Pleio

Engels | Nederlands

Gerelateerde blogs

Actuele trends en ontwikkelingen

Actuele trends en ontwikkelingen

Korte samenvatting van het nieuws uit de sociale...
Nieuwsberichten 2013

Nieuwsberichten 2013

Nieuws uit de media
Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

Korte samenvatting van het nieuws uit de sociale...
Over onze nieuwe staassecretaris Landbouw - Co Verdaas

Over onze nieuwe staassecretaris Landbouw - Co Verdaas

Co Verdaas Staatssecretaris Landbouw in nieuw...

Kapitaal is de vijand van de natuur

  Jan Willem Boissevain
  Door Jan Willem Boissevain 2535 dagen geleden Reacties (3)

   0/5 Sterren (0)

  “Onze groep moet geïsoleerd werken om onze greep te kunnen bundelen.” verklaarde AWS “Geef nooit geld weg. Zeg altijd, dat je zóveel verplichtingen hebt, dat er niets meer af kan. Werk slijtage in de hand, want dat bevordert de productie. Bevorder de verveling; dat schept behoefte aan nieuwe dingen. Roei de natuur uit, want natuur is onze grootste vijand. Die vernieuwt zichzelf, voel je wel? En dat soort dingen meer…”

  Het is ongelijk verdeeld in de wereld. Sommige mensen hebben niets en anderen hebben alles. Iemand die alles heeft is bang iets te verliezen. Over deze Bovenbazen gaat het stripverhaal van Maarten Toonder uit 1963. Tot de dag van vandaag zijn de avonturen van Heer Bommel en Tom Poes nog actueel.

  Bovenbaas Amos W Steinhacker heeft een hekel aan natuur. In zijn allesoverheersende drang naar productie en kapitaalvermeerdering delft de natuur het onderspit. Staatsecretaris Bleker volgt met zijn nieuwe natuurwet dezelfde lijn. Hij wil meer evenwicht brengen in ecologie en economie. Maar het komt er op neer dat ook hij de natuur ondergeschikt maakt aan de economie.

  Bleker kleedt de natuurbescherming uit en brengt deze terug tot het Europese minimum. Buiten de Europese regels wordt de bescherming van dieren, planten en natuurgebieden opgeheven. Dieren mogen worden gedood, tenzij er sprake is van ondraaglijk lijden. De overheid trekt zich terug als natuurbeheerder. Boeren moeten die verantwoordelijkheid overnemen. En zo dreigen wij weer terug te vallen naar de zestiger jaren. Natuur is weer gewoon bedoeld om te overwinnen, te ontginnen en uiteindelijk te verdwijnen. Overbemesting van het boerenland en een verslechtering van de leefkwaliteit voor mensen, planten en dieren dreigt.

  Bovenbaas Amos W Steinhacker had goed gepast als staatssecretaris in het huidige kabinet:

  "Natuur?" schreeuwde hij in grote opwinding. "Bah, meneer! De natuur is de vijand van het kapitaal. De natuur werkt gratis! En gratis is een vloek! Een gruwel! Niet de natuur moet produceren! Wij moeten produceren! Wij! Wijzelf!”

  Maar Toonders stripverhaal loopt uiteindelijk goed af. In 'De Bovenbazen' maakt geld helemaal niet gelukkig en verliest technologie het van de natuur.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Jan Willem Boissevain
    Jan Willem Boissevain 2528 dagen geleden

    Hulde, mooi initiatief! “Look deep into nature, and then you will understand everything better.” Hebzucht in de wereld heeft het natuurlijk evenwicht verstoord. Houd me op de hoogte van verdere uitwerking!

    • Willemsen
     Willemsen 2534 dagen geleden

     Hey Jan Willem,

     Je hebt gelijk

     Ik ben bezig met het ontwikkelen van een nieuw soort belastingstelsel. Het heeft veel raakvlakken met de door u gehekelde problematiek.  Ik ben bezig de boel "op poten"te zetten.  Kijk anders even naar de inleiding van mijn verhaal op www.worldtaxsystem.com  Als u interesse heeft. Maar dat is een concrete oplossing voor uw problemen. Het moet her en der nog worden bijgeschaafd maar de hoofdlijnen zijn duidelijk en goed.

     met groet,

      

     Henri Willemsen

      

     • Peter Lievense
      Peter Lievense 2534 dagen geleden

      'Verzin een list, Tom Poes!'

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers