Pleio

Engels | Nederlands

Ambtenaar 3.0

  Erik Gerritsen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 452
  Door Erik Gerritsen 2628 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Ambtenaar 3.0

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Erik Gerritsen
    Erik Gerritsen 2623 dagen geleden

    Marcel dank voor het compliment!

    • Marcel Krassenburg
     Marcel Krassenburg 2623 dagen geleden

     Hallo Erik,

     Inmiddels heb ik jouw proefschrift over "de slimme overheid" gelezen. Indrukwekkend! Ik kan het alle Pleio-gebruikers aanraden om het te lezen, zie http://www.deslimmeoverheid.nl/
     Je beschrijft voortreffelijk hoe we complexe vraagstukken ("ongetemde problemen") zouden kunnen aanpakken. Naar mijn gevoel heb je precies de balans tussen theorie en praktische toepassing gevonden, absoluut geen kant-en-klare oplossing gegeven, maar inzicht hoe complex en divers dat soort vraagstukken zijn. Tegelijk een hoopvol en optimistisch perspectief om als overheid hier aan te werken. En een geweldige basis om te komen tot de Ambtenaar3.0.

     Vanuit mijn werk als informatie-analist heb ik heel veel aanknopingspunten gevonden voor de problematiek die ik bij gemeenten zie om - wat ik tot voor kort noemde - "de vraagstukken van de stad" aan te pakken. Daar zouden de raadsleden zich mee moeten bezighouden en dat lijken vooral die ongetemde problemen. Verder zag ik bevestiging in het begrip "actor", wat ik zelf als handelend persoon uitleg, maar in breder verband als samenwerkende organisaties te beschouwen is. Kortom, je beschrijft tal van elementen die ik in mijn eigen modellen en systemen voor overheden heel goed kan en ga gebruiken.

      

      

      

     • Erik Gerritsen
      Erik Gerritsen 2623 dagen geleden

      Dag Marcel, volgens mij zijn we het wel eens. Uiteindelijk gaat het om ieders persoonlijke kwaliteiten, maar mijn stelling is dat iedereen die kwaliteiten in zich heeft en kan ontwikkelen. Je moet mijn column lezen als een oproep aan iedereen van beleidsmedewerker tot topambtenaar om zich niet te verschuilen achter alibi's maar om gewoon verantwoordelijkheid te nemen en voorzover nog niet aanwezig persoonlijke kwalteiten verder te ontwikkelen. Practice makes perfect.

      • Marcel Krassenburg
       Marcel Krassenburg 2626 dagen geleden

       Erik,

       Prikkelend verhaal, dat zorgt dat we 2.0 niet te vanzelfsprekend vinden en ons verlaten op de instrumenten. Het gaat zeker om de werkelijke effecten van de nieuwe werkwijze en houding: wat merkt de maatschappij ervan!

       Zoals je beschrijft zou een ambtenaar 3.0 persoonlijke kwaliteiten moeten hebben om effectief te zijn. Dat zou betekenen dat het afhankelijk is van personen. Misschien blijkt het daar altijd op uit te komen, maar dat vind ik ook wat deprimerend. Waarom zou het niet lukken om een veel groter deel van de ambtenaren op zo'n niveau te krijgen. Niet alleen omdat het in die mensen zit, maar ook omdat het gewoon een vak is (zou moeten zijn) dat je met opleiding, oefening, ervaring en goede voorbeelden je eigen kan maken. De ambtenaar 3.0 als vakman, niet alleen op het inhoudelijk gebied, maar ook als informatiewerker en communicator. Zeker van beleidsmedewerkers mogen we dat verwachten.

       In de handen van een vakman/vrouw worden de instrumenten ineens krachtige middelen, omdat de professional deze op de juiste wijze hanteert, niet als trucje. En dan zal niet iedereen "meester" zijn, maar komt er wel een veel grotere groep op een hoger niveau. Wat mij betreft is de ambtenaar 3.0 dus een echte professional, die de degelijkheid en structuren van 1.0 gebruikt op de inventieve en bevlogen wijze van 2.0.  

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers