Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Mediation voor ambtenaren

Mediation voor ambtenaren

De Omgevingswet en overheidscommunicatie
Communicatiekloof

Communicatiekloof

Op een congres over de inrichting van de openbare...
Wie beschermt de zwakkeren bij de Omgevingswet?

Wie beschermt de zwakkeren bij de Omgevingswet?

Als er in Nederland iets gebouwd gaat worden...

Windmolens die niet draaien?

  Rogier Gerritzen
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 184
  Door Rogier Gerritzen 740 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Windmolens die niet draaien?

  Er is een gemeente in Nederland waar de windmolens verplicht moeten stilstaan als het hard waait. Tevens mogen ze niet draaien als de ondergaande zon te laag staat. Gevolg? Het windmolenpark rendeert niet en de geplande verdere uitbreiding is van de baan.
  De oorzaak? Een gemeente die achter de rug van de burgers om probeerde om een windmolenpark erdoorheen te drukken. Informatie werd zo laat mogelijk (of niet) gedeeld en twee locaties die uit onafhankelijk onderzoek als beter geschikt waren bestempeld werden overgeslagen omdat de plannen al in een te ver gevorderd stadium waren.

  De omwonenden voelden zich totaal niet betrokken bij de besluitvorming of het proces en gingen toen de molens er eenmaal stonden op alle mogelijke manieren dwarsliggen. Uit onderzoek bleek dat meer dan driekwart van de omgeving negatief dacht over het windmolenpark. Er werd door deze boze burgers gezocht naar juridische mogelijkheden om de overlast van de molens te beperken. Dat lukte wonderwel met als gevolg dat de molens nu een groot deel van de tijd stilstaan.

  De les? Omgevingsmanagement is een noodzaak en burgerparticipatie een voorwaarde voor het succesvol uitvoeren van een dergelijk project.Een neutrale, externe deskundige kan de brug slaan tussen de burger en de overheid. Op basis van vertrouwen een project in gezamenlijk overleg uitvoeren leidt tot betere resultaten van het willens en wetens creëren van je eigen weerstand.

  www.civias.nl

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers