Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...
Vitaal door blijven werken vraagt om een vitale bedrijfscultuur

Vitaal door blijven werken vraagt om een vitale bedrijfscultuur

Een recent onderzoek laat zien dat niet specifiek...
Het nieuwe werken: de vorm moet ten dienste staan van de inhoud, niet andersom

Het nieuwe werken: de vorm moet ten dienste staan van de inhoud, niet andersom

Zo nieuw is ‘het nieuwe werken’ ook eigenlijk...
Beeld en werkelijkheid

Beeld en werkelijkheid

Hoe kijken oudere werknemers naar hun werk, de...

PAS-regeling verdwijnt?

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 4311
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1337 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  PAS-regeling verdwijnt?

  Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) wil de PAS-regeling afbouwen. Dit is de regeling die ambtenaren van 57 jaar en ouder de mogelijkheid geeft 15,8% minder te werken tegen inlevering van 1-5% van het salaris. De minister doet het voorstel in een brief van 23 januari aan de bonden voor een nieuwe CAO-Rijk. Het is onderdeel van zijn breder plan om de ambtelijke status te ‘normaliseren’.

  We noemen hieronder een aantal elementen die voor oudere ambtenaren relevant zijn. Let wel, het zijn allemaal zaken die nog in het CAO-overleg moeten worden besproken De komende maanden zal duidelijker worden wat er uiteindelijk in de nieuwe CAO komt. Het kan verstandig zijn dat je intussen kijkt of de PAS-regeling iets voor je is. En je hebt natuurlijk met deze voorstellen in de hand een extra argument om een opleiding aan te vragen (om je kwalificaties op peil te houden), of te kijken overleggen over ander werk of een andere werkplek (omdat je vitaal en mobiel bent). 

  1. De nadruk ligt op duurzame inzetbaarheid gedurende de gehele arbeidsperiode. Nu deze langer wordt (de VUT is weg, de pensioengerechtigde leeftijd is omhoog gegaan) is dit extra van belang. Speciale ‘ontziemaatregelen’ voor ouderen, zoals de PAS-regeling en de extra vakantie-uren vanaf 45 jaar, komen (op termijn) te vervallen. Er komt een ‘individueel keuzebudget’, waarmee elke ambtenaar zijn arbeidsvoorwaarden naar eigen voorkeur kan inrichten, inclusief opname van verlof. De vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering gaat daarin mee.
  2. De ambtenaar van de toekomst is een publieke ondernemer, die zelf verantwoordelijk is voor goed functioneren. Dat doet hij onder meer door vitaal en mobiel te blijven en zijn kwalificaties op peil te houden. De werkgever ondersteunt dat met voorzieningen. Medewerkers dienen breed inzetbaar en zelfstandig te kunnen werken. Functiewisseling door regelmatige verandering van werk en/of werkomgeving is daarbij nodig. In de toekomst moet bij langdurig onvoldoende functioneren demotie (werken in een lagere schaal voor een lager salaris) mogelijk zijn.
  3. De nieuwe CAO moet gaan gelden voor de duur van twee jaren, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015. In de toekomst komen andere onderwerpen in het CAO-overleg aan de orde, zoals de reisregeling, het loongebouw, de ontslagroute en de functiewaardering.

  Young@Heart

  Zie verder de brief van Minister Blok van 23 januari aan de bonden.  

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Max Kommer
    Max Kommer 1189 dagen geleden

    Volgens vakbond CNV is het afschaffen van de PAS-regeling voorlopig van de baan, aldus een artikel op de site van Binnenlands Bestuur van 16 juli 2015.

    • EdwinT
     EdwinT 1336 dagen geleden

     Ik zie dat veel oudere medewerkers de eindstreep door de latere pensioenleeftijd niet [gaan] halen. Juist de mogelijkheid om van de PAS-regeling gebruik te maken maakt het voor veel oudere medewerkers mogelijk om werkzaam te blijven maar dan met gereduceerde uren zonder te grote financiele aderlating. De jarenlange inzet voor de rijksdienst heeft vaak een negatieve bijdrage geleverd aan de mentale en/of fysieke gezondheid van medewerkers. Het past dan om deze groep medewerkers blijvend een voorziening te geven waardoor deze schade enigszins gecompenseerd wordt.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers