Pleio

Engels | Nederlands

Sociaal stimuleert serendipiteit

  Sara Schlijper
  Door Sara Schlijper 2419 dagen geleden Reacties (5)

   0/5 Sterren (0)

   

  Het 'gelukkige toeval', dat wil iedereen toch een handje helpen? Sociaal gedrag bevordert gelukkig toeval: serendipiteit.

  Delen
  Door op Twitter of Facebook te delen wat je doet, waar je van opkijkt, wat je leest, wat je interesseert, door te discussiëren op een forum, door een koop te doen via Marktplaats, of door alleen al op LinkedIn je online visitekaartje achter te laten, komen ontmoetingen tot stand die anders veel minder waarschijnlijk waren geweest. Online of offline, dat doet er niet eens toe.

  Vinden
  Opeens valt je oog op een onderwerp dat je belangstelling heeft. Als je de persoon die het daarover heeft, toch al online volgt, is de stap om diegene daarover te benaderen, niet zo groot.

  De keren dat ik zo gezien heb dat er borrels georganiseerd werden, goede doelen gesteund, elkaar opdrachten gegund, sprekers of te interviewen mensen geworven werden, liefdes ontstonden (binnenkort trouwen twee mensen die elkaar op Twitter via mij hebben leren kennen!), zijn niet te tellen.

  Overeenkomsten
  Waarom zou het binnen een organisatie anders zijn? Door 'zomaar' te delen, val je anderen niet lastig. Welnee. Mensen volgen je alleen als ze toch al 'iets' met je hebben, hoe weinig ook. Omdat je elkaar irl (in real life) een keer ontmoet hebt, omdat je aan hetzelfde project werkt, omdat je hetzelfde specialisme hebt.

  Veelzijdigheid
  'Zomaar' vertellen waar je mee bezig bent (via statusupdates, blogs), maakt jou voor degenen die je volgen een completer persoon, een veelzijdiger collega. Wel graag zakelijk ja, want we hebben het werk als bindende factor. Maar ach, als je een dagje vrij hebt vanwege de 50-jarige bruiloft van je ouders, dan is dat óók goed om te delen. Handig voor je collega's om te weten dat je niet bereikbaar bent, en hé, we zijn ook mensen, dus een felicitatie met zo'n heuglijk feit is alleen maar leuk.

  Gelukkig toeval
  Terug naar de inhoud van het werk. Als je vertelt wat je doet, is de kans groter dat het oog van een ander, die met iets vergelijkbaars bezig is, daarop valt. Gewoon, terwijl hij op een dood moment zijn timeline scant.

  Ik had het gisteren nog: ik las een korte conversatie bij een intern nieuwsbericht, over een onderwerp waar ik ook mee bezig ben. Op de profielpagina van de eindredacteur deed ik daarom - publiekelijk - het voorstel een keer bij te praten over dit onderwerp. Die afspraak werd snel bevestigd, vergezeld van de uitnodiging - aan mij en andere geïnteresseerden - om deel te nemen aan een (online? offline? #whatever) discussie over dit onderwerp.

  Van naast elkaar naar samenwerken
  Conclusie: deel wat je doet, wat je boeit, wat je weet, wat je vindt. Ook al lijkt niet alles belangrijk of relevant, voor een ander kan het dat wel zijn. Sociaal stimuleert serendipiteit. In plaats van naast elkaar aan hetzelfde werken, werk je dan samen.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Peter Nieuwenhuizen
    Peter Nieuwenhuizen 2417 dagen geleden

    Op Wikipedia wordt Pek van Andel kennelijk verward met de genoemde Julius Comroe in het lemma 'Serendipiteit'. Er staan wel leuke voorbeelden genoemd van teovallige vondsten! http://nl.wikipedia.org/wiki/Serendipiteit

    • Hadewych
     Hadewych 2417 dagen geleden

     Heel waar. En andersom kan je serendipiteit ook onmogelijk of op z'n minst onwaarschijnlijk maken: met stroomlijning, het wegsnijden van redundantie, uniformering, beperking tot digitale informatie of juist beperking tot papieren informatiedragers, gedwongen flexwerk in combinatie met clean desks, overdreven efficiëncy, overdreven verkokering, enz. Precies wat ik veel bij het Rijk zie gebeuren.

     • Tim Ruijters
      Tim Ruijters 2417 dagen geleden

      Julius H. Comroe heeft serendipiteit ooit beschreven als “het zoeken naar een speld in een hooiberg en eruit komen met de boerendochter”.

      • Sibout Nooteboom
       Sibout Nooteboom 2418 dagen geleden

       Heel waar. Ik zou zelfs zo ver gaan dat de sociaal-democratie serendipiteit stimuleert. En dat inovatiemanagement niets anders is dan het stimuleren van serendipiteit.

       • Sibout Nooteboom
        Sibout Nooteboom 2418 dagen geleden

        Heel waar. Ik zou zelfs zo ver gaan dat de sociaal-democratie serendipiteit stimuleert. En dat inovatiemanagement niets anders is dan het stimuleren van serendipiteit.

       Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers