Pleio

Engels | Nederlands
Young@Heart

Young@Heart

Netwerk van VenJ-ers en BZK-ers met wat meer (dienst)jaren en ervaring

 4/5 Sterren (1)

Gerelateerde blogs

De kleine lettertjes

De kleine lettertjes

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Toekomstmuziek

Toekomstmuziek

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Het zinkende schip

Het zinkende schip

Wat gebeurt er als je het besluit neemt dat je...
Oud worden zonder het zijn (lezing)

Oud worden zonder het zijn (lezing)

Op 25 september 2014 vond bij het Ministerie van...

Gaan met die baan 2015

  Max Kommer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 455
  Door Max Kommer in de groep Young@Heart 1257 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Gaan met die baan 2015

  Op 16 april 2015 vond de 3e editie plaats van Gaan met die Baan, de informatiebijeenkomst voor 50-plussers over gemotiveerd doorwerken en bewust stoppen. Ditmaal extra van belang, omdat je niet meer automatisch ontslagen wordt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, maar helemaal zelf kunt kiezen.

  De deelnemers kregen veel informatie over het flexibel ABP-pensioen en over regelingen die je kunt gebruiken om vitaal en gemotiveerd door te gaan of bewust te stoppen.

  Ze hoorden ook wat de bestaande regelingen en ontwikkelingen op personeelsgebied voor hen kunnen betekenen.

  In het onderdeel “Beweging” kregen ze inspiratie en informatie om (weer) met energie en passie aan de slag te gaan met hun baan.

  Hieronder een verslag, plus links naar de powerpointpresentaties van de diverse inleiders.

  Verslag

  Christiën Kunz van ‘Workflow’ legde uit dat er veel mogelijkheden zijn om binnen je werk wat anders te gaan doen en plezier in het werk te houden. Maar kom dan zelf in beweging, riep zij op: ‘Als je niks doet, gebeurt er ook niks.’ Er zijn mogelijkheden te over! Drie collega’s vertelden hoe zij zelf het initiatief hebben genomen hun loopbaan aan te passen: Gerrit Kreffer (BZK/DGBK) gaat in deeltijd werken om er een studie bij te doen, Joop van Dam (BZK/DGWB) heeft op meerdere momenten bewust voor gekozen voor een lagere functie/schaal, de zogenoemde demotie, om zelf de balans tussen werk en privé te kunnen bepalen, Ruud Leiwakabessy vertelde welke stappen hij heeft ondernomen om in aanmerking te komen voor de remplaçanten-regeling. Hij gaat met vervroegd pensioen.

  Huub van Tol, voorlichter bij het ABP, gaf een presentatie over de verschillende mogelijkheden tot opname van het ABP-pensioen. Aan de hand van de interactieve website mijnabp.nl legde hij uit welke keuzes iedereen kan maken op basis van eigen behoeften en financiële situatie. Op een persoonlijk adviesspreekuur kunnen degenen die dat willen later nog individuele vragen voorleggen. Marie Louise van der Wegen ( Kennispunt financiële rechtspositie, KFR ) ging nader in op pensioen, sociale zekerheid en fiscale regelingen. Zij verwees naar www.mijnpensioenoverzicht.nl waarop iemand zijn/haar pensioenopbouw gedurende de gehele arbeidzame periode kan teruglezen. Het KFR geeft ook individuele spreekuren, maar dan na doorverwijzing door de leidinggevende.

  Een bijzonder onderdeel was de show ‘Mobiliteit met muziek’. Richard de Hoop vergeleek de karaktereigenschappen van mensen met die van muziekinstrumenten: ze hebben allemaal een andere functie in het orkest. Als je weet welk muziekinstrument(en) jij in je hebt, is je bijdrage optimaal. ‘Zoek de werkplek op waar jouw talenten tot ontwikkeling kunnen komen’, was zijn devies. Hij gaf aan dat samen werken is als samen spelen: het begint met de bereidheid naar elkaar te luisteren en onderling af te stemmen.

  Gedurende de bijeenkomst zijn er veel vragen gesteld over de verschillende financiële mogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Deels werden die op de dag zelf beantwoord door een panel met Eric Frank (P-Direct), Jan Hut (vakbond CMFH), Rob Houtman (KFR), Huub van Tol (ABP) en Els Dirkse (P&O V&J). De niet beantwoorde vragen zal Y@H via zijn nieuwsbrief beantwoorden (zie de rechterkolom voor informatie over hoe je daarop te abonneren).

  Young@ Heart, Thomas Hessels

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers