlak.  En de Pleio community kan vervolgens hierin 'opgaan" !

          

          

         • Winfried Laane
          Winfried Laane 1352 dagen geleden

          @wilbert Ik ben dol op yammer als platform maar dat is vooral binnen de organisatie (in mijn geval RWS). Dus zeker niet voor interdepartementale dan wel "tussen overheden" samenwerking.

          Die mogelijkheid biedt pleio wel. Ik ben zelf geen groot gebruiker omdat het voor mijn werk (nog) niet nodig is.

          Maar @ Davied bedankt voor wat je hebt neergezet!

          • Hadewych
           Hadewych 1352 dagen geleden

           Zonder pleio zou ik m'n werk niet goed kunnen doen. Voordat ik m'n sites opstartte (https://www.pleio.nl/groups/profile/22418012/van-buiten-naar-binnen-in-het-ministerie-van-v-and-j is de belangrijkste) heb ik bekeken of ik wordpress zou willen gebruiken. Maar pleio voldeed, ondanks alle tekortkomingen, echt beter. Onder meer omdat het een instrument voor ambtenaren door ambtenaren is.

           Los van het geweldige aanbod van dit platform wil ik ook nog wel even kwijt dat de praktische technische hulp van types als Marcel Ziemerink, Danielle Jansen en Harrie Custers ook geweldig, en onmisbaar, is.

           • Davied van Berlo
            Davied van Berlo 1352 dagen geleden

            @Theo Dank voor de mooie woorden en ik zal helpen duimen ;-)

            • Davied van Berlo
             Davied van Berlo 1352 dagen geleden

             Gerrit, helemaal mee eens. Ik had graag een omgeving ingericht waar je per onderwerp mensen uit verschillende organisaties bij elkaar zou kunnen brengen, zodat je daadwerkelijk stuurt op interbestuurlijke kennisuitwisseling. Soms gebeurt dat vanzelf, maar als je daar echt een project van zou maken, dan zou je daarmee een enorme impact kunnen hebben op de kwaliteit en de efficiëntie van de overheid. Helaas heb ik nog geen mensen kunnen vinden die daarmee aan de slag zouden willen. Een jaar geleden heb ik dit concept voorgelegd aan enkele bestuurders, maar die hebben het ook niet opgepakt. Het potentieel is enorm veel groter dan de kale infrastructuur, maar het is mij blijkbaar nog niet gelukt om dat goed voor het voetlicht te brengen. Vandaar dat ik hoop dat een governance op interbestuurlijke basis meer aandacht heeft voor de organisatieoverstijgende mogelijkheden.

            Meer ...

            Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers