Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Agenda werkgroep Pleio op 29 mei 2012

Agenda werkgroep Pleio op 29 mei 2012

De volgende bijeenkomst van de werkgroep Pleio...
Een Raad van Bestuur voor Pleio?

Een Raad van Bestuur voor Pleio?

Pleio maken we samen. Dat is het uitgangspunt....
Bijeenkomst Werkgroep Pleio, 12-01-2012

Bijeenkomst Werkgroep Pleio, 12-01-2012

Morgen is de eerste bijeenkomst van de...
Werkgroep Pleio 29 mei 2012: over de Pleio-app en financieringsmodellen

Werkgroep Pleio 29 mei 2012: over de Pleio-app en financieringsmodellen

Verslag van de bijeenkomst van de werkgroep Pleio...

Even bijpraten over Pleio

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 140
  Door Davied van Berlo 2997 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  Als we willen bouwen aan een overheid 2.0, dan hebben we in ieder geval een overheidsbreed samenwerkingsplatform nodig, een plek waar je gemakkelijk een online vergaderzaal kan boeken voor de mensen met wie je samenwerkt. Die voorziening wil Pleio gaan bieden.

  Het is alweer enige tijd geleden dat ik heb geschreven over Pleio, dus nu dat de zomervakantie ten einde loopt, leek het me een goed moment om iedereen weer eens bij te praten over de stand van zaken en wat er de rest van dit jaar gaat gebeuren. Wil je je eerst nog even inlezen in Pleio, kijk dan op pleio.ambtenaar20.nl.

  image

  Terugblik
  Gedurende de zomermaanden is hard gewerkt om Pleio gebruiksklaar te maken. We willen natuurlijk zoveel mogelijk gebruik maken van de standaard voorzieningen die Elgg als open source-pakket te bieden heeft, maar er zit toch wat werk in het inrichten en aanpassen. De eerste basisversie is nu bijna afgerond.
  Pleio blijft natuurlijk in verandering: nieuwe modules in Elgg kunnen makkelijk ook aan Pleio worden toegevoegd. En we willen natuurlijk veel verbindingen leggen met andere sites en platformen, bijv. LinkedIn, of Hyves, of Rijksportaal. Kortom, Pleio is nog lang niet klaar en er moet nog heel wat aan bijgeschaafd worden. Maar tegelijkertijd willen we gebruikers er ook al mee laten oefenen. Daarom is vanaf afgelopen vrijdag wel het nieuwe internetadres in gebruik:
  Vooruitblik
  We proberen Pleio stap voor stap te ontwikkelen. De komende maanden moeten daarbij wel enkele belangrijke stappen worden gezet: het gebruiksvriendelijker maken, het inrichten van het beheer en organisatie, voor meer bekendheid zorgen, samenwerkingsverbanden aangaan, etc. Hieronder enkele actiepunten op een rij:
  • Samenwerking met BZK: vanuit het ministerie van BZK is de site overheid20.nl opgezet. Deze site sluit nauw aan bij de doelstellingen van Pleio en wordt momenteel vernieuwd op basis van Elgg. Daarom zijn we aan het kijken of we deze twee initiatieven in elkaar kunnen schuiven;
  • Samenwerking met DWR en Rijksportaal: DWR is bezig een digitale werkplek in te richten voor alle rijksambtenaren en Rijksportaal wordt het centrale intranet binnen de Rijksoverheid. Pleio is een goede aanvulling op deze twee initiatieven omdat het 2.0-functionaliteiten toevoegt en overheidsbreed werkt. Voorwaarde is wel dat er goede verbindingen worden aangelegd, bijv. dat je profielen kunt hergebruiken en maar één keer hoeft in te loggen. Vanaf 1 oktober begint een proefproject om enkele externe samenwerkingssites van DWR te verhuizen naar Pleio;
  • Management informeren: om ook het hoger management bij te praten over bovenstaande ontwikkelingen wordt gewerkt aan een nota om te bespreken in het CIO-overleg van de ministeries en het overleg van secretarissen-generaal. Waarschijnlijk zal dit eind oktober / begin november op de agenda komen. Richting VNG en IPO zijn nog geen initiatieven, maar als daar interesse is, dan horen we dat graag.
  • Gebruikers informeren: uit allerlei hoeken van de overheid komen ideeën en vragen over hoe Pleio ingezet kan worden. Verschillende groepen zijn al van start en diverse andere organisaties staan klaar. Maar als we van start gaan, dan moeten we het bestaan van Pleio ook iets breder bekend maken. Daarom is een stagiair bezig om daar een plan voor te maken. Maar ideeën zijn er nooit genoeg, dus wil je als communicatieprofessional een bijdrage leveren, laat het me weten!
  • Beheer inrichten: als gebruiker ga je alleen gebruik maken van een online platform als je het vertrouwen hebt dat het veilig is en dat er geen misbruik wordt gemaakt van de informatie die je online zet. De beveiliging en het beheer moeten dus goed geregeld zijn. Daarbij proberen we uiteraard zoveel mogelijk aan te sluiten op de eisen die DWR en Rijksportaal hanteren. Momenteel is er een contract met een marktpartij via de Belastingdienst, maar bij voorkeur sluiten we aan bij bestaande contracten natuurlijk.
  • Organisatie en ondersteuning: Pleio wil vooral een basisinfrastructuur bieden, waar organisaties eventueel hun eigen specifieke functionaliteiten bovenop kunnen bouwen. Daarbij kunnen verschillende bedrijven ingehuurd worden en de resultaten komen vervolgens in een soort app store of marktplaats beschikbaar voor andere overheidsorganisaties (zie deze video voor meer uitleg). Maar dat moet wel georganiseerd worden. Idem voor gebruikers: hoe kunnen we ervoor zorgen dat gebruikers elkaar kunnen helpen in het gebruik van Pleio? Ook dat moet georganiseerd worden. Iemand die mee wil denken?
  Binnen de overheid loopt veel kennis rond, mensen met energie en ideeën. Als we dat potentieel beter kunnen inzetten, dan maken we ook de overheid beter en efficiënter. Pleio wil daar het platform voor zijn, het Plein Overheid.
  Datzelfde potentieel zetten we ook in om Pleio op te bouwen en uit te breiden. Als je geïnteresseerd bent om mee te helpen, dan kan dat. Volgende week zijn er twee bijeenkomsten:
  • 8 september om 9 uur: Pleio verbeteren. Heb je kijk op taal, usability en gebruiksvriendelijkheid, schrijf je dan in en kom een handje helpen;
  • 9 september om 9 uur: Klankbordbijeenkomst. Voor iedereen die met Pleio aan de slag wil. Heb je vragen of wil je de stand van zaken bekijken, kom dan even langs.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Harrie Custers
    Harrie Custers 2982 dagen geleden

    @Lex ik wil graag dat rijksportaalicon plaatsen. Ik zit nu thuis. Hoe kom ik hieraan?

    Bij wie moet ik zijn om het Pleio icon op Rijksportaal te laten plaatsen? Tom Moesker?

    • Lex van der Loo
     Lex van der Loo 2982 dagen geleden

     Het lijkt me een goed idee om te proberen op de startpagina van Pleio en van het Rijksportaal een icon te plaatsen met een link naar elkaars site totdat de onderliggende informatie ook daadwerkelijk gelinkt is ......

     • Stephan Jenniskens
      Stephan Jenniskens 2996 dagen geleden

      Klinkt erg goed Davied! Heb nu een dagje met Pleio gespeeld en ben onder de indruk van wat er al mee kan. Goed ook om te horen dat DWR en overheid2.0 aangehaakt zijn. Ik denk inderdaad ook dat het belangrijker is verbindingen aan te leggen dan dat we persé moeten gaan kiezen voor een bepaalde tool. Ik hoop dat DWR en Overheid2.0 er ook zo over denken.

      Wordt er ook al nagedacht over een koppeling met Yammer? Met 50+ overheidsdomeinen actief lijkt me dat ook een overweging die de moeite van het onderzoeken waard is...

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers