Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Haarlem pioniert op Pleio

Haarlem pioniert op Pleio

"De gemeente Haarlem pioniert op digitaal...
Serious ambtenaar verslag van dag 1

Serious ambtenaar verslag van dag 1

Verslag dat ik op ons Pleio-intranet Hugo heb...
Serious Ambtenaar verslag dag 2

Serious Ambtenaar verslag dag 2

Oké, ik snap nog steeds niet wat scrummen is.....

Pleio als Social Intranet

  Dirk Jan van der Wal
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 586
  Door Dirk Jan van der Wal 2842 dagen geleden Reacties (4)

   0/5 Sterren (0)

  Hoe ziet een toekomstbestendig intranet er uit? Met die vraag werden een aantal collega's binnen de gemeente Haarlem op pad gestuurd. Het beantwoorden van de vraag werd een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van het web. Het beantwoorden was en is schieten op een bewegend doel.

  De ontwikkeling van Intranet

  Door de opkomst van social media en nieuwe webfunctionaliteit is het beeld van wat een Intranet zou kunnen of moeten zijn behoorlijk veranderd. De meeste Intranetten zijn oorspronkelijk vooral gericht op communicatie vanuit 'het management' naar 'de medewerkers'. In de Haarlemse situatie is dit nog steeds het geval. De grote verandering zit dan ook niet op dit punt, aan de behoefte van het management om medewerkers te informeren is in essentie niets veranderd. Het moet er allemaal wel wat gelikter uitzien maar dat is het dan ook wel.

  imageWat wel is veranderd is het verwachtingspatroon van de medewerkers. Gevoed door wat ze op Facebook, Hyves en meer zakelijk op LinkedIn kunnen, ontstaat de behoefte om ook via het Intranet het gesprek met elkaar aan te gaan. Collega's willen hun nieuws delen zonder tussenkomst van een webredacteur. Bovendien willen ze kunnen reageren op de berichten van hun collega's, al is het maar deze via deze overbekende knop.

  Maar dat is niet het enige. Wat we merken is dat steeds meer collega's de behoefte hebben kennis te delen of op zoek zijn naar kennis. Een mogelijkheid die het klassieke Intranet door de centrale sturing van de inhoud maar in beperkte mate biedt. Doordat het Haarlemse Intranet deze mogelijkheid onvoldoende biedt zijn collega's zelf alternatieven gaan zoeken. Het aantal collega's dat gebruik maakt van Yammer, Ning en LinkedIn neemt nog steeds toe. De kennisdeling die daar op gang komt, levert niet alleen voordeel op voor de halers en brengers van informatie maar ook voor de organisatie.

  Als je dat vaststelt, wat betekent dat dan voor de oorspronkelijke vraag, hoe ziet dat toekomstbestendige Intranet er dan uit? Er lijkt maar één antwoord mogelijk: een toekomstbestendig Intranet moet een Social Intranet zijn. Een Intranet wat niet alleen vanuit het management wordt gevuld maar waarin medewerkers zelf hun bijdrages kunnen plaatsen, en op bijdrages kunnen reageren. Een Intranet waarbinnen medewerkers groepen kunnen starten om samen te werken en kennis te delen. Een Intranet dat niet alleen aansluit bij de behoefte van de organisatie maar ook bij de persoonlijke behoefte van de medewerker. Kortom Insite moet Insite2.0 worden.

  En toen was er Pleio

  Na de wat vraag komt de hoe vraag. Hoe ga je aan al deze ambities invulling geven. Er zijn een aantal markpartijen die een platform bieden waarmee je geheel of gedeeltelijk invulling kunt geven aan de doelen van een social intranet. Zo is er SocialText en worden ook de mogelijkheden van Yammer steeds verder uitgebouwd. Via Ambtenaar2.0 hebben we inmiddels Pleio ontdekt en werd al snel duidelijk dat dit een platform is met een enorm potentieel. De functionaliteit die Pleio beidt om online samenwerking te ondersteunen sluit 100% aan bij de behoefte. Door de open source basis van Ellg en het werken met widgets biedt het bovendien grote flexibiliteit. Behoefte aan andere of extra functionaliteit: laat een widget aanpassen of bouwen. Pleio is daarmee een fantastische basis voor een Social Intranet.

  Op dit moment is er voor de gemeente Haarlem een eigen deelsite ingericht en wordt er door FADesign (Irene Pieper, ook te vinden op Pleio) hard gewerkt aan het grafich ontwerp, een aantal van haar eerdere ontwerpen vindt je aan het eind van de bovenstaande presentatie. Coldtrick is gestart met de ontwikkeling van een aantal nieuwe widgets die wij graag willen gebruiken. Over beide later meer. Om een kleine indruk te geven van hoe het moet gaan functioneren nog een fantastische video van RWS die de essentie van het Intranet laat zien.

   

  Wordt vervolgd....

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • JoGnet
    JoGnet 2406 dagen geleden

    Zie ook de reacties / commentaren op hetzelfde bericht op Ambtenaar 2.0 : Pleio als Sociaal Intranet waaronder diverse van mij.

    • Dirk Jan van der Wal
     Dirk Jan van der Wal 2517 dagen geleden

     @Floris,

     Ja, dat kan de delsite beheerder zo inrichten. Via de beheerfucnties kun je widgets op het dashboard van alle gebruikers zetten en die eventueel ook vastpinnen. Doen we in Haarlem ook voor de klassieke nieuwsstream.

     • Floris Roos
      Floris Roos 2520 dagen geleden

      Dag Dirk Jan,

      Ik ben aan het stoeien met Pleio. Weet jij hoe je een nieuwsmodule invoegt? Ik kan me voorstellen dat als mijn organisatie kiest voor Pleio, dat we iedereen vrij laten om evenementen te laten plaatsen evenals blogs e.d. meer. Maar een vast item moet een 'nieuwsstream' zijn, waarin nieuwsberichten kunnen worden geplaatst (ook door iedereen). Dit item moet ook vast zijn en niet weg te klikken. Kan dat?

      Gr.

      Floris

      • Floris Roos
       Floris Roos 2530 dagen geleden

       Ha Dirk Jan,

       Ook ik verdiep mij momenteel in de mogelijkheden van Pleio als sociaal intranet. Mogelijk voor de toekomst bij ons in de gemeente Beverwijk. Ik heb je blog met veel plezier gelezen en hou deze groep dan ook goed in de gaten :-)

       Groet,

       Floris Roos

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers