Pleio

Engels | Nederlands

Yammer bij Rijkswaterstaat

  Andrea Pronk-De Palm
  Door Andrea Pronk-De Palm 2552 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Yammer bij Rijkswaterstaat

   image

  Yammer is hot bij Rijkswaterstaat (RWS). De uitvoeringsorganisatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft het nieuwe medium, sinds de invoering eind 2010, enthousiast omarmd. Het bedrijfsmatig alternatief voor twitteren is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van heel veel RWS'ers. De voortvarende invoering en het succesvol gebruik van Yammer bij Rijkswaterstaat zijn ook al tot ‘de buitenwereld’ doorgedrongen. Het filmpje van Yammer bij Rijkswaterstaat is op YouTube geplaatst en vooraanstaande blogs op het gebied van social media en marketing hebben hier aandacht aan besteed.

  SocialMedia.nl:

  http://www.socialmediasocialmedia.nl/strategie/nieuws/tools/events/workshops/training/hr/media/2011/01/20/video-hoe-gebruikt-rijkswaterstaat-yammer/

  Marketing + PR visie:

  http://www.marketingprvisie.com/2011/01/hoe-rijkswaterstaat-intern-kennis-deelt.html

  Dutchcowboys:

  http://www.dutchcowboys.nl/videochannel/web2dot0/3045

  Frankwatching:

  http://www.frankwatching.com/archive/2011/03/03/interne-communicatie-2-0-hoe-introduceer-je-social-media/

   

  Rijkswaterstaat is een grote organisatie die zich kenmerkt door een veelheid aan specialistische kennis, de grote kracht van Rijkswaterstaat. Door het gebruik van Yammer worden vakgebieden, disciplines en specialismen duidelijker en blijft waardevolle kennis binnen de organisatie. Yammer verkleint afstanden en brengt RWS-medewerkers uit alle organisatielagen dichter bij elkaar!

   

  Wat is Yammer?

  Hoewel het in de volksmond "Twitter voor bedrijven" wordt genoemd, is Yammer veel meer. Het is een (afgeschermd) platform binnen een organisatie, dat medewerkers in staat stelt met elkaar te verbinden, kennis te delen, samen te werken. De berichtenfunctie in Yammer is niet beperkt tot 140 karakters - integendeel! In Yammer kun je flink wat tekst kwijt, al of niet voorzien van links, documenten, afbeeldingen of filmpjes. Kennisdeling was nog nooit zo dynamisch! Iedereen met een e-mailadres van de organisatie kan zich aanmelden, een profiel aanmaken en actief bijdragen aan discussies, kennis uitwisselen, ideeën aandragen en meedenken met anderen. Er is ook een Ambtenaar 2.0-Yammernetwerk, waaraan iedere ambtenaar kan deelnemen.

   

  image

   

  Hulp

   

  De lancering van Yammer bij Rijkswaterstaat gebeurt voortvarend met organisatiebrede workshops, maar voorziet ook in een intranetpagina met een introductiefilmpje, een uitgebreide uitleg en een stappenplan om meteen met Yammer aan de slag te gaan. Er is een uitgebreide woordenlijst van Yammerjargon opgenomen en natuurlijk een FAQ. Daar stopt de hulp echter niet. Elke nieuwe gebruiker mag een warm welkom verwachten van ‘Frank’, die paraat staat om je wegwijs te maken op Yammer en alle vragen te beantwoorden.

  image

  Frank houdt Yammergebruikers ook op de hoogte van wijzigingen en nieuwe functies in het platform en is de ster in het introductiefilmpje.

  Yammer is ook te gebruiken als app op de BlackBerry-smartphones, die bij het Ministerie van IenM en Rijkswaterstaat worden gebruikt. Dat verlaagt de drempel nog eens extra.

   

   

  Yammer werkt!

   

  In de korte tijd sinds Yammer ‘Rijkswaterstaatsbreed’ is gelanceerd, is al op veel verschillende manieren aangetoond dat Yammer werkt. Maar het mooiste bewijs komt natuurlijk van de gebruikers zelf!

  image
  image

  image

  In de praktijk blijkt dat een vraag, op Yammer gesteld, gemiddeld binnen 3 dagen wordt beantwoord. Dat is een flinke tijdwinst!

   

  Een mooie ontwikkeling is dat collega’s elkaar helpen Yammer optimaal in te zetten bij hun dagelijkse werkzaamheden. Zo weet de nieuwe gebruiker zich gesteund door een steeds groter wordende groep behulpzame RWS collega’s die Yammer binnen hun eigen organisatieonderdeel promoten.

  image

  image

   

  Op het moment dat ik dit schrijf, staat de Yammer-teller op 6.322 Rijkswaterstaatleden, 323 groepen en 42.892 berichten. Een veelbelovend begin voor een vernieuwende kennisorganisatie!

   

  image

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Andrea Pronk-De Palm
    Andrea Pronk-De Palm 2524 dagen geleden

    Ha Edo, dank je wel voor je compliment! Tja, als het aan mij lag was RWS al "om" en actief op Pleio. Helaas ben ik - als gedetacheerd projectdocumentalist - niet in de positie om daar veel in te betekenen, behalve de beeldvorming natuurlijk op Yammer! Ik ben erg enthousiast over Pleio en zie het meer als een toevoeging op Yammer dan een vervanging. Vooral de mogelijkheid om deelsites te maken lijkt me voor overheidsorganisaties een onmisbare optie. Bovendien, en daar heb ik op het RWS Yammer al meerdere malen op gewezen, wordt alle data opgeslagen op Nederlandse servers. En dat wordt toch vaak als een groot voordeel gezien. Het ziet er trouwens naar uit dat mijn pogingen om Pleio onder de aandacht te brengen bij RWS, zijn vruchten af gaan werken. Er is een voorzichtig begin... ik ben benieuwd. Het vervolg maak ik waarschijnlijk als RWSser niet meer mee, want mijn contract loopt eind van dit jaar af. Maar gelukkig kan ik ook als "burger" (ondernemer) inloggen op Pleio en de verdere ontwikkelingen in de gaten houden!
    Trouwens goed dat je me wijst op die zeer complete vergelijking! Ik ga die natuurlijk ook op het RWS Yammer plaatsen. Dank je wel! :-)

    • Edo Plantinga
     Edo Plantinga 2528 dagen geleden

     Goede post en goed te zien dat het zo goed aanslaat binnen Rijkswaterstaat.

     Op Pleio woedt de discussie of Pleio niet een goed alternatief kan zijn voor Yammer, mits we wat extra functionaliteit zouden kunnen toevoegen. Graag wil ik je vragen om eens je lichtje te laten schijnen over deze wiki met een vergelijking tussen Pleio en Yammer. Rijkswaterstaat wordt er ook in genoemd :-).

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers