Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Vijf stappen naar ambtelijk vakmanschap

Sinds kort ben ik bij het ministerie van BZK...
Wat is ambtelijk vakmanschap?

Wat is ambtelijk vakmanschap?

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik sinds kort...
Wie durft er nog ambtenaar te zijn?

Wie durft er nog ambtenaar te zijn?

Woensdag wijdt het televisieprogramma Zembla weer...

Aan de slag met ambtelijk vakmanschap

  Davied van Berlo
  Door Davied van Berlo 1172 dagen geleden Reacties (9)

   0/5 Sterren (0)

  Een jaar na afronding van het programma Ambtenaar 2.0 heb ik weer een nieuwe opdracht. Niet dat ik heb stilgezet het afgelopen jaar (zie mijn jaarverslag), maar dit is een formele klus. Wat die is, dat lees je in deze blog!

  Op 1 juli 2014 liep mijn opdracht om de overheid te vernieuwen via het programma Ambtenaar 2.0 af. Het netwerk van Ambtenaar 2.0 gaat natuurlijk door, evenals de Dag van de Ambtenaar 2.0 (komende 9 oktober) en het tijdschrift iBestuur | Ambtenaar 2.0. Toen mijn bestuurstermijn als voorzitter van de stichting Pleio afliep heb ik ervoor gekozen om geen nieuwe termijn na te streven. Het was tijd voor een nieuwe richting.

  Het afgelopen jaar heb ik veel nagedacht over wat die richting dan zou moeten zijn. Ondertussen ben ik aan de slag gegaan om een boek samen te stellen met 100 portretten van ambtenaren die een belangrijke rol hebben gespeeld in 200 jaar koninkrijk (hier te bestellen). Tegelijkertijd heb ik een online magazine opgezet, genaamd De Ambtenaar, waar we ambtenaarschap en ambtenaren centraal willen stellen. Ziet er al iemand een patroon?

  Ambtelijk vakmanschap

  Dit voorjaar raakte ik binnen BZK betrokken bij een project om een werkconferentie te organiseren over ambtelijk vakmanschap en met name over de rol van het ministerie daarbij. Er gebeurt al enorm veel in Nederland op het gebied van ambtelijk vakmanschap, dus wat zou BZK kunnen bijdragen aan die beweging? Die vraagt stond uiteindelijk centraal op de werkconferentie. Mijn rol was om een presentatie te houden over wat er al gebeurt ... nogal veel:

  Inventarisatie van initiatieven rond ambtelijk vakmanschap

   Er zijn verschillende aanleidingen voor BZK om zich bezig te houden met het thema ambtelijk vakmanschap:

  • In de eerste plaats omdat BZK nu eenmaal het "ministerie van de ambtenaren" is. Dat wil niet zeggen dat alles vanuit BZK moet gebeuren, maar wel dat BZK een zogenaamde 'systeemverantwoordelijkheid' heeft, ofwel het overzicht moet houden over het geheel (ook in vergelijking met andere landen bijvoorbeeld);
  • Ten tweede is er een directe aanleiding: de arbeidsrechtelijke status van ambtenaren gaat veranderen. Deze 'normalisatie' wordt in september besproken in de Eerste Kamer. Daarmee worden ambtenaren nog niet plots 'gewone' werknemers, vandaar dat minister Plasterk heeft aangegeven op te schrijven wat specifiek is aan het vak van ambtenaar;
  • Tenslotte is er nogal wat aan het veranderen in de wereld: de netwerksamenleving, digitalisering, etc. stellen nieuwe eisen aan het vakmanschap van ambtenaren. Als we in staat willen zijn maatschappelijke meerwaarde te creëren in de samenleving van de 21e eeuw, wat moeten we dan aan dat ambtelijk vakmanschap toevoegen?

  Meer over de waarden en dilemma's van het ambtenaarschap vind je overigens in de uitnodiging voor de werkconferentie.

  Team ambtelijk vakmanschap

  Ambtelijk vakmanschap is dus een BZK-thema en op verschillende plekken binnen het ministerie zijn al mensen actief daarmee, bijv. met de juridische kanten van de normalisatie, met onderzoeken naar de kwaliteit van de ambtelijke dienst, met nieuwe ontwikkelingen zoals open overheid en doedemocratie en ga zo maar door. Ook willen we de overheidsorganisaties en initiatieven die al bezig zijn niet voor de voeten lopen. Wat zouden we dus extra kunnen doen en hoe?

  Op basis van de uitkomsten van de werkconferentie heeft de projectgroep een voorstel geschreven aan de Bestuursraad. De idee is om een klein team samen te stellen dat een faciliterende en verbindende rol vervult in de beweging van ambtelijk vakmanschap en dat een bijdrage kan leveren in de discussie om te komen tot een beschrijving van de waarden en eisen van het ambtenaarschap. Hoe dat er precies uit gaat zien, dat zal al doende blijken.

  In het team

  Terugkijkend ziet het er allemaal heel logisch uit. De beweging rond Ambtenaar 2.0 ging nooit specifiek over sociale media of Het Nieuwe Werken, maar over hoe je als ambtenaar je werk doet in een veranderende wereld. Die lijn heb ik afgelopen jaar doorgetrokken door het ambtelijk vakmanschap van de afgelopen 200 jaar te onderzoeken en al doende ben ik betrokken geraakt bij de BZK-werkconferentie. Dat kan geen toeval zijn!

  Toen de bestuursraad besloot een team ambtelijk vakmanschap samen te stellen was mijn ambitie dan ook om daar deel van uit te maken. De contracten zijn nog niet getekend, maar het is ondertussen wel helder dat het allemaal doorgaat. De huidige reorganisatie van BZK maakt de daadwerkelijke ophanging en aanstelling wat onduidelijk, maar we gaan in ieder geval met een paar mensen aan de slag. Hoe, wie en wat? Dat bewaar ik voor de volgende blog!

   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Davied van Berlo
    Davied van Berlo 1169 dagen geleden

    Dank voor alle aanvullingen en goede wensen! ;-)

    • sander rumahloine
     sander rumahloine 1169 dagen geleden

     In de provincie Groningen zijn we al bezig met ons te ontwikkelen tot Ambtenaar 3.0

     • Birgit Dewez
      Birgit Dewez 1170 dagen geleden

      Nog een reden om invulling te geven aan ambtelijk vakmanschap: in de afgelopen donderdag 27 augustus, gepresenteerde visie op Leren en Ontwikkelen bij het Rijk, staat : "het ambtelijk vakmanschap bepaalt de leerinhoud. We leren kennis, waardigheden en houdingen die kenmerkend zijn voor ambtelijk vakmanschap." en dit inderdaad in het kader van de missie van rijksoverheid.  zie ook www.derijkscampus.nl

     • Jos Sauren
      Jos Sauren 1170 dagen geleden

      Beste Davied, Harrie schrijft het al: mooi opdracht! Binnen de Belastingdienst kijkt de BelastingdienstAcademie naar leren en ontwikkelen van en voor collega's. Misschien dat je daar informatie kunt halen/vinden die je kunt gebruiken.

      Succes!

      • Davied van Berlo
       Davied van Berlo 1172 dagen geleden

       @Harrie Dat is een mooie samenvatting van de opdracht!

       • Harrie Custers
        Harrie Custers 1172 dagen geleden

        Hartstikke leuk @davied.

        Nu nog het ambtelijk vakmanschap voor een vernieuwende en innoverende overheid ten dienste van de samenleving?

        Succes!

        • Marcel Ziemerink
         Marcel Ziemerink 1172 dagen geleden

         Davied Dinsdag morgen 1 september van 9:00 tot 10:30!

         • Davied van Berlo
          Davied van Berlo 1172 dagen geleden

          Zit je spoedig weer eens bij Lebkov?

          • Marcel Ziemerink
           Marcel Ziemerink 1172 dagen geleden

           @Davied leuke klus, weer eens bijpraten. Suc6 met je opdracht.

          Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers