Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • PROGIDEON
 • PROVINCIALE BLIKVERBREDING TIJDENS KENNISBIJEENKOMST PROGIDEON OVER DE GEODATA-VIEWERS
ProGideon

ProGideon

Provincies op de Kaart

 0/5 Sterren (0)

Gerelateerde blogs

Open Data Expeditie 19 mei

Open Data Expeditie 19 mei

ProGideon (IPO) en Geobusiness Nederland nodigden...
Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Open Data via Publieke Dienstverlening op de Kaart

Vorige week heeft er een stille revolutie in...
Statistisch gluren bij de buren

Statistisch gluren bij de buren

“Geef mij je postcode en ik zeg je wie je...

Provinciale blikverbreding tijdens kennisbijeenkomst ProGideon over de geodata-viewers

  Anne Marth Kuilder
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 883
  Door Anne Marth Kuilder in de groep ProGideon 2388 dagen geleden Reacties (1)

   0/5 Sterren (0)

  Woensdagochtend 21 maart organiseerde ProGideon een kennisochtend over de geodata viewers van de provincies. De kennisochtend op de goed verzorgde locatie in het Waterschapshuis in Amersfoort werd druk bezocht. Zo druk bezocht dat we uit andere ruimtes van het waterschapshuis extra stoelen aan moesten slepen. Het werd bijna onmogelijk om zonder je nek te breken nog door de ruimte te verplaatsen, maar toen iedereen dan toch eindelijk een stoel had gevonden en we een paar raampjes extra open hadden gezet konden we dan toch echt van start.

  Het programma van de dag en de presentaties vind je onder ‘bestanden’.

  Nanka Karstkarel trapte de bijeenkomst af. Zij is werkzaam bij Geon en deed in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken onderzoek naar het gebruik van geo-viewers op overheidswebsites. De trend die zij signaleerde dat kaarten op websites van overheden steeds meer gemaakt worden door communicatiemedewerker, werd door de toehoorders herkend. Er wordt vaak gekozen voor een gemakkelijke GoogleMaps oplossing. Er bestaat onduidelijkheid over het al dan niet gebruik maken van basisregistraties als ondergrond in de webkaarten en andere nadelen van GoogleMaps worden op de koop toe genomen. Ook zijn er steeds vaker commerciële diensten gericht op de overheid, bijvoorbeeld www.vergunningenkaart.nl  of www.verbeterdebuurt.nl. Sommige overheden houden vast aan hun eigen systemen, terwijl burgers denken dat wanneer zij van een dienst gebruik maken om bijvoorbeeld een kapotte lantarenpaal te melden, de overheid deze reactie snel oppikt. Overheden kunnen dus nauwelijks om deze websites heen.

  Daarna was het woord aan de aanwezigen van de provincies. In korte pitches van een minuut en met de illustratie van maximaal twee screenshots  van hun viewers werd hen gevraagd te vertellen wat hun viewer zo uniek maakt en waar zij het meest trots op zijn (zie de pdf met het programma van de dag voor deze screenshots). In sneltreinvaart kregen we in een kijkje in tien verschillende geodata-viewers. Toen iedereen na een ingewikkeld parcours door de volle zaal weer op zijn plek zat lag de vraag op tafel: wat hebben we nu gezien? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen al die viewers?

  Verschillen:

  • Beheer
  • Focus op doelgroep, focus op eenduidige interface of focus juist op maatwerk
  • Recentere viewers zien er meer uit als Google
  • Al dan niet opname in CMS

  Overeenkomst:

  • Is er wel onderzoek gedaan? Veel Grasduinviewers (atlassen)
  • Niet altijd duidelijk wie doelgroep is
  • Bijna niemand redeneert vanuit context, veel geo-gedreven
  • Iedereen is trots en lijkt geen probleem te hebben
  • Er lijkt niet veel sprake van onderlinge samenwerking
  • Er zitten geen communicatiemedewerkers aan tafel

  Ron Bloksma, BGTi-adviseur bij Grontmij GIS & ICT, nam ons mee in een aantal enorm snelle ontwikkelingen die op de provincies afkomen. Ontwikkelingen die regelmatig uit onverwachte hoek komen. Als de provincies niet snel reageren dan worden ze rechts ingehaald. Provincies moeten aansluiting vinden bij de ontwikkelingen om hun heen. Het gaat om meer dan alleen kaartjes tonen.  Er is één infrastructuur (één standaard productieve omgeving) nodig die ook om kan gaan met mash-ups en mobile devices. Beheer is volgens Ron één van de grootste issues. Zijn tip: ontkoppel viewers en data en zorg dat de basis op orde is.

  Ook Luc de Horde van de provincie Utrecht en lid van de werkgroep viewers van ProGideon stelt dat er veel veranderd is vergeleken met tien jaar geleden, die wereld hadden we nog onder controle. Binnen ProGideon is de basis neergezet (onder architectuur). Er zijn nu tal van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van beleid, veiligheid, samenwerken door de provincies, mobiele toepassingen, wisdom of de crowd etc. En heel belangrijk: open data en open governement. Het gaat steeds meer om accurate en toegankelijke gegevens. Provincies moeten volgens Luc snel kunnen reageren op de vraag naar informatie, anders worden we inderdaad zoals Ron al zei rechts ingehaald. Provincies kunnen het niet meer alleen, samenwerking met elkaar en met andere partijen is noodzakelijk. De provincies hebben een aantal gebieden (social media, doelgroepenbeleid voor politiek en burgers) nog niet goed in beeld. Het is tijd om breder te gaan kijken: het gaat allang niet meer alleen over je eigen viewer!

  En met die blikverbreding begaven de aanwezigen zich naar de lunch waar gepassioneerd, geïnspireerd en met een licht aangewakkerde angst dat men rechts ingehaald wordt, nog een lange tijd werd doorgepraat over deze kennisochtend.

  Reacties op de ochtend en/of de presentaties en tips voor een vervolg of een andere kennisbijeenkomst van ProGideon zijn van harte welkom!

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Paul van Genuchten
    Paul van Genuchten 2388 dagen geleden

    Ik heb de geuploade presentaties bekeken. Ron Bloksma zette in zijn presentatie een goede basis neer, het gaat niet om de keuze van een viewer, het gaat om het opzetten van een goede basis architectuur, zodat je de diversheid aan viewers kunt faciliteren. Slechts een fractie van de mensen bekijkt het kaartmateriaal via de officiele provincie-viewer in een hoekje van de provincie website. De meeste mensen zullen de informatie bekijken via mash-ups van al dan niet commerciele partijen, dan wel via portalen als het NGR, die via harvesting ook alle provincie data toegankelijk maken.

    Natuurlijk is het fijn om als provincies een bij-de-tijds viewer-framework te hebben, ten slotte is er altijd een doelgroep die wel op de provincie site naar die info komt zoeken. Maar staar je daar niet vlind op, misschien zal slechts 10% van de bezoekers via dat kanaal kijken.

    Let bij de basis architectuur op zaken als:

    - ondersteuning van OGC-standaarden (in verschillende versies), maar ook andere veel gebruikte formaten die misschien nog geen standaard zijn zoals GeoRest, GeoRSS, Layar

    - ondersteun gangbare projecties, zoals de web-mercator

    - zorg voor net opgemaakte html-feature-info-templates en zelf-verklarende gml-attribuut-aanduidingen

    - goed beschrijvende, helder leesbare, metadata en attribution

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers