Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Witwassen

Witwassen

Sinds 2001 zijn er antiwitwasbepalingen in het...
Bestrijding van afpersing van ondernemers

Bestrijding van afpersing van ondernemers

Beschrijving van het fenomeen afpersing van het...
Turkse Nederlanders en criminaliteit

Turkse Nederlanders en criminaliteit

Het WODC heeft samen met de Erasmus School of Law...

Facilitering van mobiel banditisme

  Hadewych
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1387 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Uit een research synthese van het WODC komt naar voren dat faciliterende actoren en gelegenheden – beroepsgroepen, sociale bindingen en etnische gemeenschappen en ontmoetingsplekken – vaak niet zijn gebonden aan één fase in het criminele bedrijfsproces van mobiele bendes. Het blijken dynamische, terugkerende dimensies te zijn die in verschillende fasen in het bedrijfsproces een ondersteunende rol kunnen spelen voor mobiele bendes.

  De legale beroepsgroep die het sterkste als facilitator naar voren komt is de transportsector en in het kielzog daarvan de autobranche. Daarnaast spelen verhuurders van loodsen en garages een faciliterende rol bij de tijdelijke opslag van (grotere) gestolen goederen. Verder kwam naar voren dat een deel van de mobiel bendes gebruikmaken van mensen uit hun herkomstland die al langer in West-Europa wonen en inmiddels lokaal zijn ingebed.

  Volgens het CBS is 1 op de 10 verdachten van een misdrijf een buitenlander zonder vast adres in Nederland.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Hadewych
    Hadewych 1382 dagen geleden

    Het lijkt mij goed om het begrip 'faciliteren' te beperken tot wat meer actieve manieren om criminele gedragingen mogelijk te maken, te ondersteunen. Enkel gelegenheid of verleiding bieden maakt van ons allemaal facilitators.

    Over gelegenheid versus factoren die verband houden met de persoon van de dader heb ik net naar een ander onderzoek verwezen, zie 'factoren van invloed op criminaliteit' (als je bovenaan de pagina op '' van buiten naar binnen in het ministerie van V&J' klikt kom je op de homepage).

    • Gerdjan Hoekendijk
     Gerdjan Hoekendijk 1382 dagen geleden

     Interessant lijkt mij vooral hoe je het faciliteren kunt minimaliseren. Winkel zijn de grootste facilitators van winkeldiefstal. De vraag is steeds hoe je deze zo onaantrekkelijk mogelijk kunt maken voor winkeldiefstal, zonder ze (al te) onaantrekkelijk te maken om er te winkelen.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers