Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Arbeidsmotivatie van ouderen - een onderzoek

Arbeidsmotivatie van ouderen - een onderzoek

Hoe kunnen ouderen gemotiveerd worden om langer...
Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Over de Vendrikregeling, of: plast er iemand naast de FPUpot?

Alle collega’s die nu 63 jaar zijn of ouder:...
Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...
Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...

Vitaal door blijven werken vraagt om een vitale bedrijfscultuur

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 498
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1346 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

  Onderzoeksbureau ‘Panteia’ heeft december 2014 het rapport gepubliceerd van een kleinschalig onderzoek (quickscan) naar de vraag wat nodig is om oudere medewerkers vitaal aan het werk te houden. Het rapport was de prijs die Panteia had uitgeloofd voor het beste onderzoeksvoorstel op het gebied van gedragsbewust beleid. Betty Feenstra, coördinerend beleidsmedewerker Duurzame Inzetbaarheid Rijk (BZK/DGOBR), werd de winnares met het voorstel onderzoek te doen naar de vraag hoe oudere werknemers vitaal, gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen blijven.

  De bevindingen van Panteia komen er op neer dat de sleutel voor deze vraag in de eerste plaats een zaak is van bedrijfscultuur. Echte stappen zijn pas te maken als duurzame inzetbaarheid als het ware de algemene norm wordt. Aan de hand daarvan kan de organisatie medewerkers ondersteunen in hun individuele loopbaan, voortdurend bijleren promoten, fitness aanbieden, etc. Specifieke op oudere werknemers gerichte projecten kunnen ongewild stigmatiserend werken, omdat het medewerkers in niet-functionele leeftijdssegmenten opdeelt. Train leidinggevenden in de wijze waarop zij hun medewerkers aansturen, want zij hebben in dit alles een spilfunctie, concludeert Panteia. De leidinggevende moet zowel jonge als oudere medewerkers erop aanspreken in beweging te blijven, procesafspraken sluiten om nieuwe uitdagingen op te pakken, de facilitaire ondersteuning beschikbaar stellen die daarbij nodig is.

  Maar hoe zit het dan met de eigen verantwoordelijkheid van oudere medewerkers?, was de vraag die ik me stelde na lezing van deze kernconclusies. Ook daarover staat wel het een en ander te lezen in het rapport. Zo onderstreept het dat elke ambtenaar een unieke medewerker is en dus maatgerichte bejegening op prijs stelt. Maar er zijn ook veel generieke lijnen te trekken. Elke ambtenaar – oud of jong – functioneert het beste als hij/zij gewaardeerd wordt in het werk, het gevoel heeft er toe te doen. Het steeds opnieuw aanbieden van zinvol werk dat bij je past is daarom cruciaal. Daarbij mogen ook aan oudere ambtenaren best eisen worden gesteld. De meesten voelen zich nog gezond en fit, waarmee er geen reden is de groep op voorhand te ontzien of te negeren. Een volgende constatering is dat het aan alle kanten productiever uitpakt om eventueel uitgeblust gedrag om te buigen naar een positieve attitude, dan iemand uit te laten drijven in weinig inspirerend werk. Een derde overeenkomst is dat zowel bij jong als bij oud verliesaversie een rol speelt: je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Dat pleit er ongeacht leeftijd voor om veranderingsinitiatieven in een betrouwbare en veilige werkomgeving in te bedden. Een nieuw traject afspreken met een terugkeergarantie werkt in dit kader beter dan verplichte bijscholing.

  Panteia (Florieke Westhof, Mirjam Engelen, Michel Winnubst, Lennart de Ruig) Hoe lang mag ik nog? Gedragsbewust loopbaanbeleid. Zoetermeer december 2014.

  Klik hier om het rapport in te zien 

  Y@H, januari 2015, Thomas Hessels

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Josien Sneek
    Josien Sneek 1342 dagen geleden

    @Max: dank voor het plaatsen van de link naar het rapport. Ik ga het met aandacht lezen.

    • Max Kommer
     Max Kommer 1342 dagen geleden

     Hert rapport staat nu ook op deze site. Zie de link onderaan het blog.

     • Ruud R.W. Martijn
      Ruud R.W. Martijn 1345 dagen geleden

      Leuk bericht.  Ik ben nog wel benieuwd naar het antwoord op de vraag: Maar hoe zit het dan met de eigen verantwoordelijkheid van oudere medewerkers? Deze wordt in het artikel niet echt beantwoord.

      • Léonne Meijs van Dijk
       Léonne Meijs van Dijk 1345 dagen geleden

       Een mooi bericht. Ook in dit bericht wordt vitaal aan leeftijd gekoppeld. Vanuit ervaring kan ik stellen dat vitaliteit van alle leeftijden is en met name te maken heeft met de mate waarin je jouw elementen van geluk kan ervaren. Waardering, het gevoel hebben ertoe te doen zijn inderdaad essentiele onderdelen, net als inspiratie, betrouwbaarheid en veiligheid.

       Dit vraagt vaak een coachende begeleiding van hun leidinggevenden, meer dan tips en adviezen hoe zij fit en gezond kunnen blijven. Ik ben net als Josien benieuwd naar het volledige artikel.

       • Josien Sneek
        Josien Sneek 1346 dagen geleden

        Dank voor dit bericht. Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de liefde van twee kanten moet komen: een stimulerende omgeving én een medewerker die initiatieven toont.

        Ik twijfel of leeftijd echt niet uitmaakt bij loopbaanbeleid. Natuurlijk zijn er algemene lijnen te trekken die voor elke medewerker, ongeacht leeftijd, gelden. Maar een vijftiger 'zit' toch 'iets' anders in elkaar dan een twintiger. En dat leidt m.i. tot andere behoeftes, andere accenten.

        Vraag: waar kan ik het onderzoeksrapport vinden? Noch op de website van Panteia, noch via Google kan ik het rapport traceren.

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers