Pleio

Engels | Nederlands
Archief 2020 Koplopers

Archief 2020 Koplopers


 4/5 Sterren (4)

27 september Duurzaam digitaal informatiebeheer e-depot

  André Plat Archief 2020
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 163
  Door André Plat Archief 2020 in de groep Archief 2020 Koplopers 778 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Fred praat ons bij over tmlo mapping bij de provincie.

  Voor de mapping zie https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/alle-onderwerpen/publieksbereik/digitale/toepassingsprofiel-metadata-lokale-overheden-tmlo/toepassingsprofiel-metadata-lokale-overheden-tmlo/

  Fred toons ons het rapport en neemt ons mee in de belangrijkste bevindingen.

  Mapping op Nusis (raadsinformatie systeen) en Documentum (dms). Transport van nusis naar documenten ging veel metadata verloren. Vergaderdossiers overbrengen leek daarmee minder mogelijk.

  Nusis is beter dan documenten, aanzienlijke verschillen metadataschema's PU en HUA, export grotere bestanden onmogelijk en documentum niet klaar voor (exportmodule ontbreekt) en voor e-depot.

  ? de leverancier documentum was lastig in beweging te krijgen voor deelname aan de pilot. De houdbaarheidsdatum van dergelijke pakketten lijken daarmee terdiscussie te komen. Hoe lang kan je door met een dms, die kan exporteren?

  Met Nusis ging de overdracht veel eenvoudiger.

  Aanbevelingen

  a. maak keuze tussen Nusis en Doc

  b. zorg voor bewustwording organisatie mbt belang metadata (geen staf-voorziening meer bij secretariaten en div: proceswerkers zelf hebben hier echter niets mee)

  c. realiseer technische voorzieningen (investeer en experimenteer hiermee: geautomatiseerde 'vulling' en Q-controle)

  d. welke dossiers naar e-depot.

  Winst was: een e-depot is een investering in mensen, kenns, hard-en software en procedures. Zoek ook bestuurlijke samenwerking en verbinding! Uitdagingen voor een vervolgtraject!

  Versterking relatie HUA en PU.

  Gedeputeerde heeft nu om een visie en onderbouwing voor investering in e-depot gevraagd.

  De presentatie en het rapport worden ge-upload naar bestanden.

  ? je bent gebonden aan een leverancier, had je PvE van deze leverancier al voorzien in E-depot aanslutiing ca.? Fred: dat was 10 jaar geleden, toen waren die eisen nog niet in beeld. Toch wel Nen 2082. Kritische houding is belangrijk. Kosten export lopen op tot € 25K en dan is het nog niet geregeld. Trend uitbesteden en contractmanagers inschakelen.

  ? DVO afgesloten, boven de markt sweeft, hoe kan je aansluiten als niet RHC, niet via het RHC aansluiten. Moet je bijvoorbeeld toetreden tot het NH-Archief? Geruchten doen de ronde dat er dan problemen kunnen ontstaan. In Utrecht kunnen decentrale overheden met DVO aansluiten. Bij een aanbesteding doet RHC niet mee, wel met een inbesteding. Dat is vanuit het NA gesteld ivm leerervaring nav motie Ziengs.

  ? het begrip inbesteding wordt in boekje van de vng goed uitgelegd. Dirk Dekema stuurt linkje. Dat terwijl de uitleg naar de besturen voor inbesteding onder vuur ligt en de marktpartijen 'pushen', die wel kunnen laten zien wat er in het e-depot zit. Bij het NA kan dat niet en ook niet laten zien dat je informatie eruit kan halen.

  Er ontspint zich een discussie over de bruikbaarheid van het E-depot dat nog in ontwikkeling is. Die ervaring lijkt bij markt 'leveranciers' inzichtelijker, helderder en betaalbaarder.

   

   

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers