Pleio

Engels | Nederlands
Serious Ambtenaar 2014 Afval bestaat niet. Make it easy being green!

Serious Ambtenaar 2014 Afval bestaat niet. Make it easy being green!


 0/5 Sterren (0)

Dag 2: Je bent nooit te jong om (afval) te scheiden!

  Josephine Alta
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 32
  Door Josephine Alta in de groep Serious Ambtenaar 2014 Afval bestaat niet. Make it easy being green! 1298 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Om 8.45 uur stroomt de vergaderruimte bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu langzaam vol. De sfeer is ontspannen en ook afwachtend. Iedereen is benieuwd hoe we het idee van vorige week om kunnen zetten in concrete acties. We doen dit met de scrum methodiek. De visie op het eindproduct van de groep is: voor middelbare scholieren en schoolbestuur realiseren we een gesloten kringloop van kunststof met gebruikmaking van 3D printers. Hiermee geven wij met innovaties invulling aan een bewustwordingsproces bij scholen om zelf met afvalscheiding en toepassing in nieuwe (hippe) producten aan de slag te gaan. Op deze manier genereren wij een gedragsverandering en waarde voor afval! 

  Het wordt een intensieve en enerverende dag. Kleine groepjes van deelnemers gaan in korte sprints uiteen. Hierbij wordt druk ge-googled en gebeld met instanties. Acties worden omgezet tot concrete resultaten.

  Aan het eind van de middag staat er een gezamenlijke presentatie die door vier van de deelnemers aan de opdrachtgever wordt gepresenteerd. Ook een afvaardiging van de Serious Ambtenaar organisatie is aanwezig om het resultaat vast te leggen en ervaringen mee te nemen.

  De opdrachtgever is uitermate tevreden met het resultaat. Bestaande en nieuwe ideeën zijn samengebundeld tot een integrale aanpak waarbij de visie op een circulaire economie tot uiting komt in een concrete aanpak voor afval (kunststof als grondstof in het bijzonder) op scholen. Met een koffer vol praktische tips en ideeën kan dit Ministerie nu naar de eerste tien pilot scholen die actief met afvalscheiding bezig zijn.

  Carmen Nolten-Laan en ikzelf hebben deze opdracht als Ynnovate procesbegeleiders met heel veel plezier en voor het goede doel begeleidt. Wij willen de deelnemers, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Serious Ambtenaar organisatie en (last but not least) onze Ynnovate organisatie hartelijk danken voor de fijne samenwerking. Tot volgend jaar allemaal!    

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers