Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart nu ook op Pleio

Young@Heart, het netwerk van (oud-)medewerkers...
Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...
Het nieuwe werken: de vorm moet ten dienste staan van de inhoud, niet andersom

Het nieuwe werken: de vorm moet ten dienste staan van de inhoud, niet andersom

Zo nieuw is ‘het nieuwe werken’ ook eigenlijk...
Beeld en werkelijkheid

Beeld en werkelijkheid

Hoe kijken oudere werknemers naar hun werk, de...

Arbeidsmotivatie van ouderen - een onderzoek

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 368
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1340 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Hoe kunnen ouderen gemotiveerd worden om langer door te werken? En hoe kunnen organisaties oudere werknemers goed begeleiden? Met leeftijdsbewust personeelsbeleid, blijkt uit onderzoek van organisatiepsycholoog Tuğba Polat.

  Tuğba Polat, die als rijkstrainee werkt bij DGBel, heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de werkmotivatie van ouderen, en is daarop op 23 januari jl. gepromoveerd op het proefschrift Active aging in work. 

  Ouderen moeten langer doorwerken. Een organisatie kan oudere werknemers gemotiveerd houden met leeftijdsbewust personeelsbeleid: personeelsbeleid dat is aangepast op de leeftijd van de werknemer. Ouderen hebben namelijk meer ervaring dan jongeren en zijn flexibeler, maar gaan fysiek en cognitief achteruit. "Je kunt ouderen motiveren door hun ervaring aan te spreken," vertelt Polat. "Geef ze een rol als mentor, of taken waar veel kennis voor nodig is."
  De HR-instrumenten die organisaties kunnen inzetten moeten gericht zijn op de ontwikkeling van de werknemers, concludeert Polat. Als ouderen vijftig worden investeren leidinggevenden vaak weinig meer in hen. "Doe dat juist wel, zodat mensen merken dat de organisatie hen nog de moeite waard vindt. Daardoor worden ze ook weer meer gemotiveerd voor het werk. Het werkt wederkerig."
  Polat heeft bovendien in kaart gebracht hoe werknemers langer willen doorwerken. Ze heeft `doorwerkprofielen' geïdentificeerd, een nieuw concept. "Vooral mensen die bevlogen zijn blijken langer door te willen werken. Dat zijn de mensen die ervaren dat de organisatie in hen wil investeren."
  Een andere belangrijke bevinding is dat oudere werknemers niet precies hetzelfde willen blijven doen als ze altijd al deden. Ze willen wel in dezelfde organisatie blijven, maar flexibeler werken en hun werk meer zelf inplannen. 
  Download de samenvatting van het proefschrift via deze link.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Josien Sneek
    Josien Sneek 1337 dagen geleden

    De onderzoeksbevindingen liggen op dezelfde lijn als die van het recente onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (Universiteit van Maastricht). Dat deed onderzoek naar de vraag of 50+’ers en hun werkgevers meer investeren in het op peil houden van hun ‘menselijk kapitaal’ dan voorheen. De conclusie was dat oudere werknemers eerder bereid en gemotiveerd zijn om langer door te werken als hun werkgever goede scholingskansen aanbiedt. Ontziemaatregelen werken veel minder goed. Voor meer informatie zie http://www.ervarenambtenaren.nl/Nieuws/scholing-oudere-medewerkers-werkt-beter-dan-ze-ontzien.

    PS De download werkt bij mij prima.

     

    • Jos Huis in 't Veld
     Jos Huis in 't Veld 1338 dagen geleden

     Interessant, helaas ontbreekt de download.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers