Pleio

Engels | Nederlands

Een 2.0 overheid is veel kleiner maar wel beter

  Toin Pijnenburg
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 22
  Door Toin Pijnenburg 2451 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Vrijdag 7 oktober nam ik deel aan een Social Media debat tijdens Achterhoek Connect.
  De forumleden kregen diverse vragen te beantwoorden en een daarvan was:
  "Wat denk je met behulp van social media te bereiken".

  Mijn antwoord: Ik hoop dat social media een bijdrage levert aan het verkleinen van de overheid en het helpt de overheid te ontschotten. Tijdens het debat was geen tijd om er diep op in te gaan. In de zaal zaten echter wel ambtenaren en bestuurders die naderhand nog wel wilden weten wat ik daar mee bedoel.

  Hier een samenvatting van een leuke discussie op de vrijdagmiddag.

  Ik word aangesproken door een collega met de vraag: "Hoeveel ambtenaren zouden er bij jullie dan uit kunnen?" Mijn antwoord; "Ongeveer de helft van wat er bij jullie uit kan."
  Ik leg uit dat we allereerst moeten stoppen met het denken in verschillende overheden als ze precies het zelfde doen. Gemeente is in mijn beleving een geografische beperking die we in het democratisch bestel wel kunnen laten functioneren maar daaronder hoeft helemaal geen organisatie te hangen die dezelfde geografische beperking heeft.
  80% van de dienstverlening door een gemeente geleverd is voor allemaal identiek . Ik weet zeker dat de politiek zich daadwerkelijk niet bezighoud met deze dienstverlening. Hiervan is immers het merendeel helemaal bepaald door een hogere overheid. Denk bijvoorbeeld aan paspoorten en rijbewijzen.

  De plaatselijke politiek wil zich volgens mij met andere dingen bezighouden. (Iets meer met de daadwerkelijke inrichting van haar grondgebied/leefomgeving.)

  Het stelsel van basisgegevens is in Nederland al zo goed dat we ook uniform deze diensten als gemeenten kunnen leveren. Nu nog de stap maken om dat vanuit een standaard methode of proces te gaan doen.
  We denken na over Regionale UitvoeringsDiensten rondom de omgevingsvergunning. Mijn motto: Denk nog even iets harder na en doe het gewoon eens opnieuw.

  We hebben een grote verzameling aan prima personeel maar dat bestand krimpt.
  We hebben een grote verzameling aan prima gebouwen waar we ook ander dingen mee kunnen doen.
  We hebben prima technieken waarmee we communiceren en samenwerken. Denk de overheid als een sociaal netwerk.
  Als we het "overheidswiel" opnieuw uitvinden dan moet het mogelijk zijn om met veel veel minder middelen dit te realiseren.

  Natuurlijk is er dan nog het punt of het daarmee beter wordt.
  Stel je voor dat je overal waar je bent bij een gemeentelijk servicepunt terrecht kunt met je aanvragen of vragen. Waarom kan ik anno 2011 mijn rijbewijs alleen in mijn eigen gemeente aanvragen. We staan immers allang in een landelijk database. Dus hoppa weg met dat soort onzin. Parkeer vergunning, paspoort kapvergunning noem maar op. Het is ondertussen allemaal digitaal beschikbaar dus daar zouden klanten van kunnen profiteren.

  Ik kan nog wel even door kunnen gaan. Toch lijkt het er nog niet echt op dat we dit soort dingen in Nederland gewoon gaan doen. 

  Ik daag de lezer uit om mij DE onoverkoombare beperking te noemen waarom we dit niet kunnen doen.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ab A. Haas
    Ab A. Haas 2450 dagen geleden

    Het gaat allemaal sneller als wij denken. De overheid is al kleiner al het worden. Het is wel wennen voor een maatschappij die zo en zo gewent is aan als maar groei.   

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers