Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Bevoegdheden politie

Bevoegdheden politie

De Inspectie VenJ heeft onderzoek gedaan naar de...
Aanpak van internetoplichting

Aanpak van internetoplichting

De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft de...
Geen geheelmailonthouder meer

Geen geheelmailonthouder meer

Ik heb het gedaan.14 maanden lang heb ik...
Cybercrime; preventie vs. repressie

Cybercrime; preventie vs. repressie

<oorspronkelijk een Webwereld...

Wetenschappelijk politie-onderzoek

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 89
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1373 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Devroe en Ponsaers constateren dat wetenschappelijk onderzoek voor (en naar) politie erg instrumenteel is geworden. Dat vertaalt zich in de methoden van onderzoeksfinanciering en in de positionering van onderzoeksinstellingen. Dat is prima, maar zou niet ten koste moeten gaan van meer fundamenteel en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek op het terrein van politie en justitie.

  • Als de politie zich teveel en te exclusief richt op de verwachtingen van gemiddelde burgers, wordt er te weinig aandacht besteed aan ondermijnende en ontwrichtende misdaad. Georganiseerde misdaad, financieel-economische criminaliteit, terrorisme en cybercriminaliteit spreken immers minder tot de verbeelding van de bevolking dan overlast,  diefstal en huiselijk geweld.
  • Een essentiële opdracht van de politie is niet enkel om rechten en vrijheden en de democratie te beschermen, maar ook actief te ontwikkelen en bevorderen. Dat vergt meer fundamenteel en onafhankelijk onderzoek.

  De politie moet meer netwerkend werken. Het is niet langer mogelijk voor een organisatie om alle kennis binnen de eigen organisatie te verenigen. Bovendien moet politiepersoneel beschikken over een brede maatschappelijke blik, en die krijgen mensen vooral doordat er breed en fundamenteel (sociaal-)wetenschappelijk onderzoek en onderwijs is.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers