Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Prestaties van de publieke sector

Prestaties van de publieke sector

Uit het SCP-persbericht over Public sector...
Gemeentelijke prestaties

Gemeentelijke prestaties

Jaarlijks biedt het SCP een overzicht van...
Acceptatie van homoseksualiteit

Acceptatie van homoseksualiteit

In De acceptatie van homoseksualiteit door...
Sociale staat van Nederland

Sociale staat van Nederland

Iedere twee jaar brengt het SCP De sociale staat...

Maten voor gemeenten

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 56
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1351 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  De gemeenten in Nederland gaven in 2012 samen ruim € 51 miljard uit, en zijn daarmee verantwoordelijk voor 18% van de totale overheidsuitgaven. In de voorafgaande vijf jaar daalden de gemeentelijke uitgaven met 0,1% en de prestaties kwantitatief met 1,1% per jaar. De kwaliteit van gemeentelijke diensten nam niet af.

  Tussen 2007 en 2012 kregen gemeenten er voor €2,1 miljard aan taken bij en verdween een bedrag van €3,4 miljard aan taken. Gemeenten kregen er taken bij op het gebied van de sociale werkvoorziening en de jeugdgezondheidszorg, maar zagen taken verminderen op het gebied van onderwijs, openbaar vervoer en inburgering.

  1760 miljoen euro werd besteed aan openbare orde en veiligheid. Het gaat dan voornamelijk om het bestrijden van branden, het voorkomen van rampen en het inzetten van politie voor het handhaven van de openbare orde. Op de terreinen van rampenbestrijding en rampenpreventie, brandpreventie en terrorismebestrijding is sprake van een sterke intensivering van het beleid. Door de toegenomen aandacht voor rampenpreventie zijn de bijbehorende uitgaven sterk toegenomen. Hiervoor levert de rijksoverheid direct een financiële bijdrage aan 25 veiligheidsregio’s.

  De sterk gedaalde productie (kwantitatief) op het gebied van openbare orde, politie-inzet en brandweer in 2012 houdt verband met een daling van zowel het aantal branden als het aantal misdrijven tegen de openbare orde.

  De gemeentelijke uitgaven voor de brandweer zijn tussen 2007 en 2012 gemiddeld met 1% per jaar toegenomen. Dit is het resultaat van een stijging van gemiddeld 4% per jaar tot 2010, gevolgd door een daling van gemiddeld ruim 3% voor de latere jaren. De productie van de brandweer is gedaald met circa 4% per jaar. Loos alarm maakt ruim 40% uit van het totaal aantal brandmeldingen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers