Pleio

Engels | Nederlands
Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J

Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Privacyparadox

Privacyparadox

Het gebruik van attribuutgebaseerde modules in...
De waarde van identiteit

De waarde van identiteit

Door technologische ontwikkelingen, maar ook door...
Wat wil je over me weten?

Wat wil je over me weten?

In een tijd waarin de Amerikaanse overheid...
Privacy van de gespleten tong

Privacy van de gespleten tong

Ook anderen hebben het recht om de gordijnen af...

Online identificatie

  Hadewych
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 157
  Door Hadewych in de groep Van buiten naar binnen in het ministerie van V&J 1118 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  We willen als overheid zoveel mogelijk interacties met burgers digitaliseren. Tegelijk willen we digitaal verkeer beveiligen tegen criminelen, id-dieven en spammers. En we moeten voorkomen dat onnodig privacy wordt geschonden en burgers de controle over hun persoonsgegevens vergaand verliezen.

  Om die drie zaken voor elkaar te krijgen is er een goed eID-stelsel (Idensys, vervanging van DigID) nodig. Zo’n stelsel vormt een belangrijk fundament onder de manier waarop overheid en burgers met elkaar interacteren en tegelijk onder allerlei transacties tussen burgers onderling en van burgers met bedrijven en organisaties. Met andere woorden, voor burgers is het eID minstens zo belangrijk als een paspoort; het is een essentieel element van burgerschap.

  We hebben ons ooit voorgenomen om responsiever te worden, beter te luisteren naar burgers en hen meer mogelijkheden te bieden zich uit te spreken over voorgenomen beleid. We zouden inspraak organiseren en er is niet alleen erkenning van de actieve en verantwoordelijke burger, politiek wordt van burgers ook verwacht dat ze participeren.

  Het ligt dus voor de hand om brede betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling van het eID-stelsel te organiseren. Complexiteit hoeft geen belemmering te zijn – veel burgers zijn hoog opgeleid. Bovendien dwingen vragen van burgers over welke afwegingen er worden gemaakt en over welke waarden en belangen gediend worden, beleidsontwikkelaars tot het verantwoorden van hun keuzen en eventueel tot het herzien van hun besluiten.

  Met een eID-stelsel kan het marketingbelang van bedrijven, kostenbesparing voor overheidsinstellingen en gemak voor burgers worden gediend. Of juist privacy en autonomie van burgers kunnen meer de nadruk krijgen.

  Zie deze column van Jaap-Henk Hoepman (Privacy & Identity Lab) naar aanleiding van een Idensysbijeenkomst.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers