Pleio

Engels | Nederlands
Archief 2020 Koplopers

Archief 2020 Koplopers


 4/5 Sterren (4)

Eddie Smit: ontwikkelingen e-depot en collectiebeheerssysteem

  Bernard Mantel
  Door Bernard Mantel in de groep Archief 2020 Koplopers 1046 dagen geleden Reacties (1)

   4/5 Sterren (1)

  Betrokken bij het programma DTR; deelproject bouwen van het e-depot, beschouwt zich als de aannemer.

  Wat gaat er het komende jaar gebeuren? Eddie schetst de ontwikkelingen t.a.v. het e-depot, het collectiebeheerssysteem en de publieke toegang tot de collecties van het NA en de aangesloten RHC’s op een flapover.

  Het NA krijgt een nieuw collectiebeheerssysteem: deze maand wordt het contract met De Ree getekend, waarbij MaisFlexis gebruikt gaat worden als collectiebeheerssysteem. Dit doet het NA samen met zeven RHC's: het moet collectie- en organisatie-overstijgend zijn. De wereld bestaat uit de drie bollen, dus het CBS is daarvan een groot deel. Het volgende jaar gaat grotendeels heen met het implementeren van Mais bij het NA en Nieuwland Erfgoedcentrum. Voor de overige is het meer een technische update. De andere vier zullen nog in de loop van 2016 aansluiten.

  Mais wordt bij het NA in-house gedraaid, voor de RHC's zullen tennants worden ingericht. Het pakket wordt dus afgenomen van De Ree maar niet gehost bij De Ree, zoals dit bij de andere gebruikers van MaisFlexis wel het geval is. Dit principe was een basisvoorwaarde bij de aanbesteding: dit maakt het makkelijker om koppelingen te maken.

  Het volgende blok is het e-depot. Dit zit nu in het reguliere ontwikkeltraject en daar houdt Eddie zich niet meer mee bezig. Dit gaat zo veel mogelijk in de lijn. Er moet weliswaar nog veel aan gebeuren. Een van de dingen zijn de verbindingen tussen het e-depot en het collectiebeheerssysteem. Deze verbindingen zijn vooral nodig voor digital born archief.

  Bij het ingesten van een bestand in het e-depot moet van alles worden geregeld in het CBS: zo geldt dat in ieder geval bij het NA, maar er zijn ook andere mogelijkheden, waar Annemieke naar vraagt.

  Tussen e-depot en CBS zijn nu stopcontacten gebouwd en vanaf januari worden de leveranciers (vijf of zes) uitgenodigd om de stekkers te ontwikkelen.

  Er is nog een project: beperkt openbaar materiaal. Dit gaat nog sterk toenemen door vervroegde overbrenging. Wordt een issue op de middellange termijn. De functionaliteit van het e-depot moet dit project kunnen faciliteren. Hiervoor zijn sponsors nodig, vanuit RHC's en NA/dienstverlening. Er is een xml-schema (TopX) waarin rubricering en openbaarheid moet worden geregeld. Dit moet dus ook geregeld worden in het Collectiebeheerssysteem. Er is dus sprake van een keten.

  Nog een derde stuk:

  • Gebruiken: daarin zitten functionaliteiten als betaling en toegang.
  • Verrijken: dat wordt zoiets als 'mijn archief' Dat moet niet zoiets worden als een extra inlogfaciliteit, wel vaststellen van een identiteit. Deze functionaliteit zou het mogelijk moeten maken om documenten uit verschillende collecties en

  Generieke componenten van websites. Ontsluiting werkt in veel gevallen 1-op-1 client-server. Maar dat werkt niet als er meerdere CBS'en en e-depots/tennants zijn. Bovendien zijn er ook nog allerlei andere bronnen. Aan de bovenkant geldt iets dergelijks. De oplossing zijn stekker-stopcontact-constructies via APE. Daarvoor zijn nieuwe stekkers ontwikkeld. De eerste proef is net gedaan. Probleem daarbij is dat dit slecht zichtbaar is. Er zijn aanvragen gedaan voor allerlei applicaties. Met de beschikbare componenten kunnen ontwikkelaars verder werken.

  De aanpak in de toegang is dat er eerst wordt gekeken naar een EAD search. Tweede fase wordt een EAC search.

  Het derde project betreft actoren. Dat is nu nog een losse database, die nog gekoppeld moet worden aan het e-depot en het CBS. Dat wordt nu al geboden in archieven.nl. Ga je dit verder verwerken dan werkt dat door in allerlei andere projecten.

  Vraag van Boy: hoe zit het met het kostenmodel. Eddie: er is nu een PDC met daarin een kostenmodel. Voor uitplaatsing verwijst hij naar Ruud Yap dus daar doet Eddie verder geen uitspraken over. Wel is er de vraag hoe om te gaan met uitgeplaatst archief als het CBS ontbreekt.

  Er worden generieke oplossingen geboden, waardoor generieke zoekfuncties ontstaan bij de verschillende RHC's en andere instellingen, meer vanuit verleiden dan opleggen.

  Annemieke: wanneer zal de toegang voor de burger tot het e-depot zijn geregeld. Eddie: dat is nu al gedeeltelijk mogelijk via archieven.nl. Als toegang en opslag goed zijn geregeld (CBS en e-depot) kan dit ook verder worden bevraagd op verschillende manieren, bv via APE.

  Dat betekent in de praktijk dat archieven.nl een concurrent erbij krijgt.

  Bij de aanbesteding zijn extra eisen gesteld, waardoor allerlei functionaliteit generieker wordt, bv ten aanzien van berichtenformaten en een webgedreven interface. Voor het overige blijven de overige RHC's en andere instellingen gewoon klant van De Ree.

  Bij het opvragen van beperkt openbaar materiaal zullen dus meteen ook alle betrokken instellingen moeten worden bevraagd.

  We hebben allerlei vormen van ontsluitingsmogelijkheden.

  Annemieke: waarom niet het CBS in de APE? Eddie: dat is wel een heel fundamentele discussie, die nu nog niet gaat worden gevoerd.

  Uiteindelijk roept het verhaal van Eddie meer discussie op, vooral ten aanzien van de plaats van het collectiebeheerssysteem in relatie tot het e-depot en andere bronnen. Deze discussie zal op een ander moment verder moeten worden gevoerd.

   

   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Mike Groels
    Mike Groels 1034 dagen geleden

    Mooi inzicht in het overleg/discussie, bedankt voor het delen!

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers