Pleio

Engels | Nederlands

Architect van je eigen loopbaan..? Mooi gereedschap beschikbaar!

  Ellen Grooteman
  Door Ellen Grooteman 2567 dagen geleden Reacties (2)

   0/5 Sterren (0)

  Architect van je eigen loopbaan…? Mooi gereedschap beschikbaar!

  Als ambtenaar ben je verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Gemakkelijk gezegd.
  "Architect van je eigen loopbaan"; ook zo'n mooie kreet, die HRM-ers graag hanteren. Maar hoe pak je dat aan in de praktijk? En heb je daar eigenlijk ooit tijd voor? Of mag je daar tijd voor "maken" van je leidinggevende?

  Hoe je het ook wendt of keert, en of je het er mee eens bent of niet: een paar jaar geleden, in het Programma Vernieuwing Rijksdienst, is hierover het volgende rijksbrede beleid geformuleerd:
  "Ambtenaren zullen mee moeten groeien met de ontwikkelingen in vakkennis en andere competenties om de uitdagingen waar de ambtelijke dienst voor staat aan te kunnen gaan. In de kwaliteit van rijksambtenaren zal daarom fors geïnvesteerd moeten worden, ook door opleidingen en loopbaanontwikkeling."

  Daar is het echter niet bij gebleven gelukkig. Inmiddels is er een uitgebreid instrumentarium ontwikkeld om de rijksambtenaar bij dat eigen initiatief te ondersteunen. Voor de "eigentijds lerende ambtenaar" is niet alleen de welbekende mobiliteitsbank (www.werkenbijhetrijk.nl) beschikbaar, maar ook een rijkstalentencentrum. En het Functiegebouw Rijk heeft de vele functies bij het Rijk overzichtelijk gekaderd in 8 functiefamilies, waardoor het inzicht in beschikbare functies en de kans op het vinden van passend werk worden vergroot.

  Blijf professioneel op niveau in het Leer-Rijk, dé opleidingendatabase voor rijksambtenaren

  Onlangs is aan dit instrumentarium het  Leer-Rijk toegevoegd. Het Leer-Rijk, onlangs officieel geopend door secretaris-generaal van het Ministerie van OCW Hans van der Vlist, image
  biedt in één overzicht informatie over cursussen, trainingen en opleidingen die binnen het rijk én daarbuiten worden aangeboden. Het Leer-Rijk bevat opleidingen en cursussen van rijksorganisaties inclusief het aanbod van de Rijksacademies. Daarnaast is er leeraanbod te vinden van externe opleidingsinstituten en trainingsbureaus. Niet alleen van de grote, bekende, maar ook kleinere, minder bekende bureaus hebben via deze nieuwe database hun cursusinformatie toegankelijk gemaakt.

  In plaats van urenlang googlen en zoeken in vele opleidingsgidsen, hoef je nu nog maar op een plek naar opleidingen te zoeken, gefaciliteerd met een toegankelijk zoeksysteem.  Je kunt in het Leer-Rijk onder andere zoeken op competentie, trefwoord, salarisniveau en cursuslocatie. Bovendien is het aanbod gekoppeld aan het functiegebouw Rijk. Wat daarnaast bijzonder is: je kunt cursusevaluaties lezen van rijksambtenaren én zelf evaluaties toevoegen. Zo informeren we elkaar over de kwaliteit van gevolgde opleidingen en wordt de informatie die in het Leer-Rijk staat steeds waardevoller!
  Nadat je je via de computer op je werplek in het Leer-Rijk hebt geregistreerd, kun je op elke computer inloggen met je rijks-mailadres en wachtwoord.

  De naam Leer-Rijk is overigens het resultaat van een rijksbrede prijsvraag. De oproep voor een originele naam die begin deze zomer op de intranetsites van vele departementen en uitvoeringsorganisaties verscheen, leverde ruim 100 suggesties op. Om daaruit de meest aansprekende naam te kiezen is eerst gevraagd naar de persoonlijke top drie van de kennismanagers en de stagiaires die samen het cursusaanbod inventariseren dat binnen het Rijk wordt aangeboden.
  De tien overgebleven namen zijn voorgelegd aan de bijna 450 professionals leren en ontwikkelen bij het rijk die zijn aangesloten bij het ECLO. ECLO is de rijksnetwerkorganisatie voor leren en ontwikkelen, die ook verantwoordelijk is voor de realisatie van het Leer-Rijk. imageUiteindelijk kwam de naam “Leer-Rijk” als beste uit de bus. Vier medewerkers uit verschillende hoeken van de rijksdienst hadden deze naamsuggestie gedaan en waren daarmee prijswinnaar. Ze zijn inmiddels met een feestelijke lunch en de uitreiking van hun cadeau (de “bestseller” Ontdek je sterke punten van Marcus Buckingham) in het zonnetje gezet.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ellen Grooteman
    Ellen Grooteman 2501 dagen geleden

    Dag Sandra,

    Dank voor je reactie. Je zou JUSTIS als leverancier op het Leer-Rijk kunnen aanmelden (http://www.leer-rijk.nl/user/register/leverancier) en aan de hand van de instructie (te downloaden op http://www.leveranciers-leer-rijk.nl/ waar ook verdere toelichting te vinden is) het opleidingsaanbod van JUSTIS kunnen invoeren.

    Heb je behoefte aan meer info, neem gerust contact op!

    Hartelijke groet,
     
    Ellen  
     
    mr. E. Grooteman MA
    algemeen secretaris ECLO
    Rijksnetwerkorganisatie Leren & Ontwikkelen
    Kalvermarkt 53 Den Haag Kamer 1108
    tel. 070-4267148
     

     

    • Sandra Out
     Sandra Out 2507 dagen geleden

     Wij zijn ons, binnen de Dienst Justis, aan het orienteren op Leerrijk. Het zou een mooie manier zijn om ons opleidingsaanbod breed onder de aandacht te brengen en kennis te delen.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers