Pleio

Engels | Nederlands

Hoe zit de overheid eigenlijk in elkaar?

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 316
  Door Davied van Berlo 1256 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  De term “overheid” wordt regelmatig in de mond genomen, maar over welk deel van de overheid gaat het dan? Veel mensen zien “de overheid” als een één geheel, maar feitelijk bestaat het uit meer dan duizend organisaties die zich allemaal op een bepaalde manier tot elkaar verhouden. En het worden er steeds meer.

  Het zou al een stuk helpen als er ergens een overzicht zou zijn van hoe de overheid in elkaar zit. Welke organisaties zitten in welke structuur? Vervolgens kunnen we erbij vermelden welke taken ze hebben en welke relaties er zijn met andere organisaties. En als we dat dan op een heldere manier kunnen visualiseren …

  Zoiets dus.

  Zo’n overzicht kan flink bijdragen aan het begrip over hoe de overheid werkt. Maar wat als we nog een stap verder gaan. Diverse sites en media verwijzen naar de structuur van de overheid of gebruiken die structuur in eigen publicaties. Als we toch zo’n structuur opzetten, waarom maken we die dan niet herbruikbaar?

  Als we de structuur van de overheid aanbieden als open data en beschikbaar stellen via een api, dan kunnen andere organisaties gebruik maken van die structuur en betere producten en diensten aanbieden. Eén keer bouwen (en onderhouden) en overal hergebruiken. Bijvoorbeeld om heldere visualisaties te maken.

  Wie kan daaraan bijdragen?

  De indeling van de overheid toegankelijk aanbieden. Dat is ons idee. Wat is er nodig om dit tot stand te brengen?

  Enkele vragen die we daarbij hebben:

  1. Bestaat er een actueel overzicht van hoe de overheid in elkaar zit?
  2. Hoe kan de structuur van de overheid helder worden uitgelegd?
  3. Is het een idee om die structuur herbruikbaar te maken voor internetsites?
  4. En dan de belangrijkste vraag: hoe zouden we zo’n herbruikbaar en toegankelijk overzicht kunnen opzetten?


  Eigenlijk moeten we beginnen met een andere: wie is er nodig om dit tot stand te brengen? We willen enkele mensen bij elkaar brengen die met ons mee willen denken en doen. Daarbij zijn we - in ljin met bovenstaande vragen - op zoek naar de volgende kennis:

  • Voor vraag 1: Wie heeft kennis en bronnen van hoe de overheid in elkaar zit? Welke indelingen en invalshoeken zijn er? Waar worden die bronnen beheerd?
  • Voor vraag 2: Wie heeft voorbeelden en ideeën hoe de structuur van de overheid voorgesteld kan worden? Hoe kunnen we deze structuur visualiseren en toegankelijk aanbieden?
  • Voor vraag 3: Wie kan helpen om deze structuur herbruikbaar te maken? Hoe moeten de gegevens worden opgeslagen en aangeboden? Waar is behoefte aan?


  Onze eerste stap is om deze mensen en hun kennis bij elkaar te brengen. Wil jij bijdragen? Of heb je een aanvulling (namen, bronnen, ideeën)? Laat het ons weten via een reactie hieronder of op deoverheid@deambtenaar.nl.

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Davied van Berlo
    Davied van Berlo 1254 dagen geleden

    Overheid.nl is inderdaad één van de bronnen voor deel 1. Dat willen we aanvullen met andere bronnen en vervolgens kijken of we ook deel 2 en 3 waar kunnen maken.

    • Wilbert Schermer Voest
     Wilbert Schermer Voest 1254 dagen geleden

     @Davied: Op https://www.overheid.nl/ staat alle informatie al !  

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers