Pleio

Engels | Nederlands
Werkgroep Pleio

Werkgroep Pleio

Bouw mee aan Pleio

 3.7/5 Sterren (3)

Gerelateerde blogs

Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Agenda Pleio-overleg 15-12-2011

Komende donderdag om 9.15 uur komen we in Utrecht...
Een bestuurlijke inbedding voor Pleio. Hoe gaan we dat aanpakken?

Een bestuurlijke inbedding voor Pleio. Hoe gaan we dat aanpakken?

Pleio maken we samen. Dat principe willen we...
De organisatie van Pleio

De organisatie van Pleio

Nu dat Pleio steeds meer groeit en steeds meer...
Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Verslag van de bestuurdersconferentie van Pleio

Op 14 december vond de bestuurdersconferentie van...

Wij van Pleio

  Davied van Berlo
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 107
  Door Davied van Berlo in de groep Werkgroep Pleio 2542 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Pleio is van ons allemaal. Dat moet ook zo blijven. Pleio werkt omdat iedereen meedoet en vanuit meerdere overheidsorganisaties wordt bijgedragen. Het is niet "ik en Pleio", maar "wij van Pleio". Als je wil dat er op Pleio iets verandert, dan kun je daar zelf mee aan de slag. Als je een goed idee hebt voor Pleio, dan zijn er altijd mensen die je daarbij willen helpen. Zo werkt Pleio en we moeten het organiseren dat het ook zo blijft werken. 

  Dus hoe organiseren we dat? Uiteraard hebben we afspraken gemaakt over hoe we tot beslissingen komen en elkaar op de hoogte houden, zie deze blog. Ook hebben we vastgelegd wat onze spelregels zijn en waar we naartoe willen, zie hier. Op die manier weten gebruikers van Pleio (ambtenaren en overheidsorganisaties, maar ook burgers en bedrijven) waar ze aan toe zijn en hoe ze mee kunnen doen om Pleio verder te verbeteren.

  Op deze manier werkt Pleio en dat gaat erg goed. Pleio heeft geen mensen in dienst, want alle betrokkenen zetten hun kennis en tijd in voor het gezamenlijke doel. Pleio heeft geen budget, want diverse organisaties pakken af en toe een factuur op of voegen functionaliteit toe. De betrokkenheid van de gebruikers en organisaties garandeert de continuïteit en de werking van de organisatie. Dat blijkt een enorm krachtig model!

   

  Nieuwe vragen

  Deze werkwijze en uitgangspunten zijn beschreven in blogs op Pleio. Dat geeft alle deelnemers houvast en het heeft het eerste jaar van het bestaan van Pleio goed gewerkt. Nu dat Pleio groter wordt en de belangen rondom Pleio groeien, komen er echter nieuwe vragen op tafel. Op het laatste Pleio-overleg hebben we een aantal van die vragen op een rij gezet:

  • De software is open source, maar wie is eigenlijk juridisch eigenaar van de installatie Pleio? (Zie ook deze blog.) Is dat de organisatie die toevallig de hosting betaalt en op wier servers Pleio op dat moment staat? Is die organisatie dan ook aansprakelijk als er vragen van buiten de overheid komen of er een juridische kwestie speelt?
  • Waar ligt het intellectuele eigendom van de naam Pleio, de domeinnamen, etc.? Mag iedereen die naam en de vormgeving gewoon gebruiken? Wat als er misbruik wordt gemaakt door externe partijen? Hoe zorgen we ervoor dat de naam Pleio betrouwbaar blijft en voor een degelijke overheid blijft staan?
  • "Vertrouwen" is één van de kernbegrippen van Pleio. Hoe zorgen we ervoor dat we het vertrouwen van bestuurders en beslissers in Pleio versterken? Hoe kunnen we hen de zekerheid bieden dat ze inderdaad op bovenstaande werkwijze en afspraken kunnen bouwen? Waar leggen we vast dat dit is hoe Pleio werkt en beschermen we zo onze werkwijze?

  Pleio is geen organisatie, maar een samenwerkverband. Dat willen we ook zo houden. De activiteiten rond Pleio worden uitgevoerd door de mensen en organisaties die eraan deelnemen. Maar om deze aanpak te laten werken, moeten we een paar dingen collectief regelen, zoals hierboven opgesomd. Het voorstel is om voor die punten een stichting op te richten. 

   

  Discussiepunten

  Indien we ervoor kiezen om bovenstaande vragen te beantwoorden met de oprichting van een stichting, dan is de volgende vraag hoe die stichting vorm gaat krijgen. Hoe zorgen we ervoor de stichting haar functie vervult, maar dat de hoofdrol blijft weggelegd voor de "community"? In het vorige Pleio-overleg zijn de volgende discussiepunten aan de orde gekomen:

  • De besluitvorming over Pleio ligt niet bij het bestuur, maar bij de community. Hoe leggen we dat vast? Geven we het Pleio-overleg het laatste woord over besluiten?
  • De uitgangspunten voor Pleio staan al beschreven in het Manifest. Wat wordt de plek van het Manifest in de stichtingsvoorwaarden? Is het een Huishoudelijk Reglement?
  • Pleio is van de overheid. Hoe geven we dat vorm in de stichting? Alleen ambtenaren mogen lid worden van het bestuur en de Raad van Advies?
  • Hoe kan de stichting een vertrouwenwekkende rol spelen richting bestuurders en beslissers? Een inspanningsgarantie om verbindingen te leggen voor beheer en beveiliging bijvoorbeeld?
  • Gaan we het gebruik van open source en open standaarden vastleggen? En wat de basisvoorziening is en dat die gratis is? Of biedt het Manifest daar voldoende richting in?
  • Wat moet er worden vastgelegd over het eigenaarschap en de licentie van Pleio? Maken we gebruik van GPL? Wat moet er nog meer geregeld worden?

  Door deze randvoorwaarden goed vast te leggen in de statuten van de stichting kunnen we de bovenstaande vragen beantwoorden en garanderen dat het "Wij van Pleio" blijft.

  De sleutel tot Pleio ligt niet in handen van één organisatie. Het voortbestaan van Pleio is afhankelijk van de wensen van de hele community, van alle deelnemende overheidsorganisaties. Om dat zeker te stellen willen we die werkwijze laten vastleggen. Dat is de kern van dit voorstel en daar gaan we het komende Pleio-overleg over beslissen.

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers