Pleio

Engels | Nederlands
21ste eeuws leren

21ste eeuws leren


 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Jong van Geest? Heeft dat toekomst?

Jong van Geest? Heeft dat toekomst?

Het overheersende cultuurpatroon is nog altijd...

De jeugd van tegenwoordig

  Natasja Hilkman-Geluk
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 235
  Door Natasja Hilkman-Geluk in de groep 21ste eeuws leren 857 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  De jeugd van tegenwoordig

  De jeugd van tegenwoordig:

  Laatst mocht ik eens invallen in een groep 3. Wat zijn kinderen toch flexibel. Ik werd meteen gebombardeerd als “de nieuwe juf” en dat terwijl ik maar 1 dagje kwam invallen. Kinderen moeten zich veilig kunnen voelen bij de (inval) juf of meester. Lekker kletsen over gezamenlijke interesses helpt daar goed bij. Een van die interesses waar ik over kan meepraten is Minecraft. Bij het tekenen zag ik de vormen al ontstaan. Ik kraam dan als echte ‘Noob’ gewoon wat kreten uit als: “Enderman of Creeper en de interesse is gewekt. Ken jij ook Minecraft juf?”. Ik “volg” mijn zoon en zijn vrienden en vriendinnen en probeer me dit eigen te maken en een ieder geval een keer het youtubefilmpje mee te kijken of de game mee te spelen. Aan het einde van de dag kreeg ik mooie tekening van een van deze kinderen en wist ik, dat ik het in ieder geval bij één leerling had gemaakt. Wat me is opgevallen is dat dit tegenwoordig ook al lukt in groep 3 en zelfs bij groep 1/2. Vijf jaar geleden gebruikte ik dit trucje nog in groep 7/8.

  Mijn zoon begon toen net met wat Minecraft en youtube. Vier jaar later is hij bezig met een eigen youtube kanaal. Dat is net zoiets als dat je vroeger van die geel/blauwe rolschaatsen wilde hebben. Dat moet je gewoon hebben... Hij heeft vorig jaar een vraag ingestuurd naar Willem Wever over youtubers. Zijn vraag werd in behandeling genomen. Hij mocht met Kwebbelkop en Ajouad naar Engeland, naar Youtube. Wat een ervaring was dat. Tijdens de reis werden hem kaartjes aangeboden voor de Dutch Youtube Gathering. Wij moesten van te voren nog even toestemming geven, aangezien het evenement meerendeel, volgens hen, door oudere tieners wordt bezocht. Daar stond ik dan...tussen de gillende en schreeuwend kinderen. Mijn zoon(11) was zeker niet de jongste of de enige van zijn leeftijd. Wat een ervaring en wat een beleving en beroepshalve…leuk om te zien wat onze leerlingen belangrijk vinden. Youtubers die vanaf een podium spullen in het publiek gooien. Jongens en meiden die het gillend proberen te vangen. Rumoer en nog meer gegil als er een bekende youtuber voorbij komt. Uren in de rij voor een handtekening en een foto. Ja, echt...uren! Voor Enzo Knol stond een rij van 3 uur.

  Ik maak mij soms wel zorgen over hoe weinig leerkrachten “mee gaan met de tijd”. Zich niet helemaal realiseren hoe onze leerlingen tegenwoordig leren en wat onze leerlingen beweegt. Goed onderwijzen is weten wat de intrensieke motivatie van de kinderen is en weten wat onze kinderen beweegt en je onderwijs hierop afstemmen. Dus als je niet weet wat een Noob, Enderman of Creeper is …en wie Kwebbelkop en Enzo Knol zijn en je nog nooit iets op youtube hebt gekeken, dan staat je zeker nog wat te doen.

  De jeugd van tegenwoordig

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers