Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Komende donderdag om 9.15 uur komen we in Utrecht...
Wij van Pleio

Wij van Pleio

Pleio is van ons allemaal. Dat moet ook zo...
Verslag Pleio-overleg 4 november 2010

Verslag Pleio-overleg 4 november 2010

Aanwezig: Davied, Wim en Marcel (Harrie was...
De overheid als matrixorganisatie

De overheid als matrixorganisatie

De grenzen tussen overheidsorganisaties worden...

Een bestuurlijke inbedding voor Pleio. Hoe gaan we dat aanpakken?

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 150
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 2567 dagen geleden Reacties (11)

   0/5 Sterren (0)

  Pleio maken we samen. Dat principe willen we graag blijven huldigen (zie ook het Manifest van Pleio). Diverse overheidsorganisaties, ambtenaren en andere betrokkenen leveren een bijdrage aan het beheer en de ontwikkeling van Pleio. Door slim samen te werken en bestaande initiatieven en voorzieningen bij elkaar te brengen creëren we een gezamenlijk resultaat. En het werkt!

  Deze werkwijze wordt weerspiegeld in de organisatie en besturing van Pleio. Er is niet één opdrachtgever, maar iedereen die deelneemt aan Pleio zit ook aan tafel. De kracht van deze aanpak is dat Pleio niet voor het voortbestaan afhankelijk is van één partij, maar zolang Pleio meerwaarde biedt zijn er organisaties en mensen die het ondersteunen. Meer over de organisatie van Pleio vind je hier

   

  Vragen over de besturing

   Naarmate Pleio groeit en van groter belang wordt voor het werk van een steeds meer overheidsorganisaties krijgen we ook meer vragen over het eigenaarschap, aansprakelijkheid, garanties en wet- en regelgeving. Dit zijn enkele van de vragen die we krijgen en de antwoorden die we daar momenteel op geven:

  • Wie is eigenaar van Pleio? Antwoord: het initiatief van Pleio komt vanuit het Programma Ambtenaar 2.0 en de Belastingdienst. Zoals gezegd vinden we dat iedereen eigenaar is, maar als je die rol ergens wil beleggen, dan is dat bij het Programma Ambtenaar 2.0;
  • Kan ik een SLA afsluiten met Pleio? Antwoord: als er problemen zijn op Pleio, dan heeft dat effect op alle gebruikers, niet slechts op één organisatie. Daarom zorgen wij voor goede afspraken met onze ict-leveranciers. Ten tweede: iedere organisatie kan zelf toevoegen aan Pleio. Als er technische wensen zijn, dan kun je de oplossing zelf oppakken en in de hand houden;
  • Hoe zit het dan met aansprakelijkheid, privacy, etc.? Antwoord: Pleio wordt beheerd en ontwikkeld door het bestaande potentieel van de overheid bij elkaar te brengen. We werken als ambtenaren samen en alle gegevens en programmatuur van Pleio blijft binnen de overheid en van de staat.

  Pleio werkt dus op een andere manier dan veel mensen gewend zijn. Het is een netwerkorganisatie, maar wel eentje met haar wortels in de overheid. We nemen de voordelen van beide werkwijzen en kunnen op die manier meer bereiken en nieuwe mogelijkheden creëren. En zoals ik al zei: het werkt.

   

  Wat voor ankerpunten kunnen we bieden?

  De meeste organisaties die deelnemen aan Pleio zien de meerwaarde van deze opzet en werken er in mee. Tegelijkertijd bemerken we dat er ook organisaties zijn die op zoek zijn naar net iets meer vastigheid en daardoor twijfelen over deelname. Dat is jammer want daarmee is het risico groter dat we als overheid weer dubbele uitgaven gaan doen en lopen we kansen mis om Pleio verder te verbeteren.

  De vraag is dus hoe we tegemoet kunnen komen aan de vraag om meer structuur en vertrouwen zonder dat we de huidige opzet en werkwijze moeten om te gooien. Kortom: wat voor ankerpunten kunnen we bieden aan twijfelende organisaties om ze het vertrouwen te geven dat Pleio voor hen de juiste oplossing is? Daarvoor zijn drie voorstellen:

   

  • Stichting Pleio: door een stichting op te richten is opdrachtgeverschap en aansprakelijkheid geregeld en kan een bankrekening worden geopend om inkomsten en uitgaven makkelijker te organiseren. Het bestuur bestaat uit ambtenaren en de Raad van Bestuur kan de toezichtsrol vervullen;
  • Bestuurdersconferentie: voor het einde van het jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd van bestuurders die betrokken zijn bij Pleio of anderszins een bijdrage willen leveren. Daar komt de besturing op de agenda kunnen leden voor de Raad van Bestuur geworven worden;
  • Aansluitvoorwaarden: indien gewenst kunnen overheidsorganisaties de afspraken en werkwijze die hierboven en in het Manifest beschreven staan ondertekend krijgen als bevestiging van de samenwerking in en bijdrage aan Pleio.
  Deze voorstellen zullen worden besproken op het Pleio-overleg van donderdagochtend 20 oktober in Utrecht, maar uiteraard wil ik graag reacties, aanvullingen en alternatieven horen. Wat zijn jouw ideeën om de bestuurlijke inbedding van Pleio te verstevigen? Ik hoor ze graag!

   

  Actuele aanvullingen

  1. Het Pleio-overleg heeft op 17 november besloten om een stichting op de richten om specifieke aspecten van Pleio te beleggen. De nadruk zal blijven liggen op de bijdragen van alle deelnemers en overheidsorganisaties aan Pleio. Pleio blijft cocreatie!
  2. De bestuurdersconferentie vindt plaats op 14 december. Daar wordt uitleg gegeven over de stand van zaken en toekomst van Pleio en zal worden gesproken over de gewenste bijdragen van de aanwezige bestuurders en beslissers aan Pleio.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Tom Moesker
    Tom Moesker 2537 dagen geleden

    @Mathieu

    Ik zou zeggen: Stichting. Simpel te regelen en behalve Ambtenaar 2.0 zijn er nog genoeg andere succesvolle voorbeelden die voor Pleio als referentie kunnen gelden.

    De verenigingsvariant doet me denken aan die verplichte ALV en dat klinkt mij in de oren als Poolse Landdag. Met alle respect overigens voor de leden, het zit hem gewoon in de vorm, bedacht in een tijd waarin nog geen computers bestonden en je nog te paard naar de ledenvergadering moest komen.

    Uitgerekend Pleio zit vol veel modernere mogelijkheden om de inbreng van leden/belanghebbenden/gebruikers te borgen. Registreer jezelf op Pleio en je bent al 'lid'. Zet wat technische faciliteiten in en je kunt stemmen, meedenken etc.etc.

    Is dat niet veel handiger? Of zie ik hier wat over het hoofd.

    • Mathieu Paapst
     Mathieu Paapst 2537 dagen geleden

     @Maarten: De goedkeuring van ministerraad e.d. is alleen relevant wanneer de staat rechtspersonen gaat oprichten of daarin gaat deelnemen. We moeten eerst maar eens zien of het inderdaad de Rijksoverheid is die hier als formele deelnemer of oprichter een rol zou moeten gaan spelen. Dat is bij stichting ambtenaar 2.0 ook niet het geval geweest. Bovendien moeten we eerst nog zien of de verschillende organisaties de formele deelnemers zijn of dat de leden uit de Pleio community de deelnemers of leden zijn. Ik kan me namelijk voorstellen dat er een vereniging komt waarvan de ambtenaren uit de community lid worden. Alleen kun je de huidige (succesvolle) werkwijze van Pleio handhaven volgens het manifest en tegelijkertijd het opdrachtgeverschap en de aansprakelijkheid regelen.

     • Davied van Berlo
      Davied van Berlo 2555 dagen geleden

      @Maarten Wat voor oplossing we ook kiezen, we gaan het sowieso 100% met ambtenaren doen!

      • Maarten Prinsen
       Maarten Prinsen 2556 dagen geleden

       @Davied De VOM staat formeel ver van de overheid af, maar is in personele zin natuurlijk 100% overheid. ICTU lijkt me ook wel iets - dat maakt het ook meteen wat serieuzer.

       • Davied van Berlo
        Davied van Berlo 2556 dagen geleden

        @Maarten, ik heb het er even bijgepakt: http://wetten.overheid.nl/BWBR0013891/geldigheidsdatum_08-10-2011#HoofdstukII

        Dat ziet er wel heel zwaar uit inderdaad. Dat past niet helemaal bij de fase waar Pleio zich nu in bevindt. De VOM is een vereniging, dus dat lijkt me rechtspositioneel juist verder van de overheid af te staan, toch? 

        • Maarten Prinsen
         Maarten Prinsen 2556 dagen geleden

         @Davied Voor stichtingen (of andere rechtspersonen) die door de overheid worden opgericht zijn een heleboel, ook formele eisen. Goedkeuring ministerraad en staten-generaal. Zie hiervoor artikel 34 van de Comptabiliteitswet 2001. Die regels zijn er ook niet voor niets.  Het kost al met al heel wat tijd en het zal je ook dwingen om het doel goed scherp te hebben en de verantwoordeljkheden, ook wie voor de continuiteit zorgt. Het omzeilen van die regels door via een (particuliere) stroman te werken, is voor Pleio een fatale showstopper. Alternatief zou kunnen zijn om pleio onder te brengen bij een reeds bestaande organisatie, bijv de vereniging voor overheidsmanagement (VOM) of als zelfstandig programma (met eigen programmaraad) onder ICTU.

         • Davied van Berlo
          Davied van Berlo 2562 dagen geleden

          @Fred Een vereniging is weer iets anders dan een stichting. Een vereniging heeft leden (wie zijn dat, de gebruikers of de organisaties?) en je moet ALV's houden. Een stichting biedt meer mogelijkheden om de vorm te kiezen die bij je past. 

         • Fred IJspeerd
          Fred IJspeerd 2563 dagen geleden

          Achter ambtenaar2.0 zit een stichting. Als ik in de blog van Davied de woorden "aansprakelijkheid", "service level agreement", "privacy" en "bestuurdersconferentie" lees, dan denk ik dat het tijd wordt om de juridische realiteit niet te vergeten. Is de oprichting van een vereniging Pleio waarbij overheden zich als lid kunnen aansluiten, geen optie?

          • Marcel Krassenburg
           Marcel Krassenburg 2566 dagen geleden

           Hoi Davied en Harrie,

           Goed om na te denken hoe Pleio meer body en ruggensgraat :-) kan krijgen en vooral duurzaam kan worden. Ik verwijs nog maar eens naar mijn idee over Pleio2 zoals ik dat deze zomer heb aangereikt en waar ik nog niet veel inhoudelijke reacties op heb mogen ontvangen. Daar zitten naar mijn idee toch heel veel bruikbare inzichten in (een businessmodel, een functionele inrichting).

           Daarnaast zou ik willen pleiten voor samenwerking met de al bestaande platformen, met name met King. Laat Ambtenaar 2.0 het inspiratie platform zijn en Pleio een basisfunctionaliteit voor onderlinge contacten en informatie-uitwisseling. Maar ga zelf niet beginnen aan implementaties, beheer en applicatieontwikkeling van werksystemen en laat dat door de markt uitvoeren.

           @Harrie

           Zeker mooi en de absolute uitdaging om ook burgers en samenleving te betrekken, maar dat zie ik vooral in de omgeving van gemeenten gebeuren. We moeten eens denken hoe je Pleio op dat niveau bruikbaar kan krijgen, in de mix van ICT van een gemeente..

           Marcel

            

            

           • Davied van Berlo
            Davied van Berlo 2567 dagen geleden

            @Harrie Zie het stuk over de organisatie van Pleio. Daar staat ook in benoemd hoe we de behoeften van gebruikers in beeld proberen te brengen. Bovenstaande discussie gaat niet over hoe de richting van Pleio bepaald wordt, maar hoe we wat meer ruggengraat in ons groeiende lichaam kunnen stoppen ;-) 

           Meer ...

           Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers