Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Bevoegdheden politie

Bevoegdheden politie

De Inspectie VenJ heeft onderzoek gedaan naar de...
Politie inzet in verband met verwarde personen

Politie inzet in verband met verwarde personen

Politiemedewerkers van de basispolitiezorg...
Criminaliteitspreventie via big data

Criminaliteitspreventie via big data

De politie van Chicago gebruikt big data als...
Internet, Privacy, Copyright; Choose Two

Internet, Privacy, Copyright; Choose Two

<webwereld column> <Op Sargasso...

Aanpak van internetoplichting

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 76
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1325 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  De Inspectie Veiligheid en Justitie heeft de aanpak van internetoplichting door middel van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) geëvalueerd.

  Met een bezetting van 8,4 fte heeft het LMIO in 2013 ca. 50.000 aangiften met een totaal schadebedrag van circa acht miljoen euro afgehandeld en geanalyseerd, 77 strafdossiers ingezonden naar de politie-eenheden en in 82 dossiers ondersteuning verricht aan de eenheden. Bovendien zijn 77 malafide webshops op verzoek van het LMIO offline gezet. Burgers hebben circa 1,8 miljoen checks gedaan op de website en in ruim 100.000 gevallen heeft de gebruiker een waarschuwing gekregen.

  De inspectie heeft enkele procedurele opmerkingen, maar grosso modo verlopen processen van aangifte, selectie en behandeling goed. Wel ontbreekt het bij de LMIO aan voldoende recherchevaardigheden, zodat de kwaliteit van onderzoeken en dossiers voor verbetering vatbaar is.

  Tegelijkertijd concludeert de inspectie dat de politie nog een aantal slagen dient te maken om tot een geïntegreerde aanpak van internetoplichting te komen. De politie-eenheden stemmen in onvoldoende mate hun aanpak af op de toelevering van voorbereidende onderzoeken door het LMIO. Dit heeft tot gevolg dat het werk van het LMIO regelmatig geen vervolg krijgt. Daarnaast is het landelijk vervolgingsbeleid van internetoplichting nog niet geïmplementeerd bij de eenheden, wat tot grote verschillen leidt bij de eenheden in dit kader.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers