Pleio

Engels | Nederlands

“De Europese puntjes op de i” - van implementatie

  Thijs de Wolff
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 81
  Door Thijs de Wolff 2420 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Door: Nathan Ducastel, adviseur Europa Unit HECROI

  Of u de Europese Unie nu ziet als brandend schip, of als enige uitweg uit de economische malaise; de realiteit is dat Europa voort dendert. De vraag is niet of uw organisatie door Europa geraakt wordt, maar hoe dat gebeurt. De Digitale Agenda speelt daarbij een belangrijke rol op het gebied van de e-overheid en informatiehuishouding.

  Ook waar Europa maar weinig bevoegdheid heeft, bijvoorbeeld op het gebied van de elektronische overheid, neemt de impact toe. Soms via zachte maatregelen in de vorm van actieplannen (interoperabiliteit van elektronische identiteiten of aanbesteden), eAwards en raamwerken; soms via verstrekkende regelgeving zoals in het geval van de bescherming van persoonsgegevens of de bewaartermijnen van data.

  Al deze trajecten kennen een forse vaak informele aanlooptijd. Wie er vroeg bij is kan veel invloed uitoefenen.  Dat is van belang omdat u niet verrast wil worden door eisen vanuit Europa die uw bedrijfsvoering raken of veranderen. Dat is niet denkbeeldig zoals uw collega’s van de Douane, het Kadaster, Dienst Regelingen, de Rijksdienst voor het Wegverkeer en vele anderen u ook kunnen vertellen.

  “De puntjes op de i” verwijst naar de wijze les dat veelal in de voortrajecten verstrekkende keuzes worden gemaakt die de manier van invoeren beïnvloeden. Deze zijn in de formele onderhandelfase praktisch niet meer te wijzigen. In dat kader is het bijvoorbeeld interessant om te zien dat de Europese Commissie nu consultaties heeft lopen rondom “core vocabularies” van personen, bedrijven en geo-informatie. Hoe en wanneer die precies boven komen borrelen in regelgeving is nog onduidelijk, maar dat het een aanwijzing is dat er wat speelt is zeker. Welke impact heeft dat op uw organisatie?

  Leidend voor de ontwikkelingen is de Digitale Agenda van de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes. Deze kent ook navolging in Nederland. Het ministerie van EL&I lanceerde vorig jaar zowel de Digitale agenda.nl als de Digitale Implementatie Agenda.nl, een mooi voorbeeld van hoe Europees beleid praktisch wordt vertaald en omgezet in actie. Het is goed om te zien dat daarbij het Europese speelveld ook daadwerkelijk wordt omarmd en dat wordt meegedaan aan belangrijke Europese trajecten bijvoorbeeld rondom Cloud computing en interoperabele identiteiten voor bedrijven, terwijl tegelijkertijd het Nederlandse bedrijfsleven in samenhang elektronisch wordt bediend.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Wim Essers
    Wim Essers 2419 dagen geleden

    Hoi,

    Heb je verstand van aanvragen Subsidies voor Pleio ihv de Agenda van Kroes?

    Wij zijn nl. ingesprek met België en Duitsland over Internationale Samenwerking op Pleio.

    België neemt sowieso deel. Duitsland staat er aan te komen.

    Wij als Pleiogebruikers kunnen daarom tips en handjes in gebruiken voor subsidie aanvraag ed zodat Brussel ons ook financieel Pleio gaat ondersteunen.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers