Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

iBestuur: Bestuurdersconferentie over de toekomst van Pleio

iBestuur: Bestuurdersconferentie over de toekomst van Pleio

Noem het een intranet voor de overheid. Een...
Wij van Pleio

Wij van Pleio

Pleio is van ons allemaal. Dat moet ook zo...
Ecosysteem en "applicatiewinkel" voor Pleio

Ecosysteem en "applicatiewinkel" voor Pleio

Pleio biedt gebruikers een groot aantal...
Nieuwe functionaliteiten op Pleio

Nieuwe functionaliteiten op Pleio

Pleio is voortdurend in ontwikkeling en wordt...

Pleio wordt je online werkomgeving

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 197
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 2605 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Bij Pleio stellen we de gebruiker centraal. We proberen steeds te bedenken hoe medewerker beter zijn of haar werk kan doen via Pleio en daar alle voorzieningen en functionaliteiten vindt om zijn werk te doen, alleen of samen met anderen. Pleio wordt dus steeds meer een online, "web based" werkomgeving.

  Bijna een jaar geleden, nog ver voor de officiële opening afgelopen januari, schreef ik een blog met een blik in de toekomst van Pleio. Sindsdien is er heel wat gebeurd: Pleio is enorm gegroeid (ruim 13.000 gebruikers en bijna 150 deelsites) en werkt slim samen met verschillende overheidspartijen.

  Ondertussen kunnen we dus een iets nauwkeuriger beeld geven van wat de toekomst van Pleio gaat brengen. Op basis daarvan ontwikkelen we nieuwe functionaliteiten en wordt de vormgeving en gebruiksvriendelijkheid vervolgens verbeterd. In deze blog beschrijf ik hoe de Pleio-werkomgeving eruit kan gaan zien.


  Werken vanuit je persoonlijke dashboard
  Als je 's ochtends aan het werk gaat, log je in op Pleio en kom je in je persoonlijke dashboard. Het dashboard kan in de vormgeving van Pleio zijn of van de organisatie waar je werkt. Dat bepaal je zelf. Uit het widgetmagazijn kies je vervolgens widgets, bijv. nieuws of weer, berichten uit je groepen, e-mail, taken uit je zaaksysteem, etc.

  Je kunt meerdere pagina's met widgets maken door een tabblad toe te voegen aan je dashboard. Zo kun je een tabblad maken met nieuws, voor alles van je organisatie, rond een onderwerp, etc. Op die manier hou je op één plek overzicht over alles waar je mee bezig bent. Dat scheelt weer in de informatiestress.

  Aangezien je dashboard je werkomgeving wordt, wil je daar ook toegang hebben tot applicaties waar je mee werkt, bijvoorbeeld e-mail of je zaaksysteem. Ook die kun je toevoegen als tabblad (één paginavullende widget dus). Zo heb je al je werk bij elkaar. We gaan ook een tool voor webmonitoring beschikbaar maken op deze manier.


  Presenteer jezelf met je profielpagina
  Je online visitekaartje is je profielpagina. Hier laat je zien wie je bent, wat je weet en waar je mee bezig bent. Ook deze pagina krijgt de mogelijkheid om tabbladen aan toe te voegen, bijvoorbeeld met meer contactinformatie, met widgets uit de groepen waar je actief bent of wellicht je hele LinkedIn-profiel.

  Als je geïnteresseerd bent in een nieuwe baan of voor kleine klussen bij je eigen of andere overheidsorganisaties, dan kun je je compententies en capaciteiten op een aparte pagina van je profiel aanbieden. Op deze manier creëren we een online marktplaats voor kennis en inzet binnen de hele overheid.


  Werken in groepen, teams, dossiers, etc.
  In je dashboard vind je een overzicht van je werk. Als je vervolgens aan de slag gaat, dan ga je werken aan een onderwerp of dossier, met je team of afdeling. Kortom, je werkt in de context van een groep, samen met anderen, aan een onderwerp. Binnen Pleio maak je daarvoor een groep aan.

  In een groep op Pleio heb je vervolgens allerlei voorzieningen en functionaliteiten tot je beschikking om aan de slag te gaan. Dat kan in samenwerking, bijvoorbeeld in een wiki of een discussie, of alleen, bijvoorbeeld als je net begint in een stuk. Je bepaalt zelf wie wat mag zien en toegang heeft tot jouw werk.

  Ook een groep is opgebouwd uit widgets. Een widget kan de laatste blogs of discussies tonen of uitstaande taken of een gemeenschappelijke mailbox of welke widget dan ook uit het widgetmagazijn. Ook hier kun je nieuwe tabbladen maken om de samenwerking beter te organiseren en overzicht te houden.


  Functionaliteiten om samen te werken in groepen
  De komende tijd willen we steeds meer voorzieningen en functionaliteiten aan de groepen toevoegen. Op die manier kunnen gebruikers steeds beter hun werk doen en kunnen ze rondom de thema's waar we als overheid mee bezig zijn beter kennis uitwisselen en samenwerken.

  Momenteel bieden de groepen de volgende mogelijkheden: blogs, discussieforum, bestanden uploaden, wikipagina's, favoriete sites, statusberichten (tweio's), evenementen, fotoalbum, peilingen, activiteitenoverzicht, rss-feeds, twitterberichten tonen, e-mail versturen aan groepsleden, etc.

  Dat is al heel wat, maar om zoveel mogelijk mensen een bruikbare online werkplek te bieden en echt goede samenwerkruimtes of "online vergaderzalen" te creëren is nog meer nodig. Daarom werken we aan de volgende functionaliteiten:

  • Chat: je kunt een tweio in een groep plaatsen of een discussie openen, maar het zou handig zijn om live met mensen in een groep te kunnen praten via een chatfunctie. In de widget verschijnt dan steeds de laatste mededeling. Je kunt ook met één iemand uit de groep of uit je contacten een chat beginnen. Het is een laagdrempelige manier om contact te hebben en stimuleert kennisuitwisseling; 
  • Online documenten: samenwerken in wiki's of het uploaden van documenten is makkelijk, maar het kan nog makkelijker, namelijk als het document gewoon online staat en direct te bewerken is, bijvoorbeeld door alle leden van een groep. Aan deze online documenten wordt gewerkt, zie ook deze blog
  • Videovergaderen: derde in volgorde van belangrijkheid is de mogelijkheid om via de webcam met elkaar te praten en zo daadwerkelijk een online vergadering binnen een groep te houden. Behalve met de mensen in een groep moet het ook mogelijk zijn om specifiek Pleio-gebruikers te bellen als ze online zijn.
  • Leeromgeving: tenslotte kan de leeromgeving (Moodle) beter worden geïntegreerd in Pleio.

  Dit zijn de prioriteiten voor het najaar. Tips of ideeën voor goede open source-oplossingen zijn welkom!


  Pleio is geschikt voor iedereen
  Op deze manier wordt Pleio steeds gemakkelijker en bruikbaarder voor het werk binnen de overheid. Medewerkers worden empowerd om individueel beter hun werk te doen en om laagdrempelig samen te werken met anderen. De integratie van het zaaksysteem en webmonitoring brengt Pleio dichter bij het gewone werk van ambtenaren. In de nieuwe vormgeving zullen de nieuwe mogelijkheden overzichtelijk worden aangeboden.

  De komende tijd zal ook worden nagedacht over het inrichten van verschillende beveiligingsniveaus in Pleio. Voor sommige overheidstaken stellen we immers hogere eisen. Door in te loggen via een beveiligde verbinding kun je toegang krijgen tot andere onderdelen van Pleio. Door te werken met meerdere beveiligingsniveaus kan Pleio door elke ambtenaar en voor elke taak gebruikt worden.

  We leggen de lat dus hoog. Maar een platform voor samenwerking kan alleen werken als iedereen toegang heeft en er gebruik van kan maken. Alleen op die manier maken we maximaal gebruik van de energie en kennis van ambtenaren en burgers. Dat is het uitgangspunt van ons manifest en daar gaan we voor. 

   

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers