Pleio

Engels | Nederlands
Archief 2020 Koplopers

Archief 2020 Koplopers


 4/5 Sterren (4)

Koplopersoverleg Archief2020 2 april geannuleerd, bevindingen video-conferencing

  André Plat Archief 2020
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 77
  Door André Plat Archief 2020 in de groep Archief 2020 Koplopers 1301 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Google hang-out, skype vallen af omdat hiervoor privé accounts aangemaakt moeten worden. Lync vereist deelname met licentie. Bovendien heb je onderlinge relaties nodig om elkaar te kunnen zien en horen. Beeld en spraak met meer dan 4 personen verloopt niet goed. Echo op geluid, vage beelden bij groter dan pasfoto formaat. Zenden vereist discipline microfoon open en dicht zetten. Feitelijk ook het zitten in een apart ruimte, omdat bijgeluiden van kantoor mee komen (ook al staat microfoon uit)

  Het verst zijn we gekomen met Teamviewer, echter, daarbij is agressieve software installatie benodigd bij diegene die de meeting bijeenroept. Geluid en beeld gaat met meer deelnemers echo-en. Deelnemers kunnen wel zonder installatie, bij ontvangst de mail 'volwaardig deelnemen'.

  Zware soft-en hardware voor video-conferencing wordt o.m. gebruikt bij Belastingdienst en bij de Rechtbanken (Cisco), denk aan investeringen van over de € 200.000.

  Er is een light variant beschikbaar bij http://www.starleaf.com/. Dit systeem hebben we besproken met de huisleverancier BIS. Het komt neer op een investering van € 6.600 voor 3 jaar  licenties '17 stoelen' en onbeperkte mobiele,  en een basisset aanschaf 'end-point'- 4 ad € 8.400. Hieraan kunnen in de cloud met internetverbinding deelnemers gekoppeld. Benodigd is een sessie-nummer en pc met internet, geluid en beeld/camera of een end point die in aanschaf varieert vanaf € 4.580 per end point. Als we die zouden plaatsen bij de 12 RHC's en BRAIN/KVAN, convenantpartners en nog zo wat dan is sprake van een landelijk dekkend netwerk. De vraag zal zijn of parners en/of archiefdiensten/rhc's hierin willen investeren, of dat dit meegenomen wordt met de uitrol E-depots (waar het ook handig voor is). Het betreft dan een technische voorziening die open is in de cloud en goede kwaliteit levert met end-points. Beheer van de afspraken moet dan nog ergens belegd worden.

  Over dit al wordt een notitie voorbereid binnen het NA voor de board van E-depots en ihkv Archief 2020. Over drie jaar zien we dan wel weer of wij dit effectief en efficient hebben kunnen inzetten, of het opgevolgd moet worden door nog beter spul of dat wij houding en gedrag niet kunnen aanpassen.

  Ik dank hierbij Anje van der Lek, Joseine van de Voort en Eddie Smit voor het meedenken bij de proefperiode en verkenning om tot deze bevindingen te komen.

  Dit zijn bevindingen van gebruikers. Wie het beter of ook weet mag het zeggen en wordt van harte uitgenodigd bij te dragen aan deze blog.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Klaartje Pompe
    Klaartje Pompe 1272 dagen geleden

    Goed voorstel.

    En een conference call via skype?

    • André Plat Archief 2020
     André Plat Archief 2020 1300 dagen geleden

     Volgens mij kan met afspraak zelfs video conference werken met 16 laptops. Bij het NA moet alleen iemand de sessie uitnodiging verzenden en starten. Over dat beheer zal ook in de notitie aandacht worden besteed.

     • André Plat Archief 2020
      André Plat Archief 2020 1300 dagen geleden

      Anje, je kunt met laptop internet gewoon tot 17 deelnemers meedoen. Gaat prima. Met endpoint heb je beter beeld en geluid. Overigens kan Alkmaar ook een end point aanschaffen. Werkt ook goed met eigen afnemers. Moeten we wel uitproberen hoe gemakkelijk je dan met bijvoorbeeld 10 eigen relaties met video conference aan de slag kan. Lukt denk ik prima, mits vergadering verspreid en in een eigen tijdframe.

      • Anje van der Lek
       Anje van der Lek 1300 dagen geleden

       ALs die "endpoints" bij de RHC's zijn geplaatst, kunnen regionale archiefdiensten daar dan ook gebruik van maken? (Zonder naar de provinciehoofdstad te reizen, uiteraard...)

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers