Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Parlementaire werkgroep ICT-projecten

Parlementaire werkgroep ICT-projecten

Schriftelijke input voor expertbijeenkomst...
Privacyrecht

Privacyrecht

Het privacyrecht zal worden veranderd met een...
Ondernemen in Nederland

Ondernemen in Nederland

De Wereldbank publiceerde een vergelijking van...
Rechtmatige macht en machtig recht

Rechtmatige macht en machtig recht

Met het uitbrengen van het jaarverslag 2013 maakt...

Eerste Kamer

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 41
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1296 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Uit onderzoek door het parlementair documentatiecentrum blijkt dat er geen redenen zijn de Eerste Kamer als hindermacht te beschouwen.

  Tijdens het tweede kabinet-Rutte zijn bijna vijfhonderd wetsvoorstellen, inclusief begrotingen, begrotingswijzigingen en initiatiefwetsvoorstellen, door de Eerste Kamer behandeld. Vierhonderdzestig daarvan werden aangenomen en slechts drie werden verworpen. Vier wetsvoorstellen werden tijdens de behandeling in de Eerste Kamer ingetrokken, waarvan er in twee gevallen een nieuw, vervangend wetsvoorstel kwam. Tijdens de twee jaar dat het eerste kabinet-Rutte bestond, werden drie regeringswetsvoorstellen en twee initiatiefvoorstellen verworpen. Toen werd eenmaal een wetsvoorstel, over het Elektronisch Patiëntendossier, zelfs met algemene stemmen verworpen.

  Het aantal schriftelijke vragen in de Eerste Kamer was in de periode 2012-2015 twintig, een fractie van het aantal in de Tweede Kamer. Moties waren er meer, namelijk 183, maar daarvoor geldt eveneens dat het aantal veel lager is dan in de Tweede Kamer. Er was in deze periode tot nu toe één interpellatie. Daarvan waren er sinds het aantreden van het tweede kabinet-Rutte in de Tweede Kamer overigens slechts drie, maar daar staat een veelvoud van 30-ledendebatten naast.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers