Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Loket Breimer

  Harrie Custers
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 197
  Door Harrie Custers in de groep Werkgroep Pleio 2601 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Vandaag in een zonnig Mierlo gesproken met Jan Jacob Breimer (Loket Breimer). We troffen elkaar op Twitter en die 140 tekens boodschappen waren meer dan voldoende reden voor het maken van een afspraak.

  Jan Jacob wilde meer weten over Pleio, het verhaal en de visie erachter. Ik wilde meer weten over Jan Jacob en zijn initiatieven OLOpad (@olopad) en JAMA, Jouw Ambtenaar/Mijn Ambtenaar (@jouwambmijnamb).

  OLOpad biedt De digitale weg voor het aanvragen en behandelen van een omgevingsvergunning. Een soort startpagina, het loket voor het vinden van alle relevante relaties en bronnen voor bouwen. Dit loket kent al 2400 verwijzingen (mooi icoontje met link). Jan Jacob noemt dat apps. 

  JAMA - een site in oprichting - wil ambtenaren faciliteren bij het samenwerken, leren en ervaringen delen. Volgens Jan Jacob past dit ook bij het concept Stadswerk. De komst van de RUD's maakt het 'van elkaar leren en samenwerken' zelfs nodig. 

  In het gesprek wordt al snel duidelijk wat ons beiden bindt: de drive om bij te dragen en niet om de Euro's op plaats één te zetten.

  Al snel legden we relaties met het Burgerportaal, een concept van VDP  en Prodis, een organisatieonafhankelijk initiatief. Net zoals Pleio zelf dus.

  Elke zichzelf respecterende dienst heeft inmiddels wel een eigen website én een portaal voor burger en bedrijf. En de burger en ondernemer maar hoppen van het ene naar het andere loket. De overheid heeft zijn taken nl. verdeeld, want efficiënter. Echter, bij burger en ondernemer komen die zaken allemaal samen. En voor hen zijn die loketten dus helemaal niet efficiënt. Dus stelt de werkgroep Poort2015 (VDP) als uitgangspunten: "1) een herkenbare en vindbare overheid door middel van een overheidslogo en 2) dat de burger in de toekomst zelf aan de knoppen zit, de ketenpartners in 1 poort verenigd zijn en de dienstverlening wordt ingericht volgens levensgebeurtenissen." En dat nu nog realiseren graag. Dat is natuurlijk de uitdaging.

  Jan Jacob en ik zien hier mogelijkheden door b.v. een combinatie van Pleio, OLOpad (en vergelijkbare oplossingen voor andere disciplines) en Prodis. Het resultaat is dat het loket steeds binnen handbereik van de burger en ondernemer zelf is. B.v. door een widget op zijn Pleio-dashboard, een gadget voor zijn browser, een app voor zijn smartphone en gadgets/widgets op websites die hij bezoekt (makelaar, architect, aannemer enz.). Dus kan hij via vele wegen de voor hem relevante informatie vinden.

  Aan de achterkant van het loket geldt voor de behandelend ambtenaar hetzelfde. Hij beschikt over een op hem zelf toegesneden dashboard, opdat hij direct kan beschikken over de relevante bronnen, contacten en applicaties.

  Wij concluderen dan het verkennen van een samenwerking hierin zeker de moeite waard is. Een eerste stap is een gesprek tussen Jan Jacob en Marcel Ziemerink: de techniek bij de visie.

  Daarnaast is - gezien het netwerk van Jan Jacob bij gemeenten in het Noorden des lands - een rol als ambassadeur voor Pleio hem zeker op het lijf geschreven. Pleio biedt eigenlijk al wat Jan Jacob met JAMA voor ogen heeft. Ook zou hij,  in aanvulling op Pleio, passende diensten kunnen leveren aan Pleio-gebruikers. Het maken van fraaie "apps" is een, het bieden van hulp om Pleio daadwerkelijk als instrument te gaan gebruiken een tweede. Maar dat is aan de ondernemer Jan Jacob.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Jan Jacob Breimer
    Jan Jacob Breimer 2601 dagen geleden

    Het was een erg goed gesprek Harry. Ik zie er naar uit om met Marcel Krassenburg een vervolg in te plannen. Fijn weekend en we spreken.

    ps. ook staat het OLOpad concept in de nominatie ronde van de Blauwe Tulp, maar ik krijg pas in oktober uitslag, ik houd je op de hoogte.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers