Pleio

Engels | Nederlands
 • BLOGS
 • GEMEENTEARCHIEF AARLE-RIXTEL PERIODE 1968-1996 OPENBAAR
RHCE-Auditing

RHCE-Auditing


 0/5 Sterren (0)

Gemeentearchief Aarle-Rixtel periode 1968-1996 openbaar

  Nadia Lehmann
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  • 82
  Door Nadia Lehmann 568 dagen geleden

   0/5 Sterren (0)

  Gemeentearchief Aarle-Rixtel periode 1968-1996 openbaar

  Het archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel uit de periode 1968-1996 is vorige week van het gemeentehuis te Beek en Donk overgebracht naar de depots van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Vanaf nu is het daar in de studiezaal in te zien. De inventaris is online te raadplegen op rhc-eindhoven.nl

  Het archief van de voormalige gemeente Aarle-Rixtel bevat de gebruikelijke zaken zoals de notulen van de gemeenteraadsvergaderingen, B&W besluiten, bestemmingsplannen, hinderwet- en milieuvergunningen.

  Ook de gemeentelijke herindeling die op 1 januari 1997 een feit werd heeft zich vertaald in de nodige dossiers. Hoewel de gemeenteraden van Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Lieshout zich al in 1991 uitspraken voor samenvoeging zou dit nog de nodige voeten in de aarde hebben. Het merendeel van de bevolking was bang dat het dorpse karakter en de eigen identiteit verloren zou gaan. Ook hogere financiële lasten werden gevreesd. En met Helmond samengaan zoals werd geopperd was echt een brug te ver. Actiecomité Ale Blie werd opgericht om zich tegen de herindelingsplannen uit te spreken. Maar de herindeling, weliswaar zonder Helmond, ging door.

  Andere gebeurtenissen die in het archief terug te vinden zijn, is de geboorte van de vijfduizendste inwoner in 1975 en vier jaar later de viering van het achthonderdjarig bestaan van Aarle-Rixtel.

  Behalve dit archief bewaart het RHCe meer archieven van en over Aarle-Rixtel zoals van de schepenbank (1580-1811), de RK Jonge Boerenstand, de NCB, klokkengieterij Petit en Fritsen, historische foto’s en nog veel meer.

  De studiezaal van het RHCe is te bezoeken op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Opgelet: vanwege onderhoudswerkzaamheden en feestdagen is de studiezaal op een aantal dagen gesloten. Check daarom de website rhc-eindhoven.nl voor de actuele openingstijden of bel 040-2649940.

   

  Voor meer informatie over dit persbericht neemt u contact op met:

  Regionaal Historisch Centrum Eindhoven | Raiffeisenstraat 18  Eindhoven

  Loes Heuvelmans | e: l.heuvelmans@rhc-eindhoven.nl | t: 040-2649963 

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers