Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Mild despotisme: verloop van de democratie

Mild despotisme: verloop van de democratie

Albert Jan Kruiter, Mild despotisme; Democratie...
Big Data

Big Data

In een presentatie n.a.v. een ICTU-jubileum zette...
Bestrijding van afpersing van ondernemers

Bestrijding van afpersing van ondernemers

Beschrijving van het fenomeen afpersing van het...
De wereld in 2030

De wereld in 2030

Om beleid te ontwikkelen is het nodig dat er...

Burgerschapseducatie

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 149
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1266 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  De democratische educatie die ProDemos vormgeeft is effectief. In het DemocratieLAB worden jongeren en volwassenen uitgedaagd om democratisch burgerschap te onderzoeken. Ze vergroten niet alleen hun kennis over democratie, rechtsstaat en politiek, maar onderzoeken ook hun eigen democratisch gedrag en houding ten opzichte van democratie, rechtsstaat en politiek. Door hun democratisch gedrag en houding te onderzoeken in het DemocratieLAB, krijgen de leerlingen inzicht in de rol en de houding die zij hebben in een democratische rechtsstaat en de politiek. De onderdelen van het DemocratieLAB gaan over vraagstukken rondom de taken van de overheid, de trias politica, verschillende vormen van democratie, het verschil tussen democratie en dictatuur, de grondwet, participeren, actievoeren en rechten en plichten.

  Jongeren zijn meer van plan om te gaan stemmen en VWO-ers krijgen meer belangstelling voor politiek. Bijna 85% van de leerlingen vindt ‘dat iedereen voor de wet gelijk is’ één van de drie belangrijkste aspecten van het leven in een democratische rechtsstaat. Verder staat bij ruim 75% van de leerlingen ‘dat mensen het recht hebben om met elkaar van mening te verschillen’ en bij ruim 56% van de leerlingen ‘dat de macht verdeeld is over meerderen’ in hun top drie.

  Door deelname aan het DemocratieLAB neemt de kennis over het recht op gelijke behandeling en over vrijheid van meningsuiting toe.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers