Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Alle collega’s die nu 63 jaar zijn of ouder:...
Gaan met die baan 2015

Gaan met die baan 2015

Op 16 april 2015 vond de 3e editie plaats van...
Het zinkende schip

Het zinkende schip

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...

Oud worden zonder het zijn (lezing)

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 278
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1348 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van Financiën een lezing van Prof. Rudi Westendorp plaats, naar aanleiding van zijn boek "Oud worden zonder het te zijn".

   

  De lezing was een gezamenlijke activiteit van OLM van het Ministerie van Financiën en Young@Heart van de Ministeries van VenJ en BZK. Prof. Rudi Westendorp is medicus –internist- en hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij heeft een boek geschreven getiteld “Oud worden zonder het te zijn”, dat in de media behoorlijk wat aandacht heeft gekregen en momenteel behoort tot de meest verkochte boeken.

  In zijn lezing ging Prof. Westendorp in op de ontwikkelingen die hebben geleid tot een andere manier van oud worden. Door een gezondere levenswijze en een betere medische zorg, is de levensverwachting van een ieder ten opzichte van vorige generaties aanmerkelijk toegenomen. Naar verwachting is de eerste mens die de leeftijd van 135 jaar zal bereiken al geboren. Wij worden niet alleen ouder, maar we blijven ook langer gezond en daardoor actief. Dat betekent dat het beeld van ouderen als “bejaarden achter de geraniums” inmiddels  achterhaald is en bijstelling behoeft. Zo is het de vraag of een vaste leeftijd waarop men pensioengerechtigd wordt, nog nodig c.q. wenselijk is. Naar verwachting zullen mensen door toegenomen vitaliteit langer in staat zijn om al dan niet fulltime te blijven werken. Daarbij past dan een flexibele pensioenleeftijd. Prof. Westendorp gaf als voorbeeld dat het in Denemarken mogelijk is om met pensioen te gaan, vervolgens een aantal jaren met pensioen te zijn en daarna -desgewenst- weer aan het werk te gaan. De pensioenbetaling wordt dan opgeschort. Een dergelijke ontwikkeling betekent ook meer regie op het leven voor de mensen zelf.

  Prof. Westendorp  benadrukte het belang van vitaal ouder worden.  Daar spelen de volgende factoren een grote rol in: het blijven nastreven van dromen en doelen, goede gezonde  voeding, voldoende beweging en het beheersen van stress.

  Het was een boeiende en inspirerende lezing, met ruime gelegenheid om van gedachten te wisselen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers