Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Fucking sokken

Fucking sokken

Fucking sokken is een filmische bewerking van het...
Verkeerd vallen

Verkeerd vallen

Dit prachtige filmpje geeft een mooie blik in de...
We worden allemaal gek geboren

We worden allemaal gek geboren

In Te Gek zie je 2 mensen. Gevolgd tijdens...

Verbroken verbinding

  Peter Paul J. Doodkorte
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 145
  Door Peter Paul J. Doodkorte 1001 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Verbroken verbinding
  • Wanhopige Belgische moeder smeekt om hulp psychiatrie voor haar zoon

  ‘Wie in de psychiatrie iets verkeerd doet, word naar huis gestuurd: je wordt als het ware beloond’

  Patricia De Cock smeekt in dit YouTube-filmpje de Belgische Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block en de hele psychiatrie om haar zoon Natan eindelijk te helpen. Omdat hij diabetes en autisme heeft en ook verslaafd is aan drugs, wil geen enkele psychiatrische instelling hem opnemen. Ook al is dat heel dringend nodig. ‘Mijn kind kan niet meer’, zegt zijn moeder. ‘En wij ook niet’, zo meldt Knack.be

  Afgelopen zomer deed Natan (20) zijn verhaal in Knack. Hij en zijn moeder hadden toen al een jarenlange vergeefse zoektocht naar geschikte hulp achter de rug. Daarbij belandde hij keer op keer op de spoeddienst, in de jeugdpsychiatrie en later ook in afkickcentra. Nergens leek hij thuis te horen, nooit vond hij de ondersteuning die hij zo nodig heeft.

  Soms spuit hij geen insuline en raakt hij in coma, andere keren neemt hij een te hoge dosis waardoor hij suf en afwezig is. Dat alleen al maakte het moeilijk om de juiste zorgen voor hem te vinden. Maar het werd pas helemaal een probleem toen hij als tiener ook nog eens drugs begon te gebruiken. ‘In de verslavingsafdeling van de psychiatrie wordt vooral met groepstherapie gewerkt, maar door Natans autisme kan hij daar amper in meedraaien’, aldus zijn moeder. ‘Daardoor krijgen wij keer op keer te horen dat hij niet op de afdeling thuishoort en wordt hij weggestuurd.’

  Totaal geen toekomstperspectief

  Begin deze week deed Patricia De Cock een oproep op de sociale media: haar zoon was vermist. Het laatste nieuws dat ze van hem had, was een sms waarin hij zei dat hij weer was beroofd en door Gent dwaalde. Uiteindelijk daagde hij weer op: zonder geld, zonder jas en met een zorgwekkende bloedsuikerspiegel. Hij had in de vrieskou rondgedoold en op straat geslapen. ‘Natuurlijk was ik opgelucht om hem te zien: hij leefde nog’, zegt zijn moeder.

  ‘Alleen heb ik geen idee wat ik nu moet doen. Alle instellingen heb ik afgebeld: niemand wil hem helpen. Natan moet nochtans dringend voor lange tijd – misschien wel één of twee jaar – in de psychiatrie worden opgenomen. Maar dan wel op voorwaarde dat hij niet wordt afgeschreven zodra hij iets fout doet. Zelf wil Natan dat ook, want hij heeft nu totaal geen toekomstperspectief meer. Ik weet niet wat er nu zal gebeuren. Zal hij wel insuline spuiten? Zal hij thuis blijven of verdwijnt hij straks weer? Moet ik bang zijn voor een nieuwe zelfmoordpoging?’

  Omdat ze nergens gehoor kreeg, besloot Patricia De Cock om een filmpje op YouTube te zetten waarin ze om hulp smeekt. Daar kwamen al veel reacties op. Maar niet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) of van een psychiater. Het zijn vooral ouders die in een soortgelijke situatie zitten, die hun steun betuigen. Natan is duidelijk niet de enige jongen die aan zijn lot wordt overgelaten omdat de hulpverlening zijn mix van problemen te ingewikkeld vindt.

  Voor video klik hier: https://verruimdehorizon.wordpress.com/2016/01/22/verbroken-verbinding/

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Lia
    Lia 993 dagen geleden

    lieve lieve Belgische moeder,

    Uw oproep ontroerde mij zo uw verdriet tonend ik was ook boos heel boos....

    zo concreet als u vraagt is mijn bericht niet...

    maar ook ik heb jarenlang geprobeerd behandeling te vinden voor mijn autistische zoon hij is nu 27 jaar.

    uw verhaal is ook voor mij zo herkenbaar en dan heeft mijn zoon slechts autisme en geen diabetisch en niet  verslaafd...dit alleen is al te moeilijk voor het aanbod in de psychiatrie gebleken.

    ik heb besloten mijn hart te volgen zonder psychiater of psycholoog te zijn slechts lerares speciaal onderwijs. mijn zoon  thuis te ondersteunen in alle ongeloof dat de professionals toch beter zouden moeten weten.....ze weten  niet beter dan u als moeder wat uw zoon nodig heeft. U alleen voelt aan wat hij nodig heeft dit is in het huidige aanbod ook in Nederland niet te vinden het systeem is hier passend.....

    Thuis heb ik nu na 10 jaar ervaren dat het goed is gegaan met mijn zoon mijnconcessie was enig kind ik begrijp uw dilemma zelf heb ik getwijfeld om onze hond te behouden.

    dit mocht van de fokker als mijn hond weer gewoon naar mij  zoon toe ging na de angst voor mijn zoon...u heeft nog andere kinderen 

    Wellicht is er toch een mogelijkheid om uw zoon in een tuinhuisje???? Of een woning direct in uw omgeving te laten verzorgen met een persoonsgebonden budget of een ziekenhuisverplaatstse zorg in uw nabijheid zodat u de hulp van de begeleiders kunt aansturen in wat uw zoon nodig heeft. Zo is het mij gelukt ..... Met een psychiater en een psycholoog voor mijn zoon en mij voor tips en medicatie en de erkenning dat ik goed bezig was en ben want ik heb nooit gedacht dat ik het beter zou kunnen dan alle professionals....dit zelfvertrouwen is mij niet met de paplepel ingegeven maar ik kan niet anders dan concluderen dat de moederlijke zorg en de kleinschaligheid de oplossing is gewestvorming mijn zoon.

    zoek niet naar zorg die nog??? niet bestaat maar probeer zelf in uw eigen situatie een oplossing te vinden die voor uw hele gezin behapbaar blijft zo is het mij toch wel gelukt.

    met het Persoonsgebonden Budget mensen in uw aller omgeving ter ondersteuning van uw hele gezin??? Inclusief uw ernstig zieke zoon.

    u kunt altijd contact met mij opnemen ik leef met u mee en wens u veel hulp toe 

    Een warme groet van lia 015-2562929

    www.WWA-Delft.nl

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers